Telefoanele iPhone 11 înregistrează locaţia utilizatorului chiar şi cu GPS-ul oprit

05.12.2019
Telefoanele iPhone 11 înregistrează locaţia utilizatorului chiar şi cu GPS-ul oprit

Deşi Apple a introdus setări îmbunătăţite pentru confidenţialitate în versiunea iOS 13, studii independente arată că dispozitivele iPhone continuă să înregistreze locaţia utilizatorului chiar dacă opţiunea Location Services este debifată pentru toate aplicaţiile şi funcţiile telefonului.

Potrivit investigaţiilor făcute de jurnalistul american Brian Krebs, folosind exemplarul său iPhone 11 Pro, telefonul porneşte sporadic receptorul GPS pentru a obţine coordonate de localizare, fapt confirmat şi de activarea simbolului GPS în bara de notificări.

Potrivit descrierilor furnizate în acordul de confidenţialitate ataşat versiunii de iOS, telefonul colectează în mod periodic locaţiile hot spoturilor Wi-Fi şi celule GSM din apropiere, acestea fiind transmite către Apple împreună cu coordonate precise de localizare, folosind conexiuni criptate şi fără a include identitatea utilizatorului. Compania mai precizează şi că funcţia de localizare poate fi dezactivată individual, pentru fiecare aplicaţie de pe telefon. Însă potrivit demonstraţiei oferite de jurnalistul american, ultima afirmaţie nu este complet adevărată.

Chiar şi debifând funcţia de localizare pentru toate aplicaţile de pe telefon, receptorul GPS este activat în continuare pentru a deservi o funcţionalitate iOS ce nu apare în lista afişată utilizatorului.

Contactat pentru clarificări, unul dintre inginerii responsabili de platforma iOS a explicat că Apple nu vede o problemă de securitate în comportamentul observat pe telefoanele iPhone, activarea sporadică a receptorului GPS fiind declanşată de servicii iOS care nu au buton de oprire a funcţiei de localizare în meniul Settings.

În mod predictibil, prezenţa pe dispozitivele iOS a unui serviciu de localizare care funcţionează permanent şi fără a putea fi oprit de utilizatori, încărcând pe serverele Apple datele colectate, ridică mari semne de întrebare cu privire la adevăratele intenţii ale companiei.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult