Energie verde: Nu-ți monta panou solar, eoliană sau micro-hidrocentrală fără acest element!

07.11.2022
Energie verde: Nu-ți monta panou solar, eoliană sau micro-hidrocentrală fără acest element!
Foto: Pixabay

Un sistem care produce de energie verde acasă – panou solar, turbină eoliană sau micro-hidrocentrală – include un controler, care ajustează curentul și voltajul care sunt trimise către baterii, protejând instalația. Există două tipuri de controlere pentru încărcare: PWM (Pulse Width Modulation) și MPPT (Maximum Power Point Tracking).

Pentru eficiență maximă a sistemului veți dori să instalați un dispozitiv MPPT, care este cu 30% mai eficient decât unul PWM.

PWM sunt sisteme destul de simple. Acestea reglează fluxul de energie care se transmite către baterii și reduc gradual curentul pe măsură ce acumulatorii ajung la încărcarea completă. În cazul unui controller PWM este necesar ca panourile și acumulatorii să aibă același voltaj. Un astfel de controler oferă o eficiență de conversie maximă de aproximativ 75%.

Tehnologia MPPT explicată, pe scurt

MPPT înseamnă urmărirea punctului de putere maximă cu care sistemele producătoare de energie verde pot alimenta acumulatorii. Tehnologia este compatibilă cu panouri fotovoltaice, turbine eoliene sau micro-hidrocentrale și oferă o eficiență de conversie maximă foarte ridicată, de până la 97%. Tehnologia MPPT poate funcționa în sisteme unde modulele solare au o tensiune de ieșire mai mare față de cea a bateriilor.

Citește și: Această turbină va putea genera energie verde în râul sau iazul din spatele casei tale

Regulatorul MPPT optimizează parametrii surselor de producere a tensiunii și curentului. Aceste controlere convertesc o tensiune mai mare în curent continuu (provenită de la sursele menționate mai sus) într-o tensiune mai mică, necesară încărcării bateriilor sau optimă pentru rețeaua de utilități.

Controler MPPT de la Victron Energy.

Folosite la încărcarea de baterii, regulatoarele MPPT limitează curentul în funcție de procentul de încărcare și includ în ciclul de încărcare un moment de regularizare/egalizare a tensiunii pe elemenții acumulatorilor, ceea ce duce la mărirea duratei de funcționare a bateriilor, deoarece sunt evitate eventuale supraîncărcări.

Tehnologia MPPT face conversii în frecvență înaltă (între 20-80 kHz) și mărește tensiunea până ce sursele intră în parametrii de funcționare necesari încărcării bateriilor sau necesari rețelei de utilități.

În concluzie, această tehnologie oferă cea mai mare eficiență și protejează sistemul producător de energie verde.

Dezavantajul este că un controler MPPT poate avea un preț dublu față de cel al unuia PWM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult