Acer Predator Helios 300 – un echilibru rar întâlnit între performanţă şi preţ [REVIEW]

19.07.2017
Acer Predator Helios 300 - un echilibru rar întâlnit între performanţă şi preţ [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Acer a adus în 2017 pe piaţă multe modele de laptop-uri capabile să ruleze jocuri video, însă doar cele înscrise în seria Predator sunt realizate şi promovate special pentru astfel de activităţi. Spre diferenţă de alte companii, Acer pare să folosească multe dintre elementele de design de pe laptop-urile sale „normale” chiar şi pe cele „de gaming”, iar acest lucru a dus la lansarea unor modele din această categorie foarte ieftine pentru hardware-ul oferit. Predator Helios 300 pare să fie un nou laptop cu preţ atrăgător pentru gameri, performanţa fiind pe primul loc.

Design, construcţie şi ergonomie

La începutul anului testam VX15 de la Acer, un laptop de gaming de buget, care nu a fost integrat în seria Predator, însă şi Nitro V17, care era mai degrabă orientat către profesionişti. Helios 300 pare să împrumute câteva elemente de design şi ceva hardware de la fiecare, fiind poziţionat la  baza seriei Predator. La exterior, noul laptop de la Acer beneficiază de o construcţie destul de standardizată deja. Avem de a face cu un capac realizat din aluminiu, cu partea de sus acoperită cu plastic pentru a permite semnalului antenelor WiFi să păstrundă. Logo-ul Predator stă în centrul capacului, în timp ce Acer a integrat accente roşii din plastic de-o parte şi de alta a acestuia. Aceste elemente nu sunt iluminate cu LED-uri.

Tastatura şi trackpad-ul sunt încadrate pe o suprafaţă metalică. Acest element de design a fost întâlnit la toate laptop-urile Acer testate anul acesta şi pare să fie una dintre semnăturile companiei. Metalul asigură o construcţie robustă, şi este plăcut atingerii, însă întâlnim din nou o problemă pe care am sesizat-o şi în cazul lui Aspire 7: marginea şlefuită de jur împrejur poate fi incomodă la sesiuni de lucru (sau gaming) extinse. Marginile sunt puţin prea ascuţite, rezultând un disconfort la nivelul încheieturilor după doar câteva ore. Am prefera dacă Acer ar renunţa la acest element, care pe cât de plăcut este din punct de vedere vizual, pe atât de neplăcut este în utilizarea de zi cu zi.

Tastatura şi trackpad-ul sunt standard pentru modelele Acer, însă nu pentru seria Predator. Laptop-urile Predator au fost livrate în trecut cu taste mai rigide şi cu o cursă mai mare, noul Helios 300 fiind echipat doar cu o tastatură normală, cu acelaşi format pe care l-am văzut în trecut şi pe modele „non-gaming”. Singura diferenţă notabilă faţă de acestea sunt tastele WASD cu litere şi chenare roşii şi retroiluminarea cu LED-uri tot de culoare roşie pe toată tastatura. Trackpad-ul este de tip „modern” cu click pe întreaga suprafaţă şi fără alte butoane fizice, de dimensiuni generoase. Pentru utilizare „non-gaming”, trackpad-ul poate să suplinească cu uşurinţă lipsa unui mouse.

Restul carcasei, adică rama din jurul ecranului şi partea de jos, este realizată din plastic nu foarte „premium”, un alt element pe care l-am mai întâlnit pe laptop-urile Acer care nu sunt pentru gaming. Acesta nu este obligatoriu un punct negativ, însă dovedeşte încă odată că Helios 300 are destul de multe lucruri în comun cu laptop-urile pentru birou ale companiei şi destul de puţine în comun cu seria Predator de până acum. Toate port-urile de conectivitat sunt amplastate pe laterale, pe stânga fiind poziţionate mufa Ethernet, un USB Type-C, un HDMI, un USB Type-A şi un card reader, în timp ce partea din dreapta găzduieşte doar două USB-uri normale care par a fi 2.0 şi un jack audio combo, alături de mufa de încărcare.

Un mare plus pentru Predator Helios 300 este faptul că Acer a ales să ofere utilizatorilor posibilitatea de a face mici upgrade-uri fără să desfacă întregul laptop. Există două compartimente protejate de câte un şurub pe capacul de jos, unde pot fi schimbate sau adăugate unităţi de stocare (doar pe format SATA) şi memoria RAM. Pentru upgrade-ul SSD-ului pe format M.2 este însă necesară dezasamblarea completă.

Cum spuneam şi la început, Helios 300 pare să fie un hibrid între VX15 (de la care moşteneşte accentele roşii, inclusiv cele din plastic de pe spate, din jurul fantelor de evacuare) şi V17 Nitro, fiind echipat cu hardware-ul celui din urmă. Combinaţia nu este deloc rea, având în vedere că preţul hardware-ului

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Predator Helios 300 (G3-571)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060, 6 GB GDDR5
 • RAM: 32 GB (2 x 16GB) – DDR4
 • SSD: Intel  512 GB NVMe M.2
 • HDD: Toshiba 1TB HDD @ 5400rpm
 • Sunet: stereo, Dolby Audio
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (roşu)
 • Acumulator:  4 celule (3220 mAh)
 • Greutate: 3 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Predator Helio 300 a devenit computerul principal de lucru pe parcursul a două săptămâni, în care l-am folosit zi de zi la activităţile obişnuite de la birou (redactare de texte, editare de fotografii şi clipuri video) şi acasă pentru rularea de jocuri video. Fără să surprindă pe nimeni, având în vedere configuraţia hardware, modelul de faţă s-a comportat exemplar, chiar mai bine decât mă aşteptam având în vedere că am tot testat laptop-uri Acer similare în ultimele câteva luni.

În primul rând, sistemul de răcire m-a impresionat de data aceasta. Mă aşteptam la acelaşi nivel ridicat de zgomot pe care modelele Acer „non-gaming” îl produc de obicei, însă Helios 300 este destul de silenţios chiar şi în full load. Motivul pare să fie un nou design de ventilatoare numit AeroBlade 3D, folosit şi pe alte modele Predator. Acestea sunt realizate din metal şi sunt foarte subţiri, în ciuda faptului că au un diametru obişnuit. Desigur, atunci când este necesar, volumul ventilatoarelor creşte, însă doar dacă viteza este setată pe maximum din aplicaţia Predator Sense acestea ating asemenea „performanţe”. În utilizare normală şi chiar şi în unele jocuri, turaţia ventilatoarelor nu urcă atât de mult.

În afară de marginile puţin cam ascuţite pentru sesiuni lungi de utilizare, sunt puţine lucruri de reproşat modelului de faţă din punct de vedere al construcţiei. Ecranul Full HD IPS este de calitate înaltă, oferind culori naturale şi unghiuri de vizibilitate bune şi chiar şi o ilumnare uniformă, fără bleeding la margini. Singurul său dezvantaj este lipsa G-Sync, care probabil că ar fi crescut preţul laptop-ului, însă ar fi putut oferi o experienţă de joc superioară în titlurile care nu pot ţine un framerate de 60 de cadre pe secundă. După cum vom vedea în tabelul de teste însă, vor fi puţine titluri care nu vor putea rula pe setări maxime în rezoluţia nativă a display-ului, deci lipsa G-Sync nu este atât de gravă în acest caz.

Tastatura este un punct pozitiv, în ciuda faptului că nu iese foarte mult în evidenţă. Aceasta foloseşte acelaşi format clasic Acer, pe care îl întâlnim de câţiva ani pe majoritatea laptop-urilor produse de companie. Aceasta beneficiază de taste de dimensiuni normale, spaţiate corect, foarte bune pentru cei care scriu mult. În partea din dreapta avem şi un numpad complet, iar butoanele F1-F12 şi câteva dintre cele de navigaţie beneficiază de funcţii suplimentare prin combinaţii cu tasta Fn.

În ciuda faptului că laptop-ul beneficiază de destule port-uri pentru ataşarea de accesorii, se pare că Acer nu a luat în calcul conectarea de headset-uri VR când a realizat Helios 300. Acesta beneficiază de un singur port USB 3.0 şi de alte două USB 2.0, alături de un USB 3.1 cu mufă Type-C. Să zicem că înlocuirea mufei USB 3.1 cu Thunderbolt 3 ar fi fost un cost în plus, de care nu mulţi beneficiază, dar alegerea a două mufe USB 2.0 este cel puţin ciudată. USB 3.0 este compatibil cu toate dispozitivele USB 2.0 şi cel mai probabil că în fabricaţie costul ar fi fost acelaşi, având în vedere că există deja un controller USB 3 integrat.

Toate acestea sunt însă nişte mici observaţii complet neimportante pentru o marte parte din posibilii utilizatori. Important este că laptopul de faţă este performant, este (relativ) silenţios şi poate să ruleze cam orice joc video lansat în utilmii ani pe detalii maxime. Fiind vorba despre un laptop realizat pentru jocuri video, acesta pare să îşi atingă scopul. Desigur, cei care vor un laptop performant pentru alte activităţi, pot opta pentru un astfel de model, cu menţiunea că designul nu este cel mai fericit.

Dacă lucraţi des în afara biroului, afişarea lui Predator Helios 300 în public va atrage cu siguranţă nişte atenţie nedorită. Nu pentru că ar beneficia de vreun design futurist sau inovator, ci pentru că la nivel estetic, capacul de pe spate este neatrăgător, ba chiar inserţiile roşii de plastic strică designul simplist pe care l-ar fi avut în mod normal.

Predator Helios 300 pare să fie laptop-ul perfect pentru ţinut pe birou, acasă sau la serviciu şi pe care să îţi faci treaba sau să te joci, dar greutatea de 3 kilograme (fără încărcător) şi designul „de gaming” nu îl recomandă pentru portabilitate.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Modelul Helios 300 nu este cel mai arătos laptop de gaming de pe piaţă, însă se apropie de distincţia de „cel mai performant” laptop cu GTX 1060 de pe piaţă, reuşind să atingă scoruri înalte atât în testele pentru jocuri video, cât şi în cele de productivitate. 

Înainte de a trece la tabele, avem câteva menţiuni de făcut. Modelul primit la test este un prototip folosit pentru testare. Acesta vine livrat cu versiunea de BIOS 0.09, iar aceasta îi limitează performanţa în aplicaţii 3D. Pentru testare, am instalat cea mai recentă versiune de BIOS disponibilă în prezent, 1.08, lucru care a rezolvat câteva din problemele iniţiale.

Se pare însă că nu toate problemele au fost rezolvate, SSD-ul fiind componenta care ne-a dat cel mai mult de furcă în testare. Cel mai probabil vorbim despre un SSD prototip, care oferă performanţă diferită de cea a modelului final, care se va găsi în magazinele din România. Chiar şi aşa, Acer Predator Helios 300 s-a comportat exemplar în testare, cât şi în utilizarea de zi cu zi.

Toate jocurile au fost rulate pe setări maxime (profilul cel mai înalt din fiecare joc: crazy/very high/ultra/etc.) în rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli) fără opţiunile de anti-aliasing pornite. Toţi driverii au fost la zi în momentul testării, iar toate jocurile au beneficiat de cele mai recente patch-uri. Pentru testarea de productivitate, întotdeauna folosim cele mai recente versiuni ale soft-urilor de testare. În cazul lui PCMark, folosim în continuare versiunea 8, pentru a oferi scoruri comparabile cu modelele precedente testate.

Majoritatea jocurilor oferă performanţa aşteptată pentru configuraţia pe care o avem la îndemână (procesor i7 quad-core + NVIDIA GTX 1060 cu 6 GB). În afară de câteva titluri mai pretenţioase, care au nevoie probabil de mai multă memorie video sau folosesc efecte care taxează cipul grafic în plus pe setările cele mai inalte, majoritatea jocurilor testate ating performanţe de peste 60 de cadre pe secundă, care este considerat minimum pentru o experienţă de calitate. Alegerea unui profil de setări inferior, sau personalizarea setărilor poate aduce însă performanţă de top chiar şi în aceste câteva titluri care par a reprezenta excepţia, nu regula (în principal Deus Ex: Mankind Divided şi The Division).

Joc 1080p
Ashes of the Singularity 35,00 FPS
BioShock: Infinite 107,20 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 35,5 FPS
Dirt: Rally 87,73 FPS
Dragon Age: Inquisition 75,40 FPS
FarCry: Primal 61,00 FPS
Gear of War 4 67,70 FPS
Grand Theft Auto V 91,42 FPS
Hitman 75,11 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 95,90 FPS
Rainbow Six: Siege 119,10 FPS
Rise of the Tomb Raider 73,32 FPS
The Division 45,00 FPS
Thief 62,50 FPS
Total War: Warhammer 60,70 FPS

Unităţile de stocare, sau modul în care interacţionează acestea cu aplicaţiile de test de genul HD Tune. Atât SSD-ul, cât şi HDD-ul au obţinut scoruri slabe în acest test, în ciuda faptului că în CrystalDiskMark, SDD-ul a obţinut performanţă normală, conformă cu specificaţiile tehnice. Deja după testarea mai multor laptop-uri cu hardware şi performanţă similară, testele sintetice nu mai servesc drept un barometru pentru performanţă, ci mai degrabă semnalează dacă unitatea testată funcţionează în parametri optimi. Se pare că Predator Helios 300 este în grafic la acest capitol.

Test Scor
3DMark Fire Strike 9.691 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 2.648 puncte
3DMark Time Spy 3.665 puncte
3DMark Sky Diver 23.358 puncte
PCMark Creative

4.544 puncte

Cinebench R15 OpenGL: 84,39 FPS, CPU: 730 cb
WinRar 8,158 KB/s
HDTune SSD (Read) 219 MB/s
HDTune HDD (Read) 63,6 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 1.816 MB/s Write: 493 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 462,8 MB/s Write: 405,3 MB/s

Concluzii

Predator Helios 300 este încă un produs de calitate de la Acer şi totodată cel mai ieftin din gama Predator. Este ciudat însă că Acer oferă alternative similare ca performanţă şi din alte categorii, branding-ul Predator adăugând puţine avantaje în termeni de performanţă şi design. Ba chiar pentru unii aspectul fizic va fi inferior unui produs din gama Aspire sau V Nitro.

Din fericire, cei care sunt în căutarea unui laptop pentru jocuri video, au acum o opţiune mai ieftină, care este echipată cu GTX 1060 şi nu cu GTX 1050 sau 1050 Ti. Diferenţa de performanţă este sesizabilă în jocuri, însă nu atât de mult în aplicaţii de productivitate (incluzând Photoshop sau Premiere de la Adobe). Predator Helios 300 încă nu se găseşte în magazinele din România, însă când va fi lansat oficial şi aici, va avea un preţ care porneşte de la 1.100 euro. Având în vedere configuraţia şi performanţele (modelul de bază va fi livrat cu mai puţină stocare şi RAM), sunt puţine alternative comparabile pe piaţă din această categorie de produs şi în special în această categorie de preţ.

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Configuraţie performantă
Preţ de pornire scăzut
Display de calitate
Sistem de răcire performant şi silenţios

Părţi negative

Design neinspirat
Marginile metalice pot cauza disconfort
Puţine port-uri de conectivitate moderne
Cam greu pentru dimensiunile sale