Facebook scanează mesajele private, dând Like la link-urile trimise

05.10.2012
Facebook scanează mesajele private, dând Like la link-urile trimise

Administratorii Facebook au găsit o modalitate nu tocmai cinstită pentru a spori numărul de Like-uri contorizate pentru diverse website-uri.

Facebook scanează mesajele private, dând Like la link-urile trimise

Mai exact, au implementat un sistem ce scanează în mod automat după link-uri inserate în mesajele private trimise între utilizatorii reţelei de socializare. La detectarea unui astfel de link, sistemul dă Like în mod automat pe pagina adresată, sporind astfel în mod artificial numărul de Like-uri contorizate de aceasta. Mai mult decât atât, la detectarea unui link ce duce către o pagină foarte populară sunt adăugate în mod automat câte două Like-uri.

Contactaţi pentru clarificarea situaţiei, reprezentanţii Facebook au explicat cum aplicarea a două Like-uri simultan este cauzată de un bug descoperit într-una din componentele plugin ale reţelei, ce urmează să fie remediat în scurt timp. Aceştia au menţionat şi că problemele afectează doar plugin-uri externe şi nu au legătură cu Like-urile primite în paginile Facebook. Bug-ul nu afectează modul în care sunt primite mesaje, sau informaţiile postate în timeline.

Totuşi, administratorii reţelei de socializare au omis să explice motivul pentru care sunt contorizate Like-uri automat, fără ca acestea să fie date în mod direct de către utilizatori şi nici de ce se aplică acest procedeu pentru link-uri distribuite în mesajele private.

Potrivit reprezentanţilor Facebook, numărul afişat în dreptul butonului Like este obţinut adunând câte Like-uri sunt primite pentru adresa URL, de câte ori a fost distribuit mai departe URL-ul respectiv, numărul de Like-uri şi comentarii pe Facebook ce fac referire la adresa paginii respective şi numărul de mesaje trimise între utilizatori, conţinând adresa URL.

Dincolo de problemele legate de violarea intimităţii, contorizarea automată de Like-uri pentru link-urile trimise în mesaje private pot genera şi neplăceri imediate, dacă este vizat un subiect sau pagină controversată, iar numele celui care a trimis mesajul apare în timeline, sau pe pagina respectivă. Din fericire administratorii Facebook infirmă această posibilitate, afirmând că la procesarea link-urilor distribuite prin funcţia share sau în mesaje private nu sunt preluate informaţii care să permită identificarea utilizatorilor.

Cu privire la politica de scanare a adreselor URL conţinute în mesaje private, oficialii Facebook explică cum această etapă este necesară pentru filtrarea şi blocarea mesajelor de tip SPAM, respectiv generarea de imaginii preview cu paginile web.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult