Cea mai rapidă schimbare din istorie: Ce se întâmplă astăzi cu panourile solare și eolienele este uluitor

26.01.2023
Cea mai rapidă schimbare din istorie: Ce se întâmplă astăzi cu panourile solare și eolienele este uluitor

Panourile solare și turbinele eoliene contribuie astăzi la o revoluție extraordinară în domeniul energiei. Cele două surse de energie regenerabilă câștigă cotă de piață într-un ritm amețitor, iar specialiștii vorbesc despre cea mai rapidă schimbare în materie de energie produsă în istorie.

Astăzi sunt instalate panouri solare și turbine eoliene într-un ritm de trei ori mai rapid decât cel consemnat de toate celelalte noi surse de energie la un loc (cărbune, gaz, hidro, nuclear, geotermal sau bio), potrivit unui studiu realizat de International Solar Energy Society (ISES).

Sursa: ISES

Partea și mai bună este că aceste ferme înlocuiesc în special centrale pe cărbune sau gaz, extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător. Combustibilii fosili generează trei sferturi din emisiile de CO2 globale în fiecare an.

Citește și: Aceste panouri solare produc electricitate inclusiv noaptea

Puterea instalată totală a panourilor solare disponibile în lume a depășit pragul de 1 TW în 2022.

În ultimii 20 de ani, puterea instalată a panourilor solare a crescut de peste 500 de ori.

Electrificarea tuturor lucrurilor (transporturi, industrie, încălzire etc.) în jurul nostru va duce la creșterea exponențială a nevoii pentru energie. Potrivit ISES, în statele dezvoltate o persoană va ajunge să consume 20 MWh pe an de electricitate în 2050. Populația planetei va fi, la momentul respectiv, de 10 miliarde de persoane. Astfel, necesarul anual estimat de energie la nivel mondial va fi de 200.000 TWh.

Potrivit estimărilor, panourile solare vor asigura 60% din total (120.000 TWh). Pentru a se ajunge acolo, însă, la mijlocul anilor 2030 va trebuie să ajungem la 4 TW putere instalată solară nouă în fiecare an. ISES susține că ritmul actual este aproape suficient pentru a atinge acest obiectiv.

Beneficiile acestor investiții în energie verde se văd deja. Potrivit IEA, 2022 a fost un an mai bun pentru mediu, datorită mașinilor electrice și regenerabilelor.

Sursa: PV-Magazine

Citește și: Acum putem produce sute de litri de apă, gratuit, folosind panouri montate pe casă. Ce capacitate au

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult