Samsung ar putea lansa electronice cu adevărat flexibile mai devreme decât se credea

04.04.2014
Samsung ar putea lansa electronice cu adevărat flexibile mai devreme decât se credea

Inovaţii recent aduse în domeniul fabricării componentelor electronice ar putea revigora industria dispozitivelor mobile, deschizând calea pentru lansarea de produse cu design îndrăzneţ, folosind componente şi carcase flexibile modelate într-o largă varietate de forme.

Toate acestea vor fi posibile înlocuind clasicele chip-uri de siliciu cu unele realizate din grafen, un material flexibil cu proprietăţi semiconductoare, având conductivitate termică excelentă şi rezistenţă comparabilă oţelului. Parte dintr-o promisiune mai veche pentru realizarea de electronice mai subţiri şi uşor de modelat în diverse forme, grafenul a rămas mult timp la stadiul de experiment eşuat, lipsind mijloacele necesare pentru producerea eficientă la scară largă.

Samsung ar putea lansa electronice cu adevărat flexibile mai devreme decât se credea

Dacă metodele de fabricaţie mai vechi reduceau prea mult proprietăţile electrice şi mecanice asociate grafenului, rezultând un produs aproape inutilizabil, Samsung pare să fi depăşit acest blocaj. Inginerii companiei, lucrând în parteneriat cu cercetători de la Universitatea Sungkyunkwan din Coreea de Sud, au găsit o modalitate de a produce grafen sub formă de foiţe subţiri şi suficient de mari încât să poată fi folosite ca bază pentru fabricarea microprocesoarelor.  

Rămâne de văzut cât de repede se va trece de la stadiul experimental la producţia în masă, permiţând înlocuirea chip-urilor rigide pe bază de siliciu cu soluţii care se pretează mai bine folosirii cu dispozitive în carcasă complet flexibilă. Ţinând cont de implicarea gigantului Samsung, companie cu resurse generoase disponibile pentru finanţarea activităţilor de cercetare, primele roade ar putea să apară mai devreme decât indicau progresele făcute până acum în acest domeniu.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult