Google, sub un dublu atac UE: monopolul Android şi protecţia datelor personale

Google, sub un dublu atac UE: monopolul Android şi protecţia datelor personale

Compania Apple este vizată de autorităţile europene pentru presupuse beneficii ilegale de ajutoare din partea statului irlandez, însă Google nu s-a putut bucura prea mult de necazurile rivalului său. După doar o zi, Google s-a văzut sub tirul încrucişat al autorităţilor germane şi europene, cel din urmă riscând să-i afecteze şi pe partenerii săi tradiţionali care folosesc sistemul de operare Android şi pe operatori.

Prima lovitură vine din direcţia agenţiei germane Hamburg Commissioner of Data Protection and Freedom of Information, care i-a ordonat companiei să modifice modul de procesare a datelor utilizatorilor deoarece intră în conflict cu legile germane. Acesta este cel mai recent episod al unei poveşti care a început acum doi ani şi jumătate, când Google a anunţat că va centraliza clauzele şi condiţiile de utilizare a multiplelor sale servicii sub o singură umbrelă.

Această fuziune a fost prost văzută de la bun început de către UE deoarece Google ar fi putut agrega date personale din surse multiple fără ca utilizatorii să poată alege altceva, ceea ce ar intra în conflict cu legile europene, însă compania a refuzat să întârzie aplicarea măsurii în vederea unor analize suplimentare. Hamburg Commissioner of Data Protection and Freedom of Information a decis că modul în care Google comasează şi procesează datele utilizatorilor afectează inadmisibil de mult intimitatea utilizatorilor, şi i-a ordonat companiei să implementeze măsurile legale şi tehnice prin care utilizatorii vor putea decide singuri care date personale pot fi folosite de către Google.

Compania Google a fost deja amendată în câteva rânduri de alte autorităţi din zona europeană, însă cuantumul amenzilor a fost ridicol în comparaţie cu veniturile publicitare ale companiei, cea mai piperată amendă cifrând-se la 200.000€.  Decizia curţii germane este valabilă doar pe teritoriul Germaniei, însă Hamburg Commissioner of Data Protection and Freedom of Information face parte dintr-un grup de lucru care analizează problema Google la nivelul întregii Uniuni. Cum Uniunea Europeană a decis în vară că legile unionale pentru protecţia datelor utilizatorilor sunt obligatorii pentru toate companiile care activează pe bătrânul continent, Google s-ar putea trezi vizată rapid şi de alte agenţii naţionale.

Cea de-a doua problemă a fost ridicată de către Comisia Europeană, agenţia pentru supravegherea concurenţei din subordinea sa ameninţându-i cu amenzi pe toţi producătorii de terminale Android şi pe toţi operatorii care nu colaborează în vederea definitivării anchetei care urmăreşte să descopere eventualele abuzuri ale companiei Google.

Nici acest caz nu ar trebui să fie o noutate pentru cititori, vestea că UE analizează cvasi-monopolul Android şi posibilele practici anti-concurenţiale Google apărând încă din vară. Sistemul de operare Android a ajuns la o zdrobitoare cotă de piaţă de 85% în cursul celui de-al doilea trimestru al anului în curs, iar Google, la fel ca multe alte companii care au ajuns în poziţii de cvasi-monopol, este supravegheată atent de autorităţi. Uniunea Europeană desfăşoară în prezent o serie de cercetări prealabile care urmăresc să descopere eventualele tentative de abuz prin care Google ar fi forţat promovarea propriilor servicii în detrimentul concurenţei.

Informaţiile neoficiale apărute în vară susţineau că autorităţile europene pregătesc terenul pentru o anchetă care urmăreşte modul în care Google ar putea abuza de poziţia platformei Android pentru a-şi promova propriile servicii şi pentru a elimina serviciile concurente. Această acuzaţie nu este nouă, organizaţia Fairsearch Europe afirmând acum un an şi jumătate că Android este doar un cal troian pentru promovarea abuzivă a serviciilor Google.

Conform datelor de atunci, se pare că autorităţile europene au început să cerceteze ceva mai insistent această problemă în cursul ultimelor săptămâni. Conform unui document ajuns în posesia Reuters, autorităţile europene chestionează operatorii de telefonie şi producători de telefoane mobile pentru a afla dacă nu cumva Google a împiedicat, explicit sau nu, preinstalarea unor aplicaţii care concurează cu serviciile sale şi dacă nu le-a cerut partenerilor să amâne sau anuleze lansarea unor produse care nu folosesc platforma, serviciile sau aplicaţiile Google.

Companiile trebuie să furnizeze mesajele electronice, fax-urile, scrisorile, notiţele din timpul conferinţelor sau prezentările care ar putea conţine dovezi de natură să valideze suspiciunile autorităţilor europene. Documentele pot avea o vechime care poate ajunge chiar la şapte ani, Uniunea Europeană căutând practic toate dovezile interacţiunilor dintre Google şi producătorii de telefoane sau operatorii de telefonie de la lansarea platformei Android încoace.

Una dintre sursele citate de Reuters afirmă că, deşi platforma Android este una deschisă, companiile care doresc actualizări regulate trebuie să semneze contracte prin care se angajează să promoveze aplicaţiile şi serviciile Google şi să licenţieze aplicaţiile Android aferente. Povestea nu este chiar nouă, acum ceva vreme ieşind la iveală informaţii despre modul de licenţiere a aplicaţiilor populare precum Maps sau Search. Cei care doresc să implementeze aceste produse sunt obligaţi să preinstaleze toate aplicaţiile Google şi să se asigure că acestea sunt vizibile pentru utilizatori.

Conform unor informaţii apărute ieri, se pare că producătorii de telefoane şi operatorii nu sunt prea dornici să colaboreze, iar Comisia Europeană pare decisă să le forţeze mâna. Se pare că autorităţile europene i-au anunţat pe cei care nu doresc să rupă „legea tăcerii” că sunt pasibili de amenzi al căror cuantum va fi stabilit la un procent din vânzările anuale din ultimii cinci ani. Comisia Europeană vizează documentele Mobile Application Distribution Agreement) şi Anti-Fragmentation Agreement, semnate de producătorii de terminale şi Google, şi modurile prin care Google ar fi împiedicat preinstalarea anumitor produse, ar fi forţat instalarea anumitor produse şi ar fi cerut aplicarea anumitor setări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News