Jetson: dispozitivul laser dezvoltat de Pentagon care poate identifica persoane de la 200 m după ritmul bătăilor inimii

28.06.2019
Jetson: dispozitivul laser dezvoltat de Pentagon care poate identifica persoane de la 200 m după ritmul bătăilor inimii

Filmele SF sau cele cu spioni au dat naştere unor concepte de dispozitive pe care acum le folosim zi de zi, precum smartphone-urile, tabletele sau ceasurile inteligente, însă anumite gadget-uri din filme par prea exagerate pentru a putea fi construite în realitate. Tehnologia ne contrazice din nou, întrucât un dispozitiv dezvoltat de Pentagon pentru forţele speciale SUA numit Jetson, are capacitatea de a identifica persoane de la sute de metri folosind un fascicul laser, care poate detecta bătăile inimii.

Jetson este o unealtă care va fi folosită pentru a identifica tetorişti şi alţi suspecţi de la distanţă, fără ca aceştia să îşi poată da seama. Dispozitivul foloseşte lasere pentru a identifica ritmul unic al bătăii inimi al persoanei cătuate, limita de distanţă momentan fiind de 200 de metri. Tehnologia ar putea funcţiona şi cu un laser mai puternic, spune Stweard Remaly, reprezentant al diviziei de Combatere a Terorismului în cadrul Pentagonului.

Laserele de pe Jetson pot detecta mişcările subtile ale pielii cauzate de bătaia inimii, acestea putând trece inclusiv prin haine subţiri precum o cămaşă sau o jachetă mai subţire. Hainele groase împiedică complet trecerea luminii. Această metodă ar fi mai sigură şi mai uşor de pus în practică şi ar putea avea rezultate mai bune decât alte metode de identificare, precum recunoaşterea facială, care poate fi „păcălită” cu deghizări sau prin chirurgie plastică.

Pentru a putea funcţiona corespunzător, Jetson trebuie să stea destul de fix pe ţintă, dispozitivul beneficiind de un stabilizator activ de tip gimbal. Laserul trebuie să fie poziţionat pe subiect timp de 30 de secunde pentru a oferi un rezultat bun, iar cazul de utilizare din prezent este pentru ţinte care stau jos sau staţionează în picioare.

Singura problemă reală este acum identificarea folosind baze de date. Nu există momentan foarte multe persoane scanate pentru ritmul cardiac. Totuşi, anumite cazuri de utilizare încă există. De exemplu, dacă forţele speciale văd un terorist care plantează o bombă de la distanţă şi îl scanează la momentul respectiv, acesta va putea fi identificat mai târziu într-o mulţime folosind datele colectate.

În afara utilizărilor militare, accest tip de scanner ar putea fi folosit de către doctori pentru a detecta aritmii şi alte condiţii ale pacienţilor chiar şi de la distanţă, fără a-i mai conecta la alte aparate pentru un EKG.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult