Asus Eee PC S101: regele netbook-urilor

21.11.2008
Asus Eee PC S101: regele netbook-urilor

Pe piaţa calculatoarelor portabile, segmentul netbook-urilor reprezintă o adevărată oază pentru producătorii care vor să iasă în faţă cu ceva nou. Totul a pornit cu apariţia Eee Pc-ului şi tot Asus încearcă acum să extindă segmentul şi să înglobeze calculatoare din ce în ce mai arătoase şi mai performante. Asus Eee PC S101 este cel care forţează limitele şi ni se înfăţişează într-o ţinută de lux, mulţumită celor două cristale Swarovski amplasate pe extremele articulaţiei dintre display şi corpul principal.

Andreea prezintă Asus Eee PC S101

Construcţie, dimensiuni

Cristalele Swarovski sunt elementele distinctive ale acestui model de netbook şi totodată reprezintă o auto-premiere a construcţiei fără cusur de care se bucură Eee PC S101. Fără să exagerez, este unul dintre cele mai bine realizate calculatoare portabile cu care am avut de a face, deşi nu beneficiază de tehnologia “unibody enclosure” (construcţie dintr-o bucată) întâlnită pe noile Apple MacBook. Finisajul negru lucios şi restpad-ul din aluminiu dau un plus de stil netbook-ului, dar nici confortul nu este neglijabil: tastatura bine spaţiată nu te oboseşte după o perioadă mai lungă de utilizare, trackpad-ul multitouch te ajută să realizezi acţiuni rapide, iar ecranul de 10.2 inch wide cu 1024 x 600 pixeli rezoluţie este îndeajuns de generos în orice condiţii de utilizare: jocuri, navigare pe Internet, vizionare filme sau lucrul cu aplicaţii. S101 măsoară 264 x 180,5 x 18 mm (25 mm în partea cea mai groasă) şi cântăreşte 1 Kg.

Asus Eee PC S101

Autonomie

Faţă de versiunile anterioare, Eee PC S101 vine cu noua tehnologie Super Hybrid Engine ce îi sporeşte considerabil autonomia. A rulat timp de trei ore şi jumătate filme comprimate cu DivX, cu luminozitatea ecranului dusă la 100%. Majoritatea utilizatorilor găseşte rezonabilă o autonomie de trei ore de redare video. În afară de Titanic, nu îmi vine în minte vreun film care să dureze mai mult de trei ore. Iar dacă vrem să vedem două filme între două încărcări succesive, deja suntem prea pretenţioşi. Producătorul specifică o durată de viaţă a bateriei (4 celule, 4900 mAh) de aproximativ cinci ore şi 30 de minute.

Asus Eee PC S101

Configuraţie şi performanţe

Să aruncăm o privire asupra configuraţiei. Notăm prezenţa unui SSD de 64 GB care alături de cristalele Swarovski contribuie serios la preţul final al netbook-ului, foarte piperat după cum vei vedea la sfârşit. Puterea de calcul este asigurată de un procesor Intel Atom N270 tactat la 1.6 Ghz şi 2 GB de memorie RAM, iar cea video de o placă integrată Intel 945 GSE. Pe distribuţia GNU Linux preinstalată am rulat fără probleme filme HD 720p. În mod normal, face faţă cu brio la câteva aplicaţii deschise simultan: player multimedia, browser şi o aplicaţie de procesare texte.

Transferul fişierelor de pe dispozitive externe s-a efectuat cu o viteză medie de 21 MB/sec. Testul a fost făcut cu un fişier de 700 MB care s-a trimis în 33 de secunde de pe un HDD extern.

Alte facilităţi: cameră Web de 0.3 MP, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.0, Audio Hi-Definition, difuzoare stereo, microfon, cititor de carduri 4-in-1 (MMC, SD, Memory Stick, Memory Stick Pro), interfeţe 1 x VGA, 3 x USB 2.0, 1 X LAN RJ-45, jack ieşire audio şi jack microfon.

Asus Eee PC S101

Software

Interfaţa grafică KDE este extrem de simplistă şi îţi oferă acces la toate facilităţile software. Dar, dacă vrei accesezi rapid o anumită aplicaţie cel mai bine te duci pe tab-ul Favorites şi selectezi opţiunea Customize. De acolo poţi alege programele sau opţiunile pe care le foloseşti în mod uzual şi pe care vrei să şe accesezi cât mai rapid. Odată selectate, ele vor apărea în tab-ul Favorites. Nu în ultimul rând, să spunem că distribuţia GNU Linux are câteva avantaje importante: bootează şi se încarcă rapid (12 secunde), este structurată pe tab-uri intuitive (Favorites, Internet, Work, Learn, Play şi Settings) ce includ aplicaţiile aferente şi consumă puţine resurse.

Iată şi o scurtă listă cu cele mai utile aplicaţii preinstalate: Firefox Browser, Pigdin Messenger, Skype, Office Applications (PDF Reader, Spreadsheets, Presentations, Documents, Math, Draw, manager de proiecte Freemind), Games, DVD Player, SMPlayer şi Picasa.

Asus Eee PC S101

Plusuri

[+] Construcţie solidă, finisaj stilat;

[+] Stocare pe SSD de 64 GB;

[+] Autonomie bună;

[+] Distribuţie GNU Linux rapidă şi eficientă;

Minusuri

[-] Preţ foarte piperat (aprox. 900 $) dacă ne raportăm la categoria în care intră Eee PC S101.

Concluzie: Asus Eee PC S101 este un netbook de top care nu doar că arată bine ci şi oferă performanţe pe măsură. Doar preţul ne va ţine pe unii dintre noi la o distanţă respectabilă faţă de această adevărată bijuterie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News