Asus Eee Pad Transformer - tableta wide cu tastatură opţională

Ne-am dorit să testăm prima tabletă cu sistem de operare Android 3.0 de la Asus încă de la anunţul oficial şi trebuie să recunoaştem că ne-a sosit în teste mai devreme decât ne aşteptam. Mai mult, dacă atunci când am publicat teaser-ul cu ea nu aveam la dispoziţie dock-ul cu tastatură, acum putem face un test complet deoarece l-am primit şi pe el. Pentru a afla cum se comportă, ce performanţe are şi cum concurează cu iPad-urile de la Apple, citiţi în continuare testul cu Asus Transformer.

Eee Pad Transformer - prima tableta de la Asus

Construcţie

Am spus că Asus Eee Pad Transformer este o tabletă wide doarece ecranul cu rezoluţie de 1280x800 pixeli este vizibil mai alugit decât cel al iPad-ului. Aceasta o puteţi observa şi în imaginile de mai jos. De asemenea, marginile din jurul ecranului de 10.1" sunt destul de late. Carcasa de pe spatele tabletei este construită din plastic cu o textură interesantă şi destul de aderentă. Pe latura stângă se găsesc butonul pentru pornire şi blocare/deblocare a ecranului şi butoanele pentru volum. O mică grilă ascunde un difuzor, al doilea fiind amplasat simetric pe latura opusă. Tot pe aceasta găsim slot-ul pentru carduri microSD, o mufă miniHDMI şi jack-ul de 3,5 mm pentru căşti sau microfon.

Pe latura de jos a lui Asus Transformer avem în mijloc mufa specială cu care tableta se încarcă, se conectează la calculator şi se ataşază la dock. Ea este flancată de două orificii pentru fixare pe dock. Deasupra ecranului se pot observa un senzor de luminozitate şi camera foto frontală de 1,2 MP. Camera principală a lui Eee Pad Transformer este amplasată central pe spate, lângă latura de sus şi dispune de un senzor cu 5 MP.

Asus Eee Pad Transformer alături de iPad 2

Dock-ul este dotat cu o tastatură chiclet excelentă, ale cărei taste F1-F12 sunt înlocuite cu comenzi rapide. Pe laturile sale găsim două porturi USB, conectorul special menţionat mai sus şi un slot pentru carduri SD. Touchpad-ul este dotat cu un buton lung care poate fi apăsat la capete. Dimensiunile tabletei de la Asus sunt de 271 x 171 x 13 mm, ea cântărind 680 g.

Asus Eee Pad Transformer - dock-ul

Hardware

Nvidia Tegra 250, motorul tabletei Asus Transformer, este un system-on-a-chip (SOC) care include procesorul dual core ARM Cortex A9 la 1 GHz, chipset-ul grafic GeForce 333, controller-ul de memorie, southbridge-ul şi northbridge-ul. Memoria RAM este 1 GB, îndeajuns chiar şi pentru un netbook, iar pentru stocare este folosită memoria flash internă de 16 GB sau 32 GB, în funcţie de versiunea tabletei. Conectivitatea fără fir este asigurată de o placă de reţea wireless cu suport 802.11b/g/n şi un modul Bluetooth 2.1. Camera foto de pe spatele tabletei are o rezoluţie de 5 MP, iar cea frontală de doar 1,2 MP.

Asus Transformer cu tastatura, din profil

Tableta Asus Transformer poate fi conectată la un monitor sau LCD TV prin intermediul mufei miniHDMI 1.3a. Ea poate reda conţinut video la rezoluţie full HD, procesarea fiind cu uşurinţă asigurată de chipset-ul Nvidia Tegra. Alături de modulul GPS, tableta este dotată cu o serie de senzori: accelerometru, giroscop, busolă digitală şi senzor de luminozitate. Bateria Li-polimer integrată este cotată cu 24,4 Wh şi ar trebui să ofere o autonomie de 9,5 ore, conform producătorului. Bateria integrată în dock ar extinde autonomia la 16 ore.

Asus Eee Pad Transformer - o parte din conectori

Android 3.0 Honeycomb

Sistemul de operare Android 3.0 rulat de Asus Eee Pad Transformer a fost creat special pentru tablete. El dispune de facilităţi speciale, cum ar fi suport pentru o interfaţă virtuală cu efecte holografice, butoane virtuale la baza ecranului şi suport pentru procesoare cu mai multe nuclee. Ecranele principale ale sistemului de operare pot fi personalizate de utilizator cu aplicaţii sau widget-uri. Un buton virtual nou de la baza ecranului permite accesarea ultimelor aplicaţii rulate, iar dacă acestea au fost închise în prealabil, sunt pornite din nou.

Din punct de vedere al comportamentului sistemului de operare, Asus Transformer se mişcă bine, însă nu la fel de repede precul Apple iPad. Pe de altă parte, compania din Cupertino creează atât hardware-ul, cît şi sistemul de operare şi duce o muncă titanică de optimizare. Sistemul de operare pare să încetinească puţin atunci când sunt deschise multe aplicaţii, însă poate fi oricând instalat un task manager.

Asus Transformer, transformat în netbook

Jocuri 3D

Placa video oferită de chipset-ul Nvidia Tegra 2 permite rularea unor jocuri cu modele 3D. Nu vă aşteptaţi însă la versiunea portabilă a lui Crysis 2. De multe ori, doar anumite elemente grafice sunt modelate 3D, fundalul fiind o simplă textură. Chiar şi aşa, ele arată foarte bine. Nvidia a creat un portal special pentru jocurile optimizate pentru Tegra, numit TegraZone. El poate fi accesat după instalarea aplicaţiei omonime din Android Market. Am avut posibilitatea să testez câteva titluri la o prezentare Nvidia şi pot sa spun că ele arată bine şi sunt foarte atractive. În testele realizate în redacţie a trebuit să mă limitez la jocuri din Android Market. În clipul de mai jos veţi putea vedea câteva titluri 3D rulate cu ajutorul tabletei Asus Transformer.

Autonomie

Autonomia de 9,5 ore de funcţionare a lui Asus Transformer, specificată de producător, a fost obţinută prin rularea unui film 720p cu luminozitatea ecranului la 60 cd/mp. În practică, am folosit tableta 6-7 ore, cu placa de reţea pornită, navigând pe Internet, rulând jocuri 3D şi nu numai şi accesând diverse funcţii. Bateria adiţională din dock ne-a extins autonomia la aproximativ 11,5 ore.

Concluzie

Asus Eee Pad Transformer este una din primele tablete cu Android 3.0 de pe piaţă şi se poate spune că mai necesită puţine retuşuri. Diferenţele faţă de concurentul principal, Apple iPad 2 nu sunt foarte mari, însă ele sunt sesizabile. Preţul avantajează tableta de la Asus, iar dock-ul cu tastatură şi baterie poate oferi un nivel de productivitate apropiat de cel al unui netbook.

Asus Eee Pad Transformer va fi disponibil şi în România

Pentru cei interesaţi, Asus Transformer va fi disponibilă în magazinele din ţara noastră la jumătatea lunii mai la preţul de 1.800 lei cu memorie internă de 16 GB. Versiunea de 32 GB va intra pe piaţa românească în luna iunie. Preţul pentru dock-ul cu tastatură este de 400 lei, el fiind disponibil separat.

Plusuri şi minusuri:

[+] ecran IPS de calitate, cu unghiuri foarte bune de vizibilitate
[+] marginile ecranului o fac mai uşor de ţinut în mână
[+] productivitate posibilă cu dock-ul cu tastatură şi baterie
[+] jocuri 3D, pe tabletă şi pe LCD TV prin HDMI
[+] preţ atractiv
[-] sistemul de operare mai trebuie îmbunătăţit
[-] tastatura şi touchpad-ul dock-ului au o întârziere sesizabilă
[-] camera foto are o calitate slabă, iar filmarea lasă mult de dorit