Parlamentul European pregăteşte o moţiune care urmăreşte spargerea Google în două companii distincte

24.11.2014
Parlamentul European pregăteşte o moţiune care urmăreşte spargerea Google în două companii distincte

Conflictul dintre Google şi Uniunea Europeană este deja unui vechi şi bine-cunoscut, autorităţile investigând de-a lungul timpului posibilele abuzuri ale poziţiilor de cvasi-monopol de care se bucură motorul de căutare şi platforma Android şi posibilele încălcări ale legilor pentru protecţia datelor utilizatorilor. Acest război s-a acutizat la începutul lunii octombrie, iar zilele gigantului Internetului se pare că vor deveni şi mai dificile deoarece Parlamentul European pregăteşte o moţiune prin care intenţionează să ceară separarea Google în mai multe companii independente.

Conform Reuters şi Financial Times, Parlamentul Europeană pregăteşte o moţiune prin care intenţionează să ceară separarea Google în două entităţi comerciale distincte, mai precis separarea diviziei care se ocupă de Google Search de celelalte divizii comerciale. Parlamentul European nu are puterea de a impune o astfel de decizie, de aceea trebuie să depună o moţiune care trebuie înaintată către Comisia Europeană.

Conform celor două surse, moţiunea este susţinută de către Partidul Popular European, care este blocul de centru-dreapta şi cel mai mare bloc politic din Uniune, şi de către socialişti. Informaţiile apărute până la această oră susţin că proiectul acestei moţiuni va fi finalizat la începutul acestei săptămâni şi va fi supus votului în cursul zilei de joi.

Parlamentul European nu este prima organizaţie care a avut această iniţiativă. Consumer Watchdog, o organizaţie nord-americană non-profit care urmăreşte protejarea intereselor consumatorilor, a produs acelaşi lucru Departamentului de Justiţie al Statelor Unite încă din 2010, însă iniţiativa nu s-a soldat cu nimic concret.

De data aceasta, iniţiatorul măsurii este însă o organizaţie puternică, iar Google a acumulat între timp şi mai multe antipatii, ceea ce nu îi uşurează deloc poziţia. Conform parlamentarului Andreas Schwab, membru al Partidului Creştin-Democrat din Germania şi al Partidului Popular European, măsura are şanse mari să fie adoptată deoarece este susţinută de cele mai mari blocuri din cadrul Parlamentului European. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News