Asus G75 – performanţe de vis într-un pachet superb

23.04.2012
Asus G75 - performanţe de vis într-un pachet superb

Asus G75VW

Asus G75VW este versiunea pentru gameri a unui supercar, construit prin experienţa generaţiilor care l-au precedat, dar folosind cele mai avansate materiale şi componente hardware ale momentului.

Având de partea sa moştenirea lui G74SX, la rândul său un laptop de gaming foarte apreciat, Asus G75VW rafinează şi mai departe designul predecesorului său şi face trecerea la o nouă generaţie hardware.

Asus G75VW

Departe de a fi doar un simplu upgrade, noua platformă Intel Ivy Bridge aduce pentru G75 un salt de performanţă semnificativ, iar pe alocuri de-a dreptul spectaculos.

Construcţie

Asus G75VW preia aspectul general al predecesorului G74SX, dar aduce îmbunătăţiri la capitolul finisaje şi alte detalii de fineţe, rezultatul fiind un produs căruia cu greu îi poţi găsi şi părţi negative. Laptopul este în continuare masiv, dar modelat astfel încât această caracteristică să nu devină imediat aparentă.

Asus G75VW - văzut din lateral

Din punct de vedere constructiv, corpul carcasei este mai gros în spate, unde este poziţionat sistemul de răcire, în timp ce partea din faţă este mult subţiată, încât restpad-ul ajunge să aibă o grosime de aproximativ 2cm. Plasticul negru a primit un finisaj cauciucat semi-lucios, mai plăcut din punct de vedere estetic, dar încă rezistent la murdărire şi urme de amprente. Fiind mult mai expus uzurii, restpad-ul este protejat de un finisaj aspru, ce previne alunecarea palmelor şi rezistă foarte bine la zgârieturi şi murdărire.

Asus G75VW - tastatura iluminată

Tastatura de tip chiclet este aerisită, oferă butoane iluminate, puţin zgomotoase şi cu o cursă scurtă la apăsare. Tastele au finisaj mat şi o formă bine conturată, ce uşurează diferenţierea la palpare. Constat cu plăcere că tastatura este bine ranforsată pe întreaga suprafaţă şi nu flexează la apăsare. Platforma cu finisaj din aluminiu şlefuit este vopsită într-o nuanţă apropiată luminii de fundal a tastaturii, fiind şi mai mult scos în evidenţă de către aceasta. Totuşi, finisajul metalic are şi mici dezavantaje, fiind relativ uşor de murdărit în comparaţie cu restul carcasei.

Asus G75VW - touchpad

Touchpad-ul este generos dimensionat şi se bucură de acelaşi finisaj mat, puţin aspru la atingere. Tastele pentru click stânga/dreapta sunt uşor de apăsat şi foarte silenţioase. Precizia suprafeţei de lucru este bună, dar pentru rezultate optime este necesară ajustarea vitezei cursorului din Control Panel, la o valorare care să necesite mişcări mai puţin ample pe touchpad.

Asus G75VW - difuzoarele poziţionate la baza ecranului

Cele două difuzoare stereo sunt amplasate sub grila de la baza ecranului, iar sub restpad avem un al treilea difuzor ce ia rolul de subwoofer. Deşi bass-ul redat nu este foarte pronunţat, audiţia oferită este de foarte bună calitate şi rămâne fără distorsiuni până aproape de volumul maxim.

Ecranul de 17.3 inch păstrează rezoluţia 1920×1080 pixeli şi capabilităţile 3D ale modelului anterior. Asus a optat şi de această dată pentru un ecran cu finisaj mat, respectiv ramă ce nu reflectă obiectele din jur. Imaginile redate cu ajutorul unei matrice TN de calitate premium sunt de natură să-i impresioneze până şi pe cei mai exigenţi dintre utilizatori. Este de apreciat luminozitatea nativă foarte ridicată, obţinută fără a sacrifica abilităţile de redare a scenelor întunecate din filme şi tonalităţile de negru în general. Aşa cum se cuvine pentru un laptop de gaming, timpul de răspuns al ecranului este foarte bun, efectul de ghosting fiind aproape insesizabil în jocuri sau filme.

Asus G75VW - camera web

Deasupra ecranului găsim camera web, respectiv transmiţătorul infraroşu pentru ochelarii NVIDIA 3DVision 2 (incluşi în pachetul cu accesorii).

Conectorul pentru alimentare este poziţionat pe latura dreaptă a carcasei, suficient de în spate pe pentru a nu incomoda. Puţin mai în faţă găsim conectorii VGA, Ethernet şi HDMI, doi dintre conectorii USB 3.0, respectiv un port Intel Thunderbolt, folosit pentru conexiuni de mare viteză (până la 10 Gbps) cu dispozitive care suportă această tehnologie.

Asus G75VW - latura dreaptă

În partea stângă a carcasei avem alţi doi conectori USB 3.0, unitatea optică Blu-ray, conectorii pentru căşti şi microfon, respectiv card reader-ul.

Asus G75VW - latura stângă

Dacă întoarcem laptopul, găsim bateria integrată într-un locaş dreptunghiular şi un capac mare ce oferă acces la dispozitivele de stocare şi memorii. Acesta din urmă se desface uşor, prin demontarea unui singur şurub.

Configuraţie:

  • Ecran: 17.3″, 1920×1080, iluminat cu LED-uri, 120 Hz, anti-glare
  • Sunet: 2.1 (două difuzoare + subwoofer)
  • CPU: Intel Core i7-3720QM, 2.6 GHz, 6 MB cache, HT, 3.4 – 3.6 GHz Turbo, 45 W TDP
  • Chipset: Intel HM75 Express
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 670M, 3 GB VRAM
  • RAM: 4 x 4 GB dual-channel DDR3
  • Stocare: SSD 256GB (LiteON LAT-256M3S) + HDD 750 GB (Seagate ST9750420AS)
  • Unitate optică: Blu-ray Writer 6X (Optiarc BD-5750H)
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 4x USB 3.0, VGA, HDMI, căşti, microfon
  • Altele: Ochelari Nvidia 3D Vision 2, card reader, cameră web HD, boxe
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64 bit
  • Acumulator: 8 celule, 5.200 mAh, 74 Wh
  • Dimensiuni: 41.5x32x 1.7 ~ 5.2 cm
  • Greutate: 4.3 Kg

Dotări

Asus G75 este primul laptop cu platformă Intel Ivy Bridge care ajunge pentru testare în redacţia Go4it. În cazul de faţă, platforma Ivy Bridge este reprezentată de chipset-ul Intel HM75 Express şi procesorul Intel Core i7-3720QM, fabricat folosind litografie pe 22nm. Deşi păstrează acelaşi consum TDP de 45W, noul procesor funcţionează la o frecvenţă cu 600 MHz mai mare decât cel instalat pe modelul Asus G74SX (700 MHz mai mult în mod Turbo).

Asus G75VW - văzut de deasupra

Şi placa video a primit un upgrade, soluţia GeForce GTX 560M lăsând locul mai performantei GeForce GTX 670M, ce vine cu un plus de performanţă deloc neglijabil. Chiar dacă nu este cea mai performanţă configuraţie cu putinţă, placa video aleasă este suficient de puternică pentru mai toate jocurile actuale şi nu obligă la folosirea unui sistem de răcire ce ar compromite portabilitatea şi construcţia compactă.

De departe cel mai „de efect” upgrade este includerea unui dispozitiv SSD pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţii. Efectele sale benefice sunt uşor sesizabile atât la utilizarea de zi cu zi, dar şi în benchmark-uri, unde Asus G75VW efectiv îl face de râs pe predecesorul său G74SX, testat de către noi într-o configuraţie ce includea un harddisk hibrid (SSH).

Performanţe

Încă de la pornire, Asus G75 ne arată că nu este un laptop ca oricare altul, reuşind să încarce sistemul de operare Windows 7 Professional 64 bit în doar 13 secunde. Un astfel de rezultat nu poate fi obţinut decât cu ajutorul unui dispozitiv SSD din clasa superioară de performanţă, cum este modelul LiteON LAT-256M3S, cu o capacitate de 256 GB.

Conform rezultatelor obţinute cu aplicaţia HD Tune Pro, acesta oferă o viteză medie de transfer la citirea datelor de 281 MB/s şi un timp de acces de aproximativ 0.1 ms.

Asus G75VW - HD Tune Benchmark

Testele Random Access rulate cu aceiaşi aplicaţie HD Tune Pro au dat rezultate impresionante: viteze de transfer de până la 460 MB/s şi timpi de acces la citirea fişierelor de mici dimensiuni care coboară până la 0.06 ms.

Asus G75VW - HD Tune Random Access

ATTO Disk Benchmark este o altă aplicaţie folosită pentru măsurarea vitezelor de transfer şi timpii de acces ale dispozitivelor de stocare. Şi aici rezultatele rămân consistente celor obţinute cu suita HD Tune.

Asus G75VW - Atto Benchmark

Continuând cu suita de teste PC Mark Vantage, rulate în versiunea pe 64 biţi, obţinem un scor general de 20407 puncte, respectiv 20616 puncte la testul Productivity – mai mult decât dublu faţă de rezultatul obţinut cu vechiul Asus G74SX. Un asemenea salt nu poate fi atribuit integral procesorului mai rapid, din familia Ivy Bridge. Mai degrabă, „vinovat” este SSD-ul mult mai rapid decât hard disk-ul hibrid (SSH) utilizat de predecesorul său.

Asus G75VW - PCMark Vantage 64 bit

Tendinţa se menţine şi în testele rulate cu suita PC Mark 7 Basic, unde după cele 2541 puncte obţinute cu G74SX, Asus G75VW ridică ştafeta la 5278 puncte.

Performanţele procesorului Core i7-3720QM, membru de seamă al noii familii Intel Ivy Bridge, reprezintă un subiect fierbinte în acest moment. Conform testelor rulate cu benchmark-ul Cinebench 11.5, procesorul Core i7-3720QM reuşeşte să obţină la frecvenţa nativă de 2.6 GHz un rezultat de 6.83 pts în testul de multiprocesare (CPU test). Spre comparaţie, acelaşi rezultat a putut fi obţinut cu un PC desktop echipat cu procesor Intel Core i7 930 (socket LGA 1366), numai după supratactarea acestuia la frecvenţa de 4 GHz!

Asus G75VW - Cinebench R11.5

Asus G75 este unul dintre puţinele calculatoare portabile care poate atinge bariera celor 10 secunde în testul Super PI, graţie unei frecvenţe maxime de 3.6 GHz, ce poate fi atinsă la rularea aplicaţiilor cu un singur fir de execuţie. Deoarece majoritatea aplicaţiilor disponibile în prezent pentru platforma PC nu dispun de facilităţi adecvate pentru multiprocesare, prezenţa unui mod turbo cu frecvenţă de lucru ridicată este de un real folos în utilizarea de zi cu zi a calculatoarelor portabile.

Asus G75VW - Test SuperPi, cu procesorul Intel Core i7-3720QM

Testele rulate cu suita 3DMark Vantage, alegând modul Performance, aduce primele indicii despre performanţele plăcii video Nvidia GeForce GTX 670M, dar şi procesorul Intel Core i7-3720QM, oferind un scor general de 12347 puncte (GPU 10677 / CPU 23258).

Asus G75VW - 3DMark Vantage

Nici în testele 3DMark11 lucrurile nu stau prea rău, Asus G75VW obţinând în modul performance un total de 3043 puncte.

Performanţele în jocuri reprezintă un alt capitol unde Asus G75 se descurcă admirabil, reuşind să ruleze în condiţii optime jocuri din generaţia actuală, folosind rezoluţia Full HD nativă ecranului:

  • Crysis 2 – mod Advanced – 43 fps
  • DiRT 3 – Ultra, 4x MSAA – 35.5 fps
  • Battlefield 3 – Ultra Detail – 25 fps
  • Battlefield 3 – High Detail – 36 fps
  • Battlefield 3 – Medium Detail – 48 fps
  • Mass Effect 3 – Maximum Detail – 53 fps

Nvidia 3D Vision 2

Asus G75VW este livrat împreună cu ochelarii Nvidia 3D Vision 2, ce utilizează tehnologia Active Shutter pentru obţinerea efectului 3D stereoscopic.

Asus G75VW - ochelarii Nvidia 3D Vision 2

Spre deosebire de ochelarii din prima generaţie Nvidia 3D Vision, noii ochelari se fac remarcaţi prin folosirea unor lentile de dimensiuni mai mari, cu nivel de transparenţă crescut, pentru pătrunderea unei cantităţi sporite de lumină. Combinaţi cu ecranul deja foarte luminos, ochelarii 3D Vision 2 permit o experienţă 3D de bună calitate. Rezultate foarte bune am obţinut atât cu jocul Crysis 2, dar şi DiRT 3, ambele fiind bine adaptate pentru folosirea cu ochelarii 3D.

Din păcate utilizarea ochelarilor 3D vine şi cu unele dezavantaje, cum ar fi cerinţele crescute de procesare impuse plăcii video. Practic, activarea suportului 3D tinde să reducă la jumătate numărul de cadre pe secunde redate de placa video, astfel că este necesar să compensăm prin ajustarea nivelului de detaliu la valoarea Medium sau Low Detail.

Asus G75VW - văzut din spate

Pe tot parcursul testelor rulate, zgomotul produs de sistemul de răcire adaptat de inginerii Asus pentru cerinţele lui G75VW a rămas doar cu puţin deasupra nivelului minim audibil. Căldura generată este evacuată integral prin spatele carcasei, iar circuitul de admisie a aerului şi izolare a suprafeţelor critice de pe carcasă, ne asigură că nu vom resimţi niciodată disconfort cauzat de încălzirea excesivă a carcasei. Un uşor disconfort poate apărea totuşi dacă insistăm să ne jucăm în timp ce ţinem laptopul pe picioare, însă aici vorbim deja despre condiţii improprii de utilizare, în care riscăm acoperirea sitelor de admisie a aerului, dispuse sub carcasă.

Dacă la funcţionarea în idle, temperatura procesorului oscilează în jurul valorii de 45 °C, încărcarea acestuia folosind aplicaţia Prime95 a ridicat temperatura de lucru la 82 °C, mult sub limita maximă de 105 °C specificată de Intel pentru procesoarele din gama Core i7-3720QM.

Autonomie

Aşa cum este şi normal pentru un laptop de înaltă performanţă ca Asus G75, autonomia nu este tocmai strălucită, dar în cazul de faţă nici nu dezamăgeşte.

Acumulatorul Li-Ion cu 8 celule este suficient de compact şi uşor încât să nu afecteze decisiv greutatea finală, sau designul carcasei. Cu toate astea, este departe de a fi doar un accesoriu de formă, oferind o autonomie ce oscilează în jurul pragului de 2 ore, în funcţie de regimul de utilizare pe care îl preferăm.

Asus G75VW

Astfel, la vizionarea unui film Full HD cu format de compresie H.264, Asus G75VW a funcţionat timp de 1 oră şi 52 minute, în condiţiile folosirii profilului Power Saving de economisire a energiei, cu luminozitatea ecranului redusă la jumătate şi placa de reţea dezactivată.

În cazul ideal, când ne limităm doar la activităţi office puţin solicitante şi nu avem nevoie de acces la internet, autonomia oferită se apropie de două ore şi jumătate.

Autonomia în jocuri este în mod evident mult mai redusă. Cu bateria încărcată, putem rula jocuri 3D pentru cel mult o oră şi 20 minute, folosind profilul High Performance şi luminozitatea maximă a ecranului.

Versiuni

Laptopul testat de noi, în configuraţie cu procesor Core i7-3720QM, 16 GB RAM şi ecran full HD cu 120 Hz, poate fi achiziţionat la un preţ recomandat de 9300 Lei.

Asus G75VW - văzut din spate

Producătorul menţionează pe site-ul oficial şi disponibilitatea unei versiuni cu dotări entry-level, echipată cu procesor Core i7 3610QM, 8 GB memorie RAM, placă video GeForce GTX 670M, dispozitiv de stocare SSH cu capacitate de 750 GB şi sistem de operare FreeDos, ce poate fi achiziţionată la un preţ recomandat de 5500 Lei. Pentru versiunea ce include şi SSD-ul de 256 GB va trebui să scoatem din buzunar 6950 Lei.

Concluzie

Asus G75 se prezintă drept o alegere extrem de tentantă pentru cei care vor să înlocuiască PC-ul desktop de acasă cu ceva la fel de performant, dar mult mai elegant şi gata de transportat oriunde avem nevoie. Din punct de vedere al preţului, versiunea entry-level a modelului G75VW este la nivelul unui PC desktop cu dotări de top, dar performanţele competitive justifică pe deplin costurile iniţiale, iar calitatea designului şi portabilitatea câştigată sunt beneficii de necontestat.

Pasionaţii de jocuri 3D ar putea totuşi să nu fie întrutotul convinşi de performanţele soluţiei grafice Nvidia GeForce GTX 670M. Da, placa video poate rula în condiţii bune practic orice joc din generaţia actuală, dar nu întodeauna cu detalii maxime şi peste 50 cadre pe secundă. Pentru un laptop, performanţele 3D sunt mulţumitoare, dar trebuie acceptat de la bun început că jocurile nu vor rula la fel de bine ca pe un PC echipat cu o placă video midrange sau high-end.

Asus G75VW - disponibil în variante de echipare

În forma sa complet echipată, Asus G75VW este un reprezentant de seamă al familiei Republic of Gamers şi o alegere de vis pentru orice împătimit al laptopurilor de gaming. Calitatea construcţiei şi a finisajelor este exemplară, sunetul redat este imersiv iar ecranul de 17.3 inch oferă un adevărat deliciu pentru privire. La final, în afara preţului de achiziţie nu tocmai accesibil utilizatorilor de rând este greu să găseşti şi părţi negative pentru un asemenea laptop.

Părţi pozitive

performanţe de top
ecran Full HD cu 120 Hz şi suport 3D
construcţie impecabilă, cu finisaje rezistente la uzură
sistem de răcire eficient şi foarte silenţios
tastatură chiclet iluminată, bine fixată şi cu un design aerisit.

Părţi negative

autonomia bateriei este mai redusă decât la un laptop multimedia obişnuit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult