Minele abandonate pot fi transformate în baterii uriașe. Cum funcționează tehnologia

10.02.2023
Minele abandonate pot fi transformate în baterii uriașe. Cum funcționează tehnologia
Foto: PxHere

În lume există milioane de mine scoase din uz, care nu mai folosesc la nimic. O echipă de cercetători de la International Institute of Applied Systems Analysis (IIASA) din Austria propune transformarea lor în baterii gravitaționale.

Oamenii de știință au propus un sistem numit Underground Gravity Energy Storage (UGES). Pentru această metodă de generare de energie, cel mai important element este puțul minei.

Tehnologia nu este foarte complicată. Containere pline de nisip sunt coborâte în puț în momentele în care cererea de energie din rețea este foarte ridicată. În timp ce greutatea coboară, o serie de generatoare/motoare electrice din puț produc energie prin frânare regenerativă, o metodă împrumutată din industria auto.

Citește și: Războiul lui Putin din Ucraina ar fi trebuit să frâneze trecerea spre energie verde. Apoi s-a întâmplat ceva spectaculos

Pentru ca sistemul să fie eficient, ridicarea greutăților înapoi la poziția de start de la intrarea în puț se face, folosind aceleași motoare electrice, în momentele în care există un exces de energie în rețea. Astfel, această operațiune costă mai puțin atunci.

Schema unui sistem UGES. (Foto: IIASA)

Pentru o eficiență și mai mare, o idee este golirea nisipului din containere în tunelurile minei, însă această operațiune va duce treptat la umplerea acestora. O metodă hibridă ar fi aducerea înapoi la suprafață doar a unei cantități de nisip.

Astfel, vechile mine vor funcționa în viitor ca baterii de urgență, care vor furniza energie în rețea în momentele în care alte surse verzi, precum fotovoltaicele și eolienele, nu vor putea acoperi necesarul.

Potrivit lui Julian Hunt, principalul autor al studiului realizat de IIASA, majoritatea minelor sunt deja conectate la rețeaua de electricitate, situație care reduce semnificativ costurile cu instalarea de sisteme UGES în ele. Construcția unei astfel de centrale poate costa între 1 și 10 dolari/kWh. Tehnologia poate avea un potențial maxim global de 70 TWh.

O tehnologie similară poate fi implementată și în marile clădiri de birouri, care au multe lifturi.

Sursa: IIASA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult