Pentru prima dată, un computer a fost infectat cu un virus transmis prin intermediul ADN

10.08.2017
Pentru prima dată, un computer a fost infectat cu un virus transmis prin intermediul ADN

O echipă de biologi şi experţi în securitate informatică de la University of Washington a reuşit să infecteze un computer folosind un virus stocat într-o secvenţă ADN.

Cercetătorii se tem că în viitor computerele din laboratoarele open-source din lume ar putea fi infectate cu programe dăunătoare prin intermediul dispozitivelor (care analizează mostre biologice) la care sunt conectate.

„Pe măsură ce lumile moleculare şi electronice devin tot mai apropiate, sunt interacţiuni potenţiale la care nu a trebuit să ne gândim în trecut”, a declarat Luis Ceze, coautor al studiului.

ADN este, practic, un fel de „sistem de fişiere” din lumea biologică. Cum au reuşit cercetătorii să infecteze un computer folosindu-se de ADN? Ştiinţa din spatele experimentului este foarte complicată, dar iată o explicaţie mult simplificată: membrii echipei au reuşit să transforme bazele azotate ale ADN (adenina, citozina, timina, guanina şi uracilul) în date în format binar. Acest lucru se mai făcuse şi înainte. Astfel, într-o secvenţă de ADN a fost introdus cod executabil simplu. Pentru experiment, a fost lăsată în software-ul de pe computerul ţintă o vulnerabilitate, care a fost vizată de codul dăunător. 

Posibilitatea ca atacuri informatice de acest fel să se întâmple acum este minusculă, dar în viitorul apropiat aceşti viruşi nu vor fi ceva ieşit din comun. Potrivit ZDNet, infractorii vor putea chiar afecta anchetele poliţiei injectând malware în probele biologice lăsate intenţionat la faţa locului. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult