Google acuză administraţia Trump că periclitează securitatea Statelor Unite, blocând accesul Huawei la platforma Android

07.06.2019
Google acuză administraţia Trump că periclitează securitatea Statelor Unite, blocând accesul Huawei la platforma Android

Potrivit Google, tăierea accesului la servicii esenţiale pentru siguranţa dispozitivelor cu Android va cauza o fragmentare periculoasă a ecosistemului Android, forţând Huawei să dezvolte o versiune Android „hibridă”, mult mai vulnerabilă la atacuri informatice şi deturnarea sistemelor de securitate în interesul unor actori statali.

Google, la fel ca majoritatea companiilor americane, este constrâns de autorităţi să înceteze orice relaţii comerciale cu Huawei. Urmând perioadei de tranziţie de 90% în care Huawei mai poate accesa actualizări esenţiale de securitate, Google nu va mai putea furniza companiei chineze niciunul dintre serviciile uzuale asigurate pentru platforma Android. De o importanţă deosebită este Google Play Protect, pachetul incluzând software pentru detectarea automată a ameninţărilor de securitate şi aplicaţii infectate prezente pe dispozitivele Android. O altă componentă esenţială este Google Play Services, care asigură utilizatorilor accesul la aplicaţii verificate din magazinul Play Store.

Lăsat pe dinafară, Huawei va trebui să înlocuiască pachetul de servicii Google esenţiale cu soluţii proprii. Comercializate în lumea întreagă, dispozitivele Huawei echipate cu versiuni Android hibride, neverificate de Google, sunt şi mai vulnerabile la atacuri informatice şi folosirea în scopul colectării de informaţii.

Spre exemplu, comunicaţiile purtate cu posesorul unui telefon Huawei vulnerabil vor putea fi interceptate mult mai uşor, oricât de sigur ar fi serviciul folosit pentru conectare de la celălalt capăt. Avertismentul Google este argumentat prin faptul că în majoritatea situaţiilor, oamenii sunt preocupaţi de securitatea propriului dispozitiv şi nu se interesează dacă persoana contactată foloseşte unul la fel de sigur. Şi cum probabilitatea ca la celălalt capăt să fie apelat un terminal fabricat de unul dintre cei mai mari producători smartphone din lume este foarte mare, securitatea naţională a Statelor Unite este efectiv compromisă.

În timp ce argumentul păstrării Huawei sub filtrul discret al serviciilor de securitate Google Android este unul puternic şi are şanse să întoarcă ordinul semnat de preşedintele Trump, intenţiile companiei chineze de a rupe dependenţa de Google se manifestau cu mult timp înainte, Huawei pregătind deja un magazin alternativ de aplicaţii şi propriul ecosistem de servicii. Probabil că este doar o chestiune de tip până ce Huawei va da un răspuns concret şantajului exercitat de Statele Unite, însă o relaxare a sancţiunilor impuse ar putea fi interesul cumpărătorilor din pieţele non-asiatice, obişnuiţi cu pachetul de servicii Google.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult