Pericolele învăţământului online: un bărbat dezbrăcat a accesat cursurile video ale unor copii de 9 ani

27.03.2020
Pericolele învăţământului online: un bărbat dezbrăcat a accesat cursurile video ale unor copii de 9 ani

Şcolile din toată lumea au căutat soluţii online cât mai eficiente pentru a continua cursurile în această perioadă dificilă, însă în Norvegia au fost demonstrate şi riscurile la care sunt supuşi copiii folosind platforme online nesecurizate. În timpul unui curs online al unei şcoli din Oslo, care folosea un serviciu de colaborare video, un bărbat a reuşit să acceseze „camera” folosită de copii de nouă ani. Acesta era dezbrăcat, iar copiii au chemat imediat părinţii. După acest incident, şcoala a renunţat la cursuri prin apeluri video.

Se pare că respectiva şcoală folosea aplicaţia Whereby, care foloseşte un sistem de camere online, care pot fi accesate folosind link-uri, raportează NRK. De obicei, utilizatorii platformei nu folosesc parole pentru a bloca accesul persoanelor străine, iar oricine are link-ul poate să participe la respectiva conversaţie.

Conform copiilor care participau la respectivul curs, trei fetiţe de nouă ani, bărbatul era în lenjerie intimă şi le încuraja să vorbească cu el, să atingă camera. Copiii au anunţat părinţii, iar aceştia s-au plâns la directorul şcolii, care a hotărât să închidă cursurile online prin platforma Whereby.

Dezvoltatorii platformei spun că cel mai probabil bărbatul a reuşit să ghicească link-ul. Totuşi, compania face eforturi pentru a evita astfel de întâmplări în viitor şi blochează regulat IP-uri ale celor care abuzează de capabilităţile Whereby. De altfel, compania încurajează utilizatorii să îşi „blocheze” camerele pe care le crează prin serviciul lor, fiind posibilă parolarea sau setarea unei liste de invitaţi. De exemplu, profesorul poate să selecteze doar conturile elevilor care trebuie să participe la un anumit curs, iar alţi utilizatori nu vor putea accesa acea cameră.

Tot reprezentanţii Whereby spun că respectiva şcoală nu le-a cerut în mod explicit serviciile, deci nu au primit un ghid de utilizare oficial din partea companiei. Profesorii au ales platforma şi au început să o folosească fără să cunoască probabil toate funcţiile de securitate şi intimitate disponibile. De altfel, versiunea gratuită a serviciului poate fi folosită exclusiv de persoane cu vârsta de peste 16 ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult