Folosirea tehnologiilor de criptare prevăzute cu elemente backdoor, interzise prin lege în Uniunea Europeană

19.06.2017
Folosirea tehnologiilor de criptare prevăzute cu elemente backdoor, interzise prin lege în Uniunea Europeană

Cetăţenii Uniunii Europene ar putea beneficia curând de noi legi menite să garanteze securitatea şi confidenţialitatea comunicaţiilor desfăşurate online.

Parlamentul European a propus un nou set de legi care impun folosirea tehnologiilor de criptare în sistem end-to-end pentru securizarea comunicaţiilor. Noile reguli nu exclud posibilitatea ca schimburile de date să fie interceptate pe cale legală de autorităţi, însă desfăşurarea anchetelor ar putea fi mult complicată de o prevedere care interzice folosirea sistemelor de criptare ce includ vulnerabilităţi cunoscute, oferind acces garantat pentru decriptarea comunicaţiilor.

Măsura este justificată prin preocuparea faţă de modul în care sistemele de criptare nesigure pot compromite pentru toată lumea intimitatea comunicaţiilor online.

Pentru a fi transpuse în legi, propunerile trebuie mai întâi evaluate şi aprobate în Parlamentul European, respectiv Consiliul European, putând primi şi alte amendamente care înăspresc sau reduc securitatea oferită. Aprobate în forma actuală, reglementările ar putea pune însă Uniunea Europeană în conflict cu guvernele altor ţări care doresc un control mai strict asupra comunicaţiilor de date, indiferent dacă acestea sunt sau nu criptate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult