Apple vrea să înlocuiască tastatura de pe Macbook cu un touchscreen

11.04.2016
Apple vrea să înlocuiască tastatura de pe Macbook cu un touchscreen

După ce a eliminat tastatura alfanumerică şi tastatura QWERTY de pe telefon, Apple se pregăteşte pentru un viitor fără butoane şi pe computere portabile. Chiar dacă momentan a înregistrat doar un brevet pentru un concept de laptop fără tastatură, care va folosi tehnologia Force Touch/3D Touch pentru a oferi răspuns tactil din partea panoului de sticlă care va înlocui butoanele. Rezultatul se numeşte Zero Travel şi ar putea fi integrat într-un produs finit în anii următori.

Este posibil ca acest gen de laptop să nu fie niciodată lansat de Apple, însă cu siguranţă astfel de concepte există undeva într-un laborator secret al companiei. Apple sugerează integrarea unui touchscreen secundar în partea de jos a computerului, pe care să poată fi afişată tastatura. În cazul în care anumite aplicaţii necesită mai multe butoane, tastele numerice din partea dreaptă sau chiar un spaţiu definit pentru trackpad, acestea ar putea fi afişate oriunde pe suprafaţa computerului.

Cei care doresc răspuns tactil chiar şi atunci când nu apasă pe butoane, vor avea la dispoziţie mici orificii care se aprind, într-un mod similar cu tastatura retroiluminată de pe Macbook-urile din prezent, iar tehnologia Force Touch ar asigura că fiecare apăsare este înregistrată doar atunci când este aplicată presiune. Fiecare apăsare de buton ar putea fi „simţită” graţie tehnologiei Taptic Engine, integrată deja în Macbook-urile cu trackpad Force Touch, Apple Watch şi iPhone 6S.

Din fericire, acesta este momentan doar un brevet. Cei care preferă tastele obişnuite, vor primi mulţi ani de acum înainte astfel de computere, iar integrarea acestor tehnologii va fi cu siguranţă costisitoare. Probabil că atunci când costurile de producţie vor mai scădea, Apple va oferi şi astfel de opţiuni, însă acestea rămân în acest moment doar la stadiu de concept.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult