YouTube renunţă la suportul pentru dispozitive mai vechi

21.04.2015

YouTube este un serviciu în continuă evoluţie, iar din când în când, trebuie să renunţe la anumite tehnologii vechi pentru a se putea concentra pe consolidarea celor noi. Acest lucru înseamnă că suportul pentru dispozitive mai vechi, care nu mai primesc actualizări software încetează la un moment dat. Astfel, începând de ieri, majoritatea dispozitivelor lansate până în 2012 (inclusiv), sunt private de acces la serviciul de streaming video prin aplicaţiile lor implicite.

Motivul pentru care aceste aplicaţii nu mai funcţionează este adoptarea unei noi variante a API-ului YouTube Data v3, care oferă acum acces la funcţii avansate precum comentarii, subtitrări, notificări push prin RSS şi posibilitatea de a raporta clipuri necorespunzătoare. Vechile aplicaţii nu pot folosi aceste noi instrucţiuni, dar din păcate acest lucru înseamnă că anumite dispozitive rămân fără acces la YouTube.

Printre acestea se regăsesc televizoare şi playere Blu-Ray mai vechi, dispozitive Google TV cu versiunile 3 şi 4 de software, console de jocuri şi dispozitive inteligente fără suport Flash sau HTML5, cât şi orice dispozitiv iOS care nu rulează minim iOS 7. Apple TV de generaţia a doua rămâne de asemenea fără acces direct la YouTube prin aplicaţia dedicată. Singura metodă pentru a consuma cliuri video de pe serviciul Google pe Apple TV 2 rămâne AirPlay de pe un dispozitiv mobil.

Din fericire, singurii care vor fi afectaţi de schimbare sunt cei care nu au cumpărat dispozitive inteligente în ultimii trei ani. Nu este clar însă câţi dintre cei care deţin modele mai vechi de playere şi televizoare foloseau aplicaţia de YouTube destul de des încât să îi simtă lipsa. Cei care vor încerca să acceseze YouTube folosind un astfel de dispozitiv vor primi un mesaj de avertizare în diverse limbi care informează utilizatorul că acest dispozitiv nu mai poate reda clipuri de pe acest serviciu. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult