Apple a reînviat gama MacBook cu un ultra-portabil subţire, uşor şi elegant cu ecran de 12″

10.03.2015
Apple a reînviat gama MacBook cu un ultra-portabil subţire, uşor şi elegant cu ecran de 12

Pentru cinci ani de zile, MacBook a fost fratele mai mic şi mai ieftin al puternicului MacBook Pro, însă noul MacBook Air a devenit preferatul publicului iar vechiul model a fost scos din producţie. După alţi patru ani, MacBook a renăscut, însă acesta este acum un ultra-portabil elegant cu ecran de 12” care este creat pentru cei care pot face rabat de la putere în favoarea ergonomiei şi designului.

Cel mai subţire şi mai uşor laptop produs de către Apple până acum, noul MacBook este un sistem foarte atrăgător din punct de vedere estetic. Având o grosime de 13,1 milimetri şi o greutate de numai 920 de grame, noul MacBook nu este nici cel mai subţire şi nici cel mai uşor laptop disponibil pe piaţă, însă reuşeşte să se facă remarcat concomitent la ambele capitole şi să fie un produs impresionant.

Carcasa este fabricată integral din aluminiu şi este disponibilă în trei culori: argintiu, gri şi auriu. Pentru a obţine o carcasă cât mai compactă, Apple a redus la minimum rama ecranului şi zona din jurul tastaturii, iar interiorul ascunde şi alte detalii interesante cum ar fi eliminarea sistemului de răcire activ, încorporarea antenei wireless în carcasă fără a necesita ferestre din material plastic sau maximizarea capacităţii bateriei prin utilizarea unei soluţii constructive cu straturi.

Grosimea tastaturii a fost redusă cu 40 de procente prin folosirea unor butoane cu mecanism butterfly în loc clasicului scissors, suprafaţa acestora fiind şi ea uşor mărită. Touchpad-ul a primit o atenţie specială, acesta preluând tehnologia Force Touch dezvoltată pentru Apple Watch şi oferind niveluri de presiune şi răspuns tactil.

Deoarece am menţionat deja că noul MacBook foloseşte un sistem de răcire pasiv, probabil că platforma hardware folosită este uşor de ghicit: Intel Core M. Apple a folosit modelele Intel Core M-5Y70 şi M-5Y71, care oferă frecvenţe de 1,1, respectiv 1,2 GHz, şi oferă o versiune suplimentară tactată la 1,3 GHz. Deoarece performanţele Intel Core M sunt deja cunoscute, este deja clar că MacBook nu este destinat celor care au nevoie de putere.

Configuraţia mai include 8 GB de memorie RAM, 256 sau 512 GB de stocare SSD cu conectare PCI-E, interfaţă wireless 802.11 a/b/g/n/ac 2×2, Bluetooth 4.1, cameră Wb 480p şi o baterie cu o capacitate de 39,7Wh care promite o zi de autonomie. Ecranul are o diagonală de 12”, o rezoluţie de 2304 x 1440 pixeli şi foloseşte un panou IPS, noul MacBook fiind astfel superior din acest punct de vedere modelului MacBook Air.

Punctul nevralgic al noului laptop este, cel puţin pentru unii utilizatori, conectivitatea. În afară de ieşirea aduio de 3,5 milimetri, noul MacBook oferă un singur port: un conector USB 3.1 Type-C care este folosit totodată şi pentru încărcare în locul dispărutului MagSafe. Conectorul oferă nativ o ieşire Display Port iar Apple oferă şi o serie de adaptoare care includ ieşiri HDMI, conectori USB standard sau Ethernet, însă prezenţa unui singur port ar putea fi extrem de deranjantă în anumite situaţii.

Apple MacBook va fi disponibil începând cu data de 10 aprilie la un preţ de 1299 de dolari (pentru versiunea cu procesor la 1,1 Ghz şi SSD de 256 GB) sau 1599 de dolari (pentru versiunea cu procesor la 1,2 GHz şi SSD de 512 GB).

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News