Încă un pas către dominaţia roboţilor

12.12.2007
Încă un pas către dominaţia roboţilor

Asimo este un roboţel umanoid extrem de simpatic, cu înălţimea de 130 cm şi voce caldă, de copil. A fost creat de Honda şi e capabil să se orienteze de unul singur în spaţiu prin intermediul camerelor video ce-i ţin loc de ochi. Recunoaşte oamenii din jur şi expresiile feţelor, ba chiar îi salută şi le strânge mâna. Aproape că poate face o conversaţie coerentă şi inteligentă, merge pe picioarele sale, urcă scările şi se poate plimba de mână cu un om. Nu-i aşa că-i drăguţ?

Robot Honda Asimo

Honda a anunţat însă că a mai făcut nişte paşi importanţi pentru viitorul roboţelului. Asimo poate comunica şi lucra în echipă cu un alt seamăn de-al lui. Mai precis, roboţii sunt înzestraţi acum cu un sistem de comunicare wireless şi în momentul în care primesc o comandă îşi analizează poziţia, nivelul bateriei şi decid care dintre ei să rezolve doleanţa stăpânului.

Robot Honda Asimo Evident, se va executa cel care e mai aproape de obiectiv, sau în cazul în care sunt la aceeaşi distanţă, cel care stă mai bine cu bateria. Altă funcţie nouă este cea de evitare a persoanelor din câmpul vizual. Asimo “se uită” la persoana care vine spre el, îi calculează traiectoria şi viteza, îi “bănuieşte” viitoarele mişcări şi îşi alege propria traiectorie în aşa fel încât să nu îi încurce. Dacă nu există destul spaţiu să facă această manevră (de pildă pe un hol mai îngust), robotul păşeşte înapoi până eliberează calea. De acum înainte, Asimo se va reîncărca singur la o staţie de docare creată special de Honda atunci când simte că rămâne fără “vlagă”.

OK, să recapitulăm: robotul te vede, te identifică şi eventual ar putea decide dacă eşti o ţintă bună pentru tirul cu o armă care ar putea fi încorporată ulterior. Dacă reuşeşti să scapi de unul nu vei scăpa şi de ceilalţi pentru că ei comunică şi îţi prevăd următoarele mişcări. Când te vei refugia disperat într-un loc în care roboţii să nu poate ajunge, acolo ai şi rămas pentru că îşi reîncarcă bateria după pofta inimii în timp ce tu vei flămânzi cu siguranţă. Poate că japonezii îi vor învăţa să se autoconstruiască şi să se repare unul pe celălalt.

Robot Honda Asimo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News