Cum să te fereşti de fake news: Google oferă cursuri online gratuite pentru siguranţă online

25.06.2019
Cum să te fereşti de fake news: Google oferă cursuri online gratuite pentru siguranţă online

Programul educativ Be Internet Awesome, oferit gratuit de către Google către copii şi instituţii de învăţământ, a fost actualizat de curând cu un nou modul. Acesta se numeşte „Don’t Fall for Fake” şi doreşte să înveţe noii utilizatori de internet despre pericolele online legate de înşelătorii, furt de identitate, furtul de date personale şi nu în ultimul rând despre fake news. Scopul acestui curs este ca după parcurgerea sa, copiii să poată identifica şi să ştie cum să se ferească de informaţii falste pe internet, fie că vorbim despre phishing, scamming sau fake news.

Interland este o aplicaţie de învăţare realizată sub forma unui joc video 3D, care rulează direct în browser. Fiecare „modul” este reprezentat sub forma unui tărâm din cadrul lumii „Interland”, iar fiecare constă într-un soi de quizz pe care copiii vor trebui să îl parcurgă. Pentru a trece mai departe, aceştia trebuie să aleagă răspunsurile corecte, care nu sunt întotdeauna evidente, fiind nevoie de a procesa puţin întrebarea şi răspunsul.

În cazul noului modul referitor la Fake News, copiii sunt învăţaţi să deosebească între adrese de e-mail reale şi adrese false, între site-uri false şi site-uri adevărate, despre cum să verifice informaţia din trei surse reputabile, pentru a se feri de site-uri fără certificate HTTPS şi despre cum ofertele prea bune să fie adevărate, sau cele care oferă premii foarte mari sunt de obicei înşelătoare.

Celelalte module învaţă copiii despre securizarea datelor personale, despre negativismul online şi cum să te fereşti de a da răspunsuri răutăcioase sau ofensatoare şi despre ce este în regulă să publici pe internet şi ce nu.

Google oferă şi o programă pentru şcoli, care poate fi utilă atât părinţilor, care doresc să îşi educe copiii pentru a folosi internetul într-un mod mai sigur, cât şi de către adulţi, care nu sunt foarte bine familiarizaţi cu internetul. Programa Be Internet Awesome este structurată pe lecţii pentru cele cinci module de până acum: Share with Care (Be Internet Smart), Don’t Fall for Fake (Be Internet Alert), Secure Your Secrets (Be Internet Strong), It’s Cool to Be Kind (Be Internet Kind), When in Doubt, Talk It Out (Be Internet Brave).

Toate informaţiile despre Be Internet Awesome se găsesc pe site-ul dedicat, unde se găseşte şi link-ul către jocul Interland. Cursurile sunt disponibile în limbile engleză, spaniolă, portugheză, arabă, italiană, poloneză, olandeză, franceză şi turcă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult