Franţa anunţă că va bloca iniţiativa Facebook pentru lansarea criptomonedei Libra în Europa

13.09.2019
Franţa anunţă că va bloca iniţiativa Facebook pentru lansarea criptomonedei Libra în Europa

Parte din categoria aşa numitelor stablecoin – un tip de valută digitală a cărei valoare este girată integral cu fonduri într-o monedă stabilă recunoscută oficial (ex. dolarul american), Facebook Libra este percepută de oficialii francezi ca pe o ameninţare la adresa suveranităţii guvernelor.

La mai puţin de o lună după ce autorităţile antitrust din UE au demarat o investigaţie pe tema proiectului Facebook Libra, oficialii europeni se grăbesc deja să anunţe primele măsuri împotriva introducerii criptomonedei Libra.

Spre deosebire de Bitcoin, Libra este o monedă digitală generată şi administrată în mod direct de o companie privată – Facebook, ceea ce o face mult mai uşor de atacat pe cale legală de orice grup cu interese contrare, începând cu actori din sistemul bancar care doresc să evite cu orice preţ înrădăcinarea unor sisteme de tranzacţionare alternative şi până la oficiali guvernamentali, motivaţi să păstreze un control cât mai strict asupra fluxurilor de bani pentru prevenirea evaziunii.

Vorbind la conferinţa OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) de la Paris, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a declarat că introducerea monedei Libra ar ameninţa suveranitatea guvernelor, analizele făcute până acum ridicând motive serioase de îngrijorare. Cunoscut oponent al folosirii criptomonedelor, Le Maire a exprimat în mod categoric intenţia de a bloca introducerea monedei Libra în forma actuală. Având în vedere modul în care investigaţia a fost pornită la nivelul UE, este de aşteptat ca orice măsuri  pe tema proiectului Facebook Libra să fie anunţate pentru toate statele membre UE, nu doar în Franţa.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult