Agenţia de informaţii MI5 din Marea Britanie solicită companiilor de tehnologie ”acces excepţional” la mesajele criptate

28.02.2020
Agenţia de informaţii MI5 din Marea Britanie solicită companiilor de tehnologie ”acces excepţional” la mesajele criptate

Urmând exemplul autorităţilor din Statele Unite, agenţia de spionaj MI5 din Marea Britanie a început să solicite în mod formal companiilor de tehnologie acces la mesajele criptate ale utilizatorilor.

Potrivit dezvăluirilor apărute în publicaţia The Guardian, Sir Andrew Parker, directorul general al MI5 a solicitat companiilor de tehnologie să găsească modalităţi de a oferi agenţiilor de spionaj ”acces excepţional” la mesajele criptate ale suspecţilor. Gestul oarecum neobişnuit vine pe fondul temerilor că operaţiunile agenţiei sunt practic blocate de tehnologiile moderne de securizare a conexiunilor.

Într-un interviu acordat televiziunii britanice ITV, Sir Andrew Parker se arată din ce în ce mai preocupat de faptul că agenţiile de informaţii precum MI5 nu sunt capabile să intercepteze cu uşurinţă mesajele secrete ale suspecţilor de terorism aflaţi sub urmărire. Şeful MI5 susţine că mediul online a devenit „un vest sălbatic, nereglementat şi inaccesibil autorităţilor”.

Un motiv special de îngrijorare pentru succesul investigaţiilor viitoare derulate de MI5 este anunţul Facebook cu privire la introducerea unei tehnologii de criptare a conexiunilor în sistem end-to-end, semnificativ mai puternică decât implementarea actuală. Acoperind toate produsele companiei, noua tehnologie va bloca interceptarea schimburilor de mesaje purtate între miliarde de utilizatori, fără posibilitatea de obţine din nou acces, chiar şi cu prezentarea unui mandat judecătoresc.

Comentând pe marginea solicitării MI5, un purtător de cuvânt al Privacy International a declarat: „Realitatea este că aceste mari platforme tehnologice sunt companii internaţionale. Oferirea accesului pentru poliţia din Marea Britanie ar însemna stabilirea unui precedent de care poliţişti din întreaga lume s-ar putea folosi pentru a constrânge administratorii platformelor de socializare să permită urmărirea activiştilor şi a opoziţiei, de la Hong Kong până la Honduras.”

În interviul acordat, Parker a recunoscut că nu este posibil ca MI5 să oprească fiecare complot terorist, sau să monitorizeze toate persoanele din baza sa de date tot timpul, chiar dacă MI5 ar avea acces liber la schimburile de mesaje făcute pe reţelele de socializare.

Este de aşteptat ca apelurile pentru slăbirea tehnologiilor de criptare venite acum şi din partea Marii Britanii să reaprindă discuţiile despre criptare, respectiv dacă guvernele şi agenţiile de securitate ar trebui să aibă acces privilegiat la datele criptate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult