Robo-Fish, peştele care îţi spune cât de poluată este apa

23.03.2009
Robo-Fish, peştele care îţi spune cât de poluată este apa

La prima vedere, pare un peşte exotic fabricat în laboratoare. Unii ar spune că a fost conceput pentru a relaxa indivizii extrem de stresaţi, preocupaţi de carieră mai mult decât e cazul. Alţii s-ar gândi că o asemenea “fiinţă” ar putea ajunge momeala favorită a pescarilor. În realitate, este un prototip de robot cu care proiectanţii speră să intre pe sub pielea ecologiştilor. “Robo-Fish”, cum este el numit, va străbate oceanele în lung şi în lat şi va culege “probe” care să ateste, deşi cunoaştem asta demult, cât de poluate sunt apele.

Deoarece este abia la început, robotul subacvatic nu poate fi forţat să ducă la bun sfârşit misiuni de anduranţă. Deocamdată, Robo-Fish se va deplasa pe sub apă maximum opt ore, după care va reveni la bază pentru a se încărca şi a vărsa informaţiile culese.

Pe de o parte, ideea este de apreciat. Dar acum chiar nu e cazul să credem că acest proiect va schimba lumea. Rolul său este pur şi simplu de “observator”. Nici el şi nici cei care l-au inventat nu-i vor împiedica pe oameni să polueze apele – în cel mai rău caz doar să tragă un semnal de alarmă neputincios. În plus, costurile de fabricaţie se ridică undeva la 30.000 $, ceea ce înseamnă că puţine state se vor încumeta să adopte aşa ceva. Pentru a asigura o acoperire la nivel oceanic, ar fi nevoie de, zic eu, milioane de astfel de exemplare.

Privind jumătatea plină a paharului, să spunem că peştele-robot ar putea deveni un gadget apreciat de bogătanii care au case pe malul lacurilor şi care doresc să fie siguri că apele în care se scaldă sunt curate.

Robo Fish

Urmărește Go4IT.ro pe Google News