Brillo şi Weave, primii paşi serioşi făcuţi de Google în domeniul Internet of Things

29.05.2015
Brillo şi Weave, primii paşi serioşi făcuţi de Google în domeniul Internet of Things

Physical Web a fost primul pas făcut de către Google pe terenul încă neexplorat numit Internet of Things, însă acesta a părut destul de puţin ambiţios pentru o compania de talia acesteia. Împreună cu Android M, Google a anunţat ieri sistemul de operare Brillo şi platforma Weave, acestea urmând să concureze cu platformele IoT deja anunţare de către Qualcomm, Intel, ARM, Samsung, Huawei şi alţii.

Noul sistem de operare Brillo este bazat pe codul faimoasei platforme Android, un lucru pe care l-am fi ghicit cu uşurinţă chiar dacă nu ar fi fost anunţat. La fel ca Wear sau Auto, Brillo este practic o versiune simplificată de Android care este optimizată doar pentru anumite tipuri de sarcini, aceasta preluând însă anumite module critice şi păstrând o bună parte din compatibilitatea hardware. Din succinta prezentare Google, se înţelege că Brillo preia nucleul Linux special modificat şi mediul de emulare hardware din Android, dar şi câteva dintre bibliotecile de funcţii şi compatibilitatea cu instrumentele obişnuite de dezvoltare.

Aceste aspecte vor simplifica munca producătorilor de hardware şi software, actualele instrumente de dezvoltare oferite de către producătorii de cipuri urmând să fie modificate cu uşurinţă odată cu apariţia soluţiilor integrate low-power care vor motoriza puzderia promisă de echipamente interconectate Bluetooth şi Wi-Fi de mici dimensiuni.

În acest moment nu au fost oferite prea multe detalii despre Brillo, însă faptul că Google a actualizat mediul de dezvoltare Android Studio şi că oferă pentru prima oară suport oficial pentru NDK ne face să credem că Brillo se va axa mult pe mai eficientul cod C sau C++ decât pe Java. Mai multe detalii vom afla însă în cursul celui de-al treilea trimestru ala cestui an, atunci când va fi oferită prima versiune de test a platformei Google Brillo.

Acest sistem de operare este însoţit de o platformă software numită Weave. Urmând să asigure interconectarea simplă între echipamentele Internet of Things, aceasta nu este însă dependentă de Brillo, ci va putea fi implementată în cadrul oricărui alt sistem de operare. Din exemplele oferite de Google, se pare că Weave va folosi un limbaj descriptiv standardizat simplu, ceea ce va permite eventual şi interconectarea cu alte protocoale de acest tip care sunt dezvoltate de ceilalţi concurenţi de pe piaţă.

La fel ca în cazul Brillo, detaliile despre Weave lipsesc în acest moment. Compania a anunţat că platforma va fi finalizată undeva în cursul ultimului trimestru al anului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News