Aceste panouri solare produc electricitate inclusiv noaptea

25.01.2023
Aceste panouri solare produc electricitate inclusiv noaptea
Foto: Shutterstock

Panourile solare sunt unele dintre cele mai eficiente dispozitive pentru producerea energiei electrice verzi. Chiar și așa, unele persoane spun: „Da, dar funcționează doar ziua. Noaptea ce facem?”

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a rezolvat parțial această problemă, dezvoltând panouri solare care funcționează inclusiv noaptea. Rezultatele obținute de ei au fost detaliate într-un articol publicat în Applied Physics Letters.

La baza noii tehnologii stă răcirea radiativă, adică procesul prin care un corp pierde căldură prin radiație termică.

Citește și: Acum putem produce sute de litri de apă, gratuit, folosind panouri montate pe casă. Ce capacitate au

Partea bună este că panourile solare actuale pot fi modificate pentru a produce energie inclusiv noaptea. Astfel, pe panouri pot fi montate sisteme care includ generatoare termoelectrice, dezvoltate de cercetătorii de la Stanford, care exploatează diferența de temperatură dintre acestea și mediul exterior.

„Tindem să ne gândim la soare ca fiind resursa importantă în materie de energie regenerabilă. Dar răceala spațiului cosmic (n.e. – care face ca noaptea temperatura pe Pământ să scadă) este, de asemenea, o resursă de energie regenerabilă extrem de importantă”, a scris Shanhui Fan, unul dintre autorii studiului.

Panourile solare modificate nu produc multă electricitate noaptea, dar tehnologia poate fi extrem de utilă în viitor.

Însă chiar și acum, potrivit lui Fan, tehnologia dezvoltată de echipa lui poate asigura pe timpul nopții energia necesară pentru dispozitive – LED-uri, senzori, electronice mici – cu un consum redus de electricitate.

Citește și: În ciuda pandemiei și a războiului, Bill Gates este foarte optimist în ceea ce privește viitorul omenirii. Motivele lui

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult