Asus Eee PC S121: elegant şi cu o autonomie excelentă

13.03.2009
Asus Eee PC S121: elegant şi cu o autonomie excelentă

În toamna anului 2008, la redacţia go4it, poposea un superb calculator portabil Asus pe numele său Eee PC S101. Datorită construcţiei ireproşabile, a performanţelor foarte bune în clasa din care face parte şi a cristalelor Swarovski ce îi ofereau un plus de distincţie, l-am intitulat la vremea respectivă “Regele netbook-urilor”. Cum nimeni nu trăieşte sau conduce o veşnicie, perioada lui de glorie a apus şi un alt netbook s-a arătat în faţa mulţimii dornice să afle care este noul ultra-portabil cu sânge albastru. Ei bine, acesta provine tot din familia Eee şi este chiar urmaşul lui S101. Avem mândria să vă prezentăm modelul regal Asus Eee PC S121.

Asus Eee PC S121

Construcţie

Mai fin şi mai luxos decât S101. Construcţia este practic fără cusur şi din acest punct de vedere pot să-l compar cu Apple Macbook. La fel, padul multitouch şi tastatura sunt ireproşabile, iar ca bonus ai la dispoziţie un restpad din piele naturală pe care să-ţi odihneşti palmele cu stil. Cristalele Swarovski sunt prezente în locurile binecunoscute, pe extremele articulaţiei dintre display şi corpul netbook-ului.

Imediat deasupra primului rând de taste, pe extremităţi, se află două butoane de importanţă capitală. Cel din dreapta – nelipsitul şi banalul “Power button”, iar în stânga butonul pentru pornirea netbook-ului în modul “Express Gate” ce îţi oferă acces în doar patru secunde la Web, E-mail, Chat şi content multimedia. Practic vorbim despre un mini-sistem de operare conceput de Asus pentru cei care doresc să acceseze rapid cele mai uzuale aplicaţii şi în acelaşi timp să economisească energie.

Aspectul general este unul deosebit de plăcut, iar aici meritul revine designerilor care au ales să îmbrace carcasa într-un negru lucios profund, încadrat de linii metalice argintii. Dimensiunile sunt cât se poate de agreabile şi fac din S121 un calculator cu adevărat portabil. Imaginează-ţi că netbook-ul acoperă perfect o coală A4 (29,7 cm), iar greutatea lui este de aproximativ 1,3 Kg. În partea cea mai groasă a carcasei măsoară doar 2,5 cm. Divin!

Asus Eee PC S121

Specificaţii

CPU: Intel Atom Z520, 1.33 GHz;
RAM: 1 GB DDR II;
Display: LCD 12.2 inch, 1280 x 800 pixeli;
Video: Intel GMA 500;
Audio: integrat, difuzoare stereo, ieşire pe 2 canale;
Stocare
: HDD Toshiba 160 GB, SATA II;
Unitate optică: –
Conectivitate: LAN, Wi-Fi, Bluetooth, 3 x USB 2.0;
OS: Windows XP Home Edition;
Altele: restpad din piele, trackpad multitouch, cristale Swarovski, webcam de 1.3 MP, cititor de carduri MMC/SD/MS, securizare Kensington.

Asus Eee PC S121

Deosebiri faţă de S101. Performanţe

Procesorul Intel Atom Z520, deşi lucrează la o frecvenţă mai mică decât N270 (1.33 GHz faţă de 1.6 GHz) are avantajul unui consum redus de energie şi de aici rezultă o autonomie mai mare.

Ca performanţe, în testele sintetice făcute cu Sisoft Sandra 2009 (CPU Multi-Media), procesorul Z520 a fost capabil de 4202 kPixels/s, iar N270 de 5222 kPixels/s.

Autonomia însă face deliciul utilizării acestui calculator. Cred că a fost pentru prima oară când am renunţat să stau cu ochii ca pe butelie pe indicatorul bateriei, să privesc resemnat cum procentajul scade văzând cu ochii. Asus Eee PC S121 a reuşit să redea în continuu, timp de patru ore şi treizeci de minute, filme DiVX. Pentru conservarea energiei am ales regimul “Max Saving”, cel mai “spartan” din acest punct de vedere – reduce frecvenţa la 800 MHz şi o ţine constant la această valoare.

Pentru aplicaţiile tip Office şi Internet, nici nu ai nevoie de mai multă putere de procesare. Modul “Maximum Performance” aduce un plus de viteză, însă chiar şi aşa netbook-ul taiwanez nu a fost capabil să redea filme în format High Definition. Cam acesta ar fi singurul inconvenient, în rest S121 se achită cu brio de toate sarcinile pentru care a fost conceput – sarcini preponderent orientate către Internet şi Office.

Asus Eee PC S121

În ceea ce priveşte experienţa vizuală, am sesizat diferenţele faţă de S101. Display-ul are o diagonală de 12.2 inch (S101 are 10.2 inch), rezoluţie mărită la 1280 x 800 pixeli şi iluminare cu LED. Unghiul de vizionare este mai bun decât la S101, însă nu se poate compara cu cei doi monştrii de 17 inch pe care îi avem la redacţie şi pe care în curând îi vom prezenta pe site: Asus W90 şi Sony Vaio AW.

Versiunea de S121 sosită la teste are în configuraţie un HDD care s-a dovedit a fi destul de modest (un Toshiba de 1.8 inch şi 160 GB, cu 8 MB cache), cu un index de doar 33.85 MB/s la citire.

După cum spuneam însă mai sus, acest netbook nu a fost gândit pentru performanţe superioare ci pentru autonomie şi portabilitate. Iar din acest punct de vedere nu avem decât cuvinte de laudă la adresa taiwanezilor. Rămâne să aflăm preţul la care se va comercializa Asus Eee PC S121. Ţinând cont că S101 se vinde acum cu aproximativ 2800 RON, este foarte posibil ca S121 să sară de 3000 RON.

Plusuri şi minusuri

[+] Autonomie excelentă;
[+] Construcţie fără cusur;
[+] Aspect atrăgător;
[+] Trackpad multitouch;
[+] Ecran de 12.2 inch cu LED;
[+] Tastatură confortabilă;
[+] Asus Express Gate;

[-] Procesorul nu face faţă filmelor HD;
[-] HDD lent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News