Acer Aspire V 15 Nitro review

Acer Aspire V 15 Nitro review
Construcţie, design şi ergonomie

Numele Acer nu este asociat în mod obişnuit cu laptop-uri puternice. Compania a reuşit să se impună pe segmentul computerelor portabile ieftine, cu specificaţii tehnice decente, al căror raport calitate-preţ depăşeşte de multe ori oferta concurentă. Ei bine, noul Aspire V15 Nitro este un produs diferit faţă de ce eram obişnuiţi să primim de la Acer, acesta integrând componente puternice şi un design mai atrăgător, însă la un preţ pe măsură.

Construcţie, design şi ergonomie

În ciuda faptului că vorbim despre un computer cu un preţ destul de piperat, Acer a ales să folosească plasticul ca material predominant în construcţia sa. Atât carcasa exterioară, cât şi cea interioară, alături de rama display-ului şi suprafaţa din jurul tastaturii sunt realizate din plastic. Din fericire însă, vorbim despre un plastic de calitate, solid şi totodată uşor. Prima dată când ridici Aspire V15 Nitro de pe masă există un mic şoc de câteva secunde, cauzat de faptul că este prea uşor pentru configuraţia şi dimensiunile sale. Nu este nici pe departe un ultrabook, capabil să stea într-o geantă fără a-i simţi prezenţa, dar nici nu va rupe spatele utilizatorului care îl poartă zi de zi într-un ghiozdan.

Acer Aspire V 15 Nitro: Capacul din plastic beneficiază de striaţii verticale

Capacul display-ului este turnat cu un model ieşit în relief, care oferă o senzaţie plăcută atingerii. Acesta inspiră eleganţă şi calitate superioară, iar logo-ul cromat completează designul minimalist al carcasei. În partea din spate, Acer a folosit un plastic argintiu aproape cromat, care protejează balamelele display-ului şi se prelungeşte până în partea de jos, unde se regăsesc fantele de aerisire. Deşi culoarea argintie nu serveşte niciun scop practic, adaugă puncte în plus la design.

Lateralele lui V15 Nitro nu găzduiesc decât o unitate optică Blu-Ray pe stânga şi câţiva conectori pe partea din dreapta. Cu toate că nu include foarte multe porturi de expansiune, ce se găseşte aici este suficient pentru activităţile zilnice. Ridicând display-ul putem vedea o tastatură de dimensiuni normale, cu tot cu numpad, cu retroiluminare de culoare roşie şi un trackpad de dimensiuni considerabile fără butoane. Acer a ales să folosească pentru trackpad un design asemănător cu cel introdus de Apple, care poate fi apăsat fizic pe întreaga sa suprafaţă şi recunoaşte intenţia utilizatorului de a folosi butonul de click din stânga sau dreapta în funcţie de zona utilizată.

Acer Aspire V 15 Nitro: Un laptop uşor şi mic pentru hardware-ul pe care îl oferă

Probabil cea mai inspirată alegere făcută de Acer în realizarea acestui notebook a fost filtrul anti-glare de deasupra display-ului. Întrucât Aspire V15 Nitro este orientat către cei care doresc un laptop pentru lucru, eliminarea reflexiilor în utilizare este un aspect foarte important. În rest, nimic nu iese în evidenţă la capitolul design. În ciuda faptului că vorbim despre un computer realizat în totalitate din plastic, acesta este construit foarte bine şi este ferit de problemele de asamblare sau îmbinare a componentelor. Acesta nu scârţăie când este manevrat şi este realizat din materiale plăcute atingerii.

Tastatură,touchpad, ecran, difuzoare şi dotări

Tastatură şi touchpad

Tastatura este confortabilă, spaţierea dintre taste fiind foarte bine aleasă, iar dimensiunile butoanelor individuale sunt perfecte pentru cei obişnuiţi cu tastaturi de laptop. Cu toate acestea, cursa tastelor este parcă prea scurtă. Uneori poţi apăsa pe o tastă fără să îţi dai seama, întrucât butoanele sunt foarte sensibile şi apăsarea lor nu oferă senzaţia aşteptată în mod normal. Durează puţin pentru a-ţi adapta stilul de tastat, însă după acea perioadă V 15 Nitro devine un computer foarte confortabil chiar şi pentru redactarea de texte lungi. Tastele sunt iluminate de LED-uri de culoare roşie atât timp cât computerul este conectat la priză. Iluminarea poate fi pornită manual folosind combinaţia de taste FN+F9, însă nu dispune de setări de intensitate.

Acer Aspire V 15 Nitro: Butoanele tastaturii retroiluminate au o cursă scurtă

Touchpad-ul în schimb este dezamăgitor. Acesta este realizat dintr-un plastic mat, iar senzaţia în utilizare nu este tocmai plăcută. Nu numai designul a fost inspirat din trackpad-urile realizate de Apple, ci şi modul în care acesta funcţionează .A fost însă ignorat cel mai important aspect al originalului: cel de pe Macbook-uri foloseşte o suprafaţă de sticlă foarte alunecoasă. Acţiunea de scroll cu două degete este greoaie, întrucât plasticul mat nu este tocmai potrivit pentru asemenea gesturi. Modul implicit de funcţionare al trackpad-ului este cu scroll „natural”, asemănător cu cel de pe un touchscreen. Glisarea degetelor în jos aduce conţinutul paginii mai sus şi vice-versa. De asemenea, după un click sunt şanse mari ca pointerul să fugă in stânga, însă aceasta poate fi mai degrabă o problemă de driveri sau software, decât una hardware.

Acer Aspire V 15 Nitro: Trackpad-ul este rigid şi nu oferă precizie

Ecran şi difuzoare

Seria Aspire V15 Nitro integrează atât display-uri Full HD, cât şi UHD, însă modelul testat de noi s-a încadrat în prima categorie. Este vorba despre un panou IPS care afişează culorile într-un mod natural, cu un nivel de luminozitate decent, însă deloc surprinzător. Cu backlight-ul setat la 60% poţi lucra liniştit într-un mediu office cu lumină artificială, iar faptul că este protejat de un strat anti-glare îl ajută în lumină naturală. Singura problemă a display-ului este pierderea luminozităţii din unghiuri laterale, fiind necesară privirea din faţă, în ciuda faptului că vorbim despre un IPS.

Acer Aspire V 15 Nitro: Luminozitatea display-ului este potrivită pentru utilizarea la birou

Componenta audio este de asemenea polarizantă. Laptopul dispune de patru difuzoare pentru redarea sunetului, iar acestea reuşesc să fie foarte puternice. Poziţionarea lor în partea de jos a computerului, pe marginile curbate fac acoperirea lor accidentală destul de improbabilă, însă calitatea sunetului nu este tocmai excelentă. Desigur, vorbim despre un computer portabil, iar spaţiul pentru incinte audio este limitat, dar având un volum atât de puternic, ar fi fost de apreciat şi nişte bas pe lângă frecvenţele înalte şi medii.

Dotări

V15 Nitro nu va uimi pe nimeni atunci când vine vorba despre dotări speciale, însă oferă strictul necesar. Acesta dispune de trei porturi USB 3.0, o mufă HDMI, un port Ethernet şi un jack audio pe partea din dreapta (alături de mufa de alimentare). Pe muchia de jos găsim doar un slot pentru carduri SD, iar în partea din stânga se găseşte unitatea compo Blu-Ray/DVD-RW.

În interiorul carcasei găsim un procesor dual-core Intel Core i7-5500 la 2,4 GHz pe arhitectură Broadwell, 12 GB de memorie RAM, cât şi un cip grafic NVIDIA GTX 850M cu 4 GB de memorie dedicată. Deşi configuraţia nu pare impresionantă la prima vedere, aceasta este de ajuns pentru a satisface nevoile majorităţii utilizatorilor. De asemenea, V 15 Nitro este echipat din fabrică cu un SSD de 256 GB şi un HDD de 1 TB. 

Performanţe, specificaţii, autonomie şi concluzii

Performanţe

Deşi specificaţiile tehnice recomandau Acer Aspire V 15 Nitro ca un computer portabil puternic, nu puteam să afirmăm asta fără o serie de teste de performanţă. Astfel, am supus laptopul la mai multe teste. Primele sunt testele sintetice, care au constat în PCMark 8, 3D Mark, Cinebench, WinRar şi HD Tune.

 • PCMark 8 Home: 2639
 • PCmark 8 Creative: 2600
 • PCMark 8 Work: 3045
 • 3D Mark Fire Strike 2559
 • 3DMark Sky Diver: 8380
 • 3DMark Cloud Gate: 9210
 • 3DMark Ice Storm: 43709
 • Cinebench 11.5 OpenGL: 46,03 fps
 • Cinebench 11.5 CPU: 2,99 pts (1,36 pts single-thread)
 • WinRAR: 3.832 KB/s
 • HDTune SSD (min/max/avg): 196,1/421,4/385,3 MB/s
 • HDTune HDD (min/max/avg): 50,1/113,8/84,8 MB/s

Acer Aspire V 15 Nitro: Performanţe satisfăcătoare atât pentru productivitate, cât şi pentru entertainment

După ce am verificat faptul că este destul de capabil să îndeplinească funcţii de productivitate la nivel înalt, am decis să testăm şi capabilităţile sale de gaming. Rezultatele au fost cel puţin impresionante. Testele au fost efectuate atât pe setările cele mai înalte disponibile, cât şi pe setări medii în rezoluţie Full HD. În stânga aveţi media framerate-ului pe setări Very High/Ultra, iar în dreapta media pentru setările Normal/Medium. Iată rezultatele:

 • Batman: Arkham Origins: 26 FPS / 59 FPS 
 • Bioshock Infinite: 23,57 FPS / 46,99 FPS
 • Grid Autosport: 25,49 FPS / 54,61 FPS
 • Sleeping Dogs: 13,9 FPS / 57 FPS
 • Thief: 14,5 FPS / 18,9 FPS
 • Tomb Raider: 29,7 FPS / 64,4 FPS

Rezultatele sunt foarte bune având în vedere că vorbim despre un computer mobil. Setările ultra dau câteva bătăi de cap, însă cu un minim de intervenţie asupra anumitor opţiuni poţi atinge măcar 30 de cadre pe secundă în majoritatea jocurilor. Scăderea detaliilor la nivel mediu poate aduce în majoritatea titlurilor un framerate de aproximativ 60 de cadre pe secunde. Deloc rău pentru un laptop uşor şi subţire, dar performanţele nu sunt ieşite din comun dacă îl punem în comparaţie comparaţie cu alte modele din categoria sa.

Specificaţii

 • CPU: Intel® Core™ i7-5500 @ 2,4 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 850M (4GB GDDR5)
 • RAM: 12 GB DDR3
 • HDD: SSD 256 GB + HDD 1TB
 • Unitate optică: Blu-Ray/DVD-Writer Combo
 • Display: 15,6” IPS FHD (1920×1080) anti-glare
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 3 x USB 3.0, audio-out 3.5mm, 1 x RJ45 LAN, HDMI, slot SD, conector power
 • Altele: WiFi b/g/n şi Bluetooth 4.0 integrat, tastatură retroiluminată
 • Sunet: Stereo (4 difuzoare)
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Dimensiuni: 390 x 257 x 24 mm
 • Greutate: 2,2 kg

Autonomie

Testele noastre de autonomie au oferit rezultate polarizante. În testul de navigare web, cu display-ul la 60%, Aspire V 15 Nitro nu a reuşit să depăşească trei ore de funcţionare. Am realizat testul atât pe Google Chrome, cât şi pe Internet Explorer. Ce-i drept, testul constă în încărcarea repetată a mai multor pagini, proces care solicită procesorul destul de mult. În comparaţie, testul video de autonomie a rulat timp de 7 ore şi 30 de minute. Probabil că în realitate poţi stoarce aproximativ 5 ore de utilizare normală care poate consta în editare de documente, navigare pe internet şi redare de fişiere multimedia.

Acer Aspire V 15 Nitro: Difuzoarele şi fantele de aerisire se regăsesc pe capacul de jos

Concluzii

Acer Aspire V 15 Nitro a reuşit să ne impresioneze. Deşi este un laptop complet echipat, care integrează două unităţi de stocare şi o unitate optică, acesta este destul de subţire şi uşor încât să poată fi considerat un computer cu adevărat portabil. Nivelul său de performanţa sa este peste medie, însă varianta de test nu integrează hardware-ul final. Modelul de faţă, cu procesor pe arhitectură Broadwell, va ajunge pe piaţă în luna februarie şi va integra 16 GB de memorie RAM, cât şi un cip grafic mai nou: NVIDIA GTX 950M. Chiar şi în stadiul în care se află acum însă, V 15 Nitro este un laptop de lăudat.

Părţi pozitive

Design plăcut
Dotări excelente pentru mărimea şi greutatea sa
Performanţă decentă
Display IPS anti-glare

Părţi negative

Trackpad realizat dintr-un plastic rigid
Tastele au cursă prea scurtă la apăsare
Sunet fără frecvenţe joase