NVIDIA Shield: jocuri pe Android în 4K, streaming prin GRID şi Crysis 3

04.03.2015
NVIDIA Shield: jocuri pe Android în 4K, streaming prin GRID şi Crysis 3

În paralel cu gigantul show Mobile World Congress din Barcelona are loc şi Game Developers Conference în San Francisco, un eveniment care atrage cei mai importanţi dezvoltatori de jocuri şi producători de hardware dedicat gamingului. NVIDIA a avut o prezenţă importantă anul acesta în cadrul GDC, aducând pe piaţă un produs ieşit din comun: NVIDIA Shield, o consolă cu Android capabilă să ruleze jocuri în rezoluţii 4K.

Noua cutie inteligentă este cel mai recent membru al gamei de produse Shield, completând astfel portretul de familie alături de Tablet şi Portable. Consola este bazată pe sistemul de operare Android TV şi oferă suport nativ pentru redarea de conţinut 4K la 60 de cadre pe secundă. Desigur, acest lucru nu înseamnă că doar jocurile vor putea fi afişate în această rezoluţie, ci şi imaginile şi filmele.

După cum era de aşteptat, la baza acestui dispozitiv stă noul procesor Tegra X1. Acesta integrează un GPU cu 256 de nuclee, care nu vor fi constrânse de limitările unui dispozitiv mobil. Având în vedere că Shield se va alimenta direct de la priză, procesorul X1 va putea fi folosit la capacitate maximă. Noul procesor va fi alăturat unei cantităţi generoase de memorie RAM (3 GB). Spaţiul de stocare de numai 16 GB poate părea limitat, însă există un lăcaş pentru carduri microSD de până la 128 GB. Pentru că vorbim despre un dispozitiv care doreşte să stea la baza sistemului de entertainment din sufragerie, există surport pentru redare 7.1 şi 5.1 a sunetului prin HDMI, cât şi redare audio high definition prin USB.

La capitolul conectivitate avem două port-uri USB 3.0, o mufă HDMI 2.0, port ethernet gigabit, micro-USB 2.0, cât şi module wireles 802.11ac şi Bluetooth 4.1. Shield doreşte să stea sub televizorul utilizatorului şi va oferi compatibilitate cu telecomenzi IR precum Logitech Harmony. Noua consolă cântăreşte 650 grame şi va ocupa puţin spaţiu. Carcasa sa măsoară doar 210 x 130 x 25 mm. În pachetul său se va găsi şi Shield Controller, anunţat odată cu Shield Tablet anul trecut, iar cei care doresc pot cumpăra o telecomandă opţională care oferă acces la funcţii de navigare şi control vocal.

Desigur, toate acestea ar fi doar nişte specificaţii pe hârtie, care promit performanţă ridicată, însă NVIDIA nu doreşte să lanseze Shield fără suport software avansat. Astfel, compania a realizat parteneriate cu diverşi dezvoltatori de jocuri, care vor aduce câteva titluri pe platforma Android. Printre cele mai interesante jocuri ce vor rula nativ pe NVIDIA Shield se regăsesc Crysis 3, Doom 3 BFG Edition şi Borderlands: The Pre-Sequel, titluri nu tocmai noi, însă pe care nu ne-am aştepta să le vedem pe un sistem de operare precum Android.

De asemenea, NVIDIA a vorbit în detaliu despre GRID, platforma sa de streaming. Varianta comercială a serviciului se va lansa în luna iunie. Utilizatorii vor putea să opteze pentru abonamentul basic, pentru jocuri în rezoluţia 1280 x 720 pixeli sau premium petru Full HD. Ambele vor oferi gameplay la 60 de cadre pe secunde şi latenţă de aproximativ 150 ms. Jocurile noi se vor lansa separat de abonament şi vor putea fi cumpărate individual. Au fost deja confirmate pentru GRID titluri precum Batman: Arkham Knight şi The Witcher 3: Wild Hunt. NVIDIA susţine că unul dintre avantajele streaming-ului prin intermediul GRID este limitarea timpului de aşteptare, scăpând de download-uri şi instalări. Timpul de rulare al oricărui joc din ofertă durează doar 60 de secunde.

NVIDIA Shield se lansează în luna mai la un preţ echivalent cu 199 de dolari. Pachetul include şi gamepad-ul Shield Controller, care se vinde în mod normal la 60 de dolari separat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult