Nokia: vom reveni cu noi modele smartphone începând de anul viitor (UPDATE)

Nokia: vom reveni cu noi modele smartphone începând de anul viitor (UPDATE)

UPDATE: Nokia a început, oficial, căutarea unui partener cu ajutorul căruia să revină în piaţa smartphone cu noi produse. Însă compania finlandeză nu mai are forţa de altădată, producerea, vânzarea şi promovarea viitoarelor modele smartphone urmând să cadă în sarcina viitorului partener. În schimb, Nokia se va ocupa doar cu partea de proiectare la nivel de design şi tehnologie.

Cât despre posibili candidaţi, un prim nume ar fi gigantul Foxconn, la care Nokia a apelat deja pentru producerea sub licenţă a tabletei Nokia N1 bazată pe Android. Astfel, viitoarele modele de telefoane Nokia vor fi de fapt dispozitive produse sub licenţă, în fabricile partenerilor din China sau din alte regiuni.

Potrivit acordului semnat cu Microsoft, Nokia nu poate livra noi modele smartphone mai devreme de toamna anului viitor, astfel că deocamdată nu putem vorbi decât despre pregătiri la stadiu incipient. Totuşi, vestea reprezintă o întoarcere la 180° faţă de atitudinea afişată în luna aprilie, când oficialii companiei încă negau existenţa unui plan pentru revenirea în piaţa smartphone.


Cândva, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, Nokia a cedat companiei Microsoft divizia sa de terminale mobile şi întreg portofoliul de produse. Tranzacţia încheiată în anul 2014 pentru suma de 7.2 miliarde dolari a lăsat compania finlandeză şi cu interdicţia de a mai proiecta şi comercializa dispozitive smartphone. Acordul semnat cu gigantul american expiră însă în anul 2016, Nokia putând reveni la activitatea pentru care este cel mai bine cunoscută.

Nokia: vom reveni cu noi modele smartphone începând de anul viitor

Potrivit declaraţiilor făcute de CEO-ul Nokia, Rajeev Suri, compania va începe să proiecteze şi licenţieze noi handset-uri odată ce acordul semnat cu Microsoft va permite acest lucru. ˝Microsoft produce telefoane mobile. Noi doar ne vom ocupa de proiectare şi apoi vom face brandul Nokia disponibil pentru licenţiere˝, a mai spus acesta.

Strategia anunţată de CEO-ul Nokia nu este complet nouă, compania având deja lansată Nokia N1, o tabletă cu sistem de operare Android produsă sub licenţă în fabricile Foxconn. Noutatea constă în diversificarea portofoliului de produse cu dispozitive smartphone, momentan interzise prin acordul semnat.

Pentru suma plătită, Microsoft s-a ales cu o divizie de telefoane mobile neprofitabilă şi doar 3% cotă de piaţă (categoria smartphone). Între timp, Stephel Elop, managerul instalat cândva în funcţia de director executiv al companiei Nokia a părăsit Microsoft, compania intrând în plin proces de reorganizare a activităţilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult