Acer Aspire S7 (393) review

16.02.2015
Acer Aspire S7 (393) review
Prezentare, construcţie, dotări, specificaţii

Acer Aspire S7 a fost unul dintre cele mai frumoase Ultrabook-uri din 2013, acesta impresionând prin forma compactă, greutatea redusă şi configuraţia hardware puternică. După mai bine de un an, compania a păstrat toate caracteristicile care au fost apreciate la generaţia anterioară şi a actualizat platforma hardware cu noile procesoare Intel din generaţia Broadwell, noul Aspire S7 reuşind să-şi păstreze imaginea strălucitoare şi să rămână atractiv pentru cei care doresc o configuraţie foarte bună la un preţ ceva mai redus decât cel cerut de concurenţă.

Prezentare, construcţie şi design

Asemănător cu modelul original din 2012 şi identic cu modelul anterior lansat în 2013, noul Aspire S7 393 oferă o carcasă elegantă şi subţire fabricată din aluminiu, plastic şi Gorilla Glass.  Amprenta de 322 x 222 milimetri este obişnuită pentru un laptop cu ecran de 13,3”, chiar dacă Acer s-a străduit să implementeze o ramă ceva mai îngustă pentru ecran, însă grosimea de numai 13 milimetri îl face unul dintre cele mai subţiri laptopuri din clasa aceasta. Greutatea de numai 1,3 kilograme este şi ea impresionantă, chiar dacă nu-şi mai poate adjudeca supremaţia, iar această combinaţie de parametri fizici face ca Aspire S7 să fie un laptop extrem de practic care poate fi purtat fără probleme prin bagaje, ţinut comod în braţe sau apucat fără probleme cu o singură mână.

Acer Aspire S7 (393): un laptop uşor şi elegant

Carcasa foloseşte o combinaţie interesantă de aluminiu şlefuit şi plastic. Partea superioară, care găzduieşte tastatura şi touchpad-ul, este fabricată dintr-o singură foaie de aluminiu, iar marginile înălţate ale acestei suprafeţe se continuă cu o ramă subţire confecţionată din acelaşi material. Jumătatea inferioară a carcasei este fabricată dintr-un material plastic mat şi neted de culoare albă, acest unic capac acoperind integral atât partea ventrală cât şi marginile laterale pe care sunt amplasate porturile. Construcţia este foarte bună, metalul asigurând o rigiditate bună iar plasticul neavând zone care flexează sau sună neplăcut a gol.

Acer Aspire S7 (393): aluminiu, plastic şi Gorilla Glass

Capacul superior are o construcţie şi mai impresionantă, ecranul fiind încastrat într-o ramă solidă fabricată de aluminiu şi încadrat între două suprafeţe protectoare Gorilla Glass. La interior, suprafaţa protectoare de la Corning acoperă integral ecranul şi sigla Acer, în timp ce partea exterioară este simplă şi acoperă doar sigla iluminată Acer. Această combinaţie de materiale este foarte solidă, capacul fiind rigid şi flexând foarte puţin chiar şi atunci când este supus unei tensiuni ridicate.

Acer Aspire S7 (393): un capac plat acoperit cu sticlă

Balamalele sunt confecţionate tot din metal, zona dintre acestea unde sunt amplasate cele două minuscule LED-uri pentru semnalizare şi fantele pentru evacuarea aerului fiind confecţionate dintr-un material plastic gri care se asortează foarte bine cu aluminiul din jur. Cursa balamalelor are o deschidere lină de circa 100 de grade, după care acestea încep să opună o rezistenţă mai mare până la deschiderea maximă de 200 de grade. Acest mod de lucru permite deschiderea facilă a capacului în poziţia normală de lucru şi extinderea suplimentară a capacului în cazul în care aveţi nevoie sau în cazul unui accident.

Acer Aspire S7 (393): o balama solidă cu deschidere de 200 de grade

Designul Ultrabook-ului Acer nu este unul capabil să satisfacă toate gusturile, excesul de alb dându-i un aer de echipament medical iar combinaţia de materiale fiind cam excentrică. Pe lângă aceste detalii, se mai remarcă negativ marginile prea ascuţite ale ramei metalice şi forma stranie a zonei din jurul tastaturii, concavitatea acesteia părând mai degrabă rezultatul unui accident decât o alegere de design. Dincolo de aceste mici detalii mai mult sau mai puţin relevante, Acer Aspire S7 rămâne însă, la fel ca versiunea anterioară, un produs extrem de arătos, bine construit, subţire şi uşor.

Acer Aspire S7 (393): partea inferioară este fabricată din plastic

Dotări şi specificaţii

Ultrabook-urile subţiri şi uşoare nu se fac întotdeauna remarcate atunci când vine vorba de dotări din cauza spaţiului limitat disponibil, însă Aspire S7 se descurcă mai mult decât onorabil. Laptopul Acer oferă două porturi USB 3.0 cu o poziţionare bună, o ieşire video HDMI şi  un conector proprietar numit Acer Converter Port. Acesta din urmă seamănă mult cu un port Thunderbolt şi permite conectarea unui modul extern (inclus în pachet) care oferă un port Fast Ethernet, un port USB 2.0 şi unul VGA.

Acer Aspire S7 (393): un profil subţire şi elegant

 • Ecran: 13,3”, IPS, 2560 x 1440 pixeli, touch, Gorilla Glass
 • CPU: Intel Core i7-5500U (2,4 GHz, 3 GHz max)
 • Chipset: Broadwell-U PCH L-P
 • GPU: Intel HD 5500
 • GPU dedicat:  nu
 • RAM: 8 GB DDR3 (nedetaşabil)
 • HDD: nu
 • SSD: 2 x 128 GB RAID 0 (256 capacitate contiguă totală)
 • Unitate optică: nu
 • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac 2×2
 • Conectori: 2x USB 3.0, SD Card Reader, HDMI, Acer Converter Port
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Baterie: 47Wh, 4 celule
 • Dimensiuni: 322 x 222 x 13 mm
 • Greutate: 1,3 kilograme
 • Altele: adaptor cu 1 x Ethernet, 1 x USB şi 1 x VGA inclus
Ecran, sistem audio, webcam, tastatură, touchpad

Ecran, sistem audio şi webcam

Acer Aspire S7 foloseşte un ecran cu o diagonală de 13,3” şi rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli, fiind astfel unul dintre cele mai bine dotate şi impresionante Ultrabook-uri disponibile în acest moment de piaţă. Ecranul are un nivel de negru profund, o luminozitate maximă foarte bună, contrast foarte puternic şi o iluminare de fundal LED cu uniformitate satisfăcătoare. Mai puţin impresionant este însă panoul IPS deoarece acesta are culori foarte frumoase şi o acoperire sRGB integrală, însă suferă atunci când vine vorba de unghiurile de vizibilitate.

Acer Aspire S7 (393): un ecran IPS de 13,3

Comportamentul este destul de straniu deoarece aveam de-a face în mod evident cu un panou de bună calitate. Fără a manifesta oribilele inversii de culoare remarcate la modelele TN, ecranul IPS de pe Aspire S7 dezamăgeşte deoarece chiar şi o banală deviaţie de 30 de grade de la perpendiculară se soldează cu un salt imens de gamma care arde nuanţele şi modifică vizibil nivelul saturaţiei, vina putând fi pusă pe seama iluminării LED, a stratului protector din sticlă sau a ambelor la un loc.

Acer Aspire S7 (393): sigla iluminată de pe capac

Acer Aspire S7 nu se laudă cu valenţe multimedia deosebite, însă reuşeşte să se descurce mai mult decât onorabil. Cele două difuzoare de mici dimensiuni sunt amplasate pe lateralele carcasei şi oferă un sunet cu răspuns corespunzător în domeniul mediilor şi înaltelor. Deoarece carcasa îngustă nu a lăsat prea mult loc pentru incintele audio, acoperirea în domeniului frecvenţelor joase este modestă, însă sistemul audio este suficient de puternic şi are o fidelitate suficient de ridicată pentru redarea filmelor sau a altor tipuri de fluxuri media unde fidelitatea absolută nu este un deziderat imperativ.

Acer Aspire S7 (393): un sistem audio compact dar capabil

Aspire S7 include şi o cameră Web cu rezoluţie HD, însă singurul lucru pozitiv pe care-l putem spune despre aceasta este că există. Imaginea are un nivel de zgomot puternic, nivelul de detalii este mediocru iar focalizarea fixă este necorespunzătoare, camera fiind practic utilă doar atunci când nu aveţi alt instrument pentru captură sau videoconferinţe la îndemână.

Tastatură şi touchpad

Deşi spaţiul din jurul tastaturii este generos, Acer a ales din motive neclare un aranjament compact care nu este tocmai grozav. Tastele funcţionale şi rândul numeric superior sunt amplasate pe aceleaşi butoane, iar tastatură păcătuieşte în plus prin subdimensionarea tastei Enter, prin amplasarea stranie a butonului Delete şi prin dimensiunea şi poziţionarea ridicolă a butonului Caps Lock. Acest aranjament compact arată într-adevăr elegant, însă Acer ar fi trebuit să se întrebe totuşi de ce alţi producători au păstrat tastaturile cu şase rânduri de taste chiar şi în cazul mai micilor laptopuri de 11 inchi.

Acer Aspire S7 (393): o tastatură bună cu aranjare cam ciudată

Dacă vă veţi obişnui repede cu acest aranjament, veţi descoperi însă că tastatura este de bună calitate: suprafaţa metalică îi conferă o rigiditate mai mult decât mulţumitoare, cursa tastelor este amplă şi plăcută iar distanţa dintre butoane este suficient de mare pentru a elimina cu succes apăsările adiacente accidentale. Tastatura foloseşte un sistem de iluminare, însă puterea acestuia este destul de redusă iar nuanţa de fistic fistichiu nu va fi chiar pe gustul tuturor.

Acer Aspire S7 (393): touchpad mare cu sensibilitate ridicată

Touchpad-ul are dimensiuni generoase de 105 x 60 milimetri şi este acoperit cu o peliculă metalică cu fricţiune redusă. La fel ca multe alte modele disponibile implementate în ultimii trei ani, touchpad-ul foloseşte de fapt un singur comutator amplasat în partea inferioară şi face diferenţierea dintre un click stânga şi unul dreapta prin simpla analiză a zonei atinse cu degetul. Touchpad-ul este produs de Synpatics şi oferă suport pentru controlul cu ajutorul gesturilor, însă activarea tuturor opţiunilor posibile nu este recomandată deoarece devine o potenţială sursă de acţiuni greşite nedorite.

Performanţe, autonomie, răcire şi concluzii

Performanţe, autonomie şi răcire

Noul Aspire S7 393 este unul dintre primele laptopuri care integrează un procesor Intel Core din generaţia Broadwell-U. Deoarece această familie nouă de procesoare este practic doar o actualizare uşoară a generaţiei Haswell-U dar fabricată într-un mai eficient proces tehnologic pe 14 nanometri, diferenţele de performantă nu sunt senzaţionale. În comparaţie cu modelul echivalent anterior Core i7-4500U, modelul Core i7-5500U ales de Acer are o frecvenţă nominală de tact mărită 2,4 GHz (faţă de 1,8 GHz) şi foloseşte un nucleu grafic HD 5500 care are mai multe unităţi de procesare tactate la o frecvenţă superioară. Ambele modele au un TDP maxim declarat de 15W, însă modelul mai nou se laudă cu un TDP minim configurabil mai scăzut de la 11,5 W la 7,5 W, ceea ce permite atingerea unor autonomii mai ridicate şi disiparea unei cantităţi mai mici de căldură.

Acer Aspire S7 (393): un procesor Core i7 ULV înghesuit într-o carcasă subţire

Saltul de performanţă se remarcă uşor la procesarea CPU şi ceva mai mult la performanţa GPU, Core i7-5500U nereuşind să devină cumva vreo soluţie bună pentru jocuri, dar permiţând totuşi atacarea titlurilor ceva mai pretenţioase în rezoluţii HD şi niveluri minime de detalii. Bineînţeles, laptopul oferă performante foarte bune pentru orice altceva în afară de jocuri, iar puterea ceva mai mare a procesorului grafic este binevenită în aplicaţiile cu suport OpenGL sau DirectX.

Aspire S7 foloseşte două unităţi de stocare SSD mSATA cu capacităţi de câte 128 GB care sunt configurate într-o matrice RAID 0. După cum se observă, deşi interfaţa mSATA este depăşită de mai rapidele interfeţe M.2 sau PCIe, matricea RAID 0 de pe Aspire S7 oferă performanţe excepţionale care fac foarte plăcuta utilizarea unor aplicaţii gurmande precum Photoshop sau Premiere atunci când se lucrează cu fişiere de mari dimensiuni.

 • 3DMark Ice Storm: 45879
 • 3DMark Cloud Gate: 5068
 • 3DMark Sky Diver: 2600
 • 3DMark Fire Strike: 712
 • PCMark Home: 2430
 • PCMark Creative: 2473
 • PCMark Work: 2760
 • Cinebench 11.5 (GPU): 25,99 fps
 • Cinebench 11.5 (CPU): 2,92 pts
 • HDTune (min/max/avg): 826/980/966 MB/s

Bateria cu patru celule şi capacitate de 6280 mAh nu iese cu nimic în evidenţă, însă Aspire S7 a reuşit să ofere o autonomie bună pentru un laptop puternic din gama ultra-portabilă. În condiţiile în care luminozitatea ecranului a fost reglată la 50 de procente, o ajustare care a urmărit obţinerea unei nuanţe curate şi strălucitoare de alb fără a face însă risipă inutilă de energie, Aspire S7 a oferit patru ore de autonomie în regim office semi-intensiv şi aproape cinci ore şi jumătate de redare video Full HD.

 • Autonomie Web: 4:05 ore
 • Autonomie video: 5:20 ore

Deşi sistemul de răcire nu pare prea impresionant atunci când este privit din exterior, inginerii Acer au reuşit să înghesuite în carcasa îngustă a laptopului o pereche de ventilatoare cu turaţie mică care este mai mult decât suficientă pentru răcirea corespunzătoare a unui procesor eficient energetic precum Broadwell.

Acer Aspire S7 (393): un sistem de răcire eficient şi tăcut

Într-un regim normal de utilizare, căldura disipată este neglijabilă iar ventilatoarele sunt abia perceptibile sau nu se învârt deloc. Într-un regim intensiv, inclusiv în cursul clasicelor teste de performanţă 3DMark sau PCMark, ventilatoarele devin sesizabile, însă acestea au un volum sonor tolerabil, o tonalitate joasă nederanjantă şi nu rămân supra-turate prea mult timp fără un motiv justificat. În acest ultim caz, carcasa metalică se încălzeşte uşor în partea superioară pe aproape toată suprafaţa şi ceva mai mult lângă fantele de evacuare de sub balama. Ţinând cont că vorbim totuşi de o configuraţie ULV Core i7 şi de o carcasă cu o grosime de numai nouă milimetri, realizarea celor de la Acer este impresionantă.

Concluzii

Dacă sunteţi în căutarea unui Ultrabook puternic, uşor şi subţire, Acer Aspire S7 393 este una dintre cele mai bune opţiuni disponibile în acest moment. Laptopul are unele mici deficienţe, cum ar fi marginile cam ascuţite, unghiurile de vizibilitate mediocre sau aranjarea cam ciudată a tastaturii, însă oferă un ecran IPS QHD frumos, un procesor Core i7 din generaţia Broadwell-U, o unitate de stocare SSD foarte rapidă şi o carcasă frumoasă, uşoară şi subţire fabricată din aluminiu, plastic şi Gorilla Glass. Acer Aspire S7 393 nu este încă disponibil în România, preţul acestuia urmând să fie de circa 1400 € (cu TVA inclus)

Părţi pozitive

Dimensiuni, greutate şi design
Ecran IPS cu rezoluţie QHD
Platformă Broadwell-U puternică
Stocare internă rapidă
Autonomie bună pentru clasa sa
Sistem audio bun

Părţi negative

Ecran cu unghiuri de vizibilitate mediocre
Tastatură cu aranjare ciudată şi iluminare slabă
Webcam de slabă calitate