Ce sunt și în ce condiții ar trebui să optezi pentru panouri fotovoltaice thin-film

11.11.2022
Ce sunt și în ce condiții ar trebui să optezi pentru panouri fotovoltaice thin-film

Când vine vorba de panouri fotovoltaice, există două tipuri folosite la scară largă: monocristaline și policristaline.

Pe scurt, la panourile monocristaline o celulă fotovoltaică este formată dintr-un singur cristal de siliciu de puritate ridicată. La cele policristaline, celulele sunt realizate din siliciu policristalin și includ mai multe cristale.

Panourile fotovoltaice monocristaline au un randament mai mare decât cele policristaline și produc mai multă energie pe timp înnorat. Totuși, acestea pierd din eficiență odată cu creșterea temperaturii. Mai multe informații despre aceste tipuri convenționale găsiți în acest articol.

Rezistente și ieftine, dar cu eficiență mai redusă

Panourile thin-film funcționează într-un mod similar cu cele monocristaline sau policristaline și folosesc tot efectul fotovoltaic. În acest caz, însă, panourile sunt foarte ușoare și flexibile, deoarece nu conțin cristale de siliciu. Ele sunt compuse din multiple straturi subțiri de materiale fotovoltaice, care pot fi cupru indiu, cadmiu-telur, galiu, silicon amorf (non-cristalin) sau seleniu. Panourile sunt construite prin depunerea unor straturi foarte subțiri de materiale semiconductoare fotovoltaice pe un material de suport, cum ar fi sticla sau plasticul.

Aceste straturi sunt uneori de câteva sute de ori mai subțiri decât cele din panourile obișnuite. La panourile thin-film, fiecare celulă are trei părți: material fotovoltaic, strat conductor de electricitate și un strat de protecție.

Citește și: Energie verde: Nu-ți monta panou solar, eoliană sau micro-hidrocentrală fără acest element!

Fiind ușoare, flexibile și rezistente, aceste panouri sunt folosite în sisteme mobile de producere a energiei (fiind ideale pentru iahturi, campere, automobile electrice solare) sau în zone în care vremea nu este blândă (cade grindină, sunt furtuni, ninge abundent etc.).

Geantă echipată cu panouri

panouri fotovoltaice
Geantă echipată cu panouri solare thin-film

Deși sunt mai rezistente și mai ieftine decât panourile monocristaline și policristaline, dispozitivele thin-film sunt mai puțin eficiente și au putere mai mică.

Modelele thin-film au o eficiență maximă de 18% (acest indicator variază în intervalul 7 – 18 % pentru modelele din comerț). Prin comparație, panourile monocristaline ating o eficiență de 25%, iar majoritatea modelelor disponibile pe piață se situează în intervalul 18 – 22%.

Mai mult, testele au arătat că panourile thin-film au o durată de viață mai scurtă cu câțiva ani comparativ cu cele convenționale.

Foto: Profimedia Images

Surse: Ases.org, CNET

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult