Asus VG278H, monitor 3D cu tehnologie Light Boost şi kit 3D Vision 2

22.11.2011
Asus VG278H, monitor 3D cu tehnologie Light Boost şi kit 3D Vision 2

Asus VG278H este primul reprezentant al unei noi generaţii de monitoare 3D pentru PC. Modelul este echipat cu un ecran Full HD de 27 inch, cu rată de actualizare a imaginii de 120 Hz şi timp de răspuns 2 ms.

Asus VG278H

Descriere

VG278H este unul dintre puţinele monitoare 3D iluminate prin tehnologie LED, soluţie evitată la modelele de generaţie mai veche din cauza dificultăţii obţinerii unui nivel de luminozitate suficient de ridicat pentru buna funcţionare a ochelarilor de tip Active Shutter. Ajutat de ochelarii Nvidia 3D Vision 2, cu tehnologie Light Boost, monitorul promite o experienţă 3D confortabilă, chiar dacă sursa de lumină LED poate atinge o luminozitate maximă de numai 300 cd/m2.

Asus VG278H este asamblat într-o carcasă din plastic negru, solid construită şi cu o greutate impresionantă pentru un monitor LCD. În timp ce ecranul se bucură de finisaj anti-reflexie, designul carcasei oferă finisaje glossy, ce acoperă rama ecranului şi suportul de susţinere. Modelul permite ajustarea înălţimii şi înclinaţia ecranului, iar pentru mai multă eficienţă la navigarea paginilor web avem posibilitatea să rotim ecranul în mod portret.

Asus VG278H

Funcţiile monitorului sunt accesat via şapte butoane poziţionate sub ecran, în partea dreapta-jos. Butoanele sunt de tip clasic, fără funcţie de iluminare dar totuşi uşor de diferenţiat la atingere. Funcţiile îndeplinite sunt reprezentate pictograme imprimate pe rama ecranului, în dreptul fiecărui buton.

Sistemul de meniuri pune la dispoziţie şase profiluri cu setări predefinite, ce adaptează automat imaginea pentru diverse tipuri de conţinut şi condiţii de vizionare. Suplimentar, fiecare din aceste profile poate fi personalizat prin ajustarea nivelului de contrast şi luminozitate.

Suportul pentru contrast dinamic poate fi activat/dezactivat după bunul plac, iar intensitatea funcţiei Trace Free, responsabilă de reducerea efectului de ghosting din scenele dinamice, este reglabilă în incremente de 0-100. De asemenea, utilizatorii avansaţi vor aprecia cu siguranţă prezenţa reglajelor individuale pentru cele trei culori de bază RGB, venite să completeze profilele cu setări predefinite pentru ajustarea temperaturii de culoare.

Opţiunile pentru conectivitate cuprind intrări DVI -D şi HDMI 1.4, ambele utilizabile pentru afişarea de conţinut 3D. Compatibilitatea cu PC-urile de generaţie mai veche este asigurată de o intrare VGA, care acceptă maxim 60 Hz pentru rata de actualizare a imaginii şi nu permite utilizarea ochelarilor 3D.

Asus VG278H

Transmiţătorul infraroşu folosit de ochelarii 3D Vision 2 a fost încorporat în rama monitorului, într-un suport care permite ajustarea unghiului de înclinaţie faţă de poziţia utilizatorului. Soluţia aleasă ne scuteşte de nevoia acomodării unui accesoriu suplimentar pe birou şi cablul USB aferent. Dacă alegem să folosim conexiunea HDMI 1.4 pentru ataşarea unui player Blu-ray, sincronizarea ochelarilor 3D Vision 2 este realizată direct prin cablul HDMI.

Specificaţii

  • Diagonală: 27″
  • Rezoluţie nativă: 1920×1080
  • Panou: TN
  • Dimensiune pixel: 0.311 mm
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 750: 1 / 50.000.000:1
  • Timp de răspuns: 2 ms GtG
  • Unghiuri de vizibilitate (o / v): 170 / 160 grade
  • Înclinare picior: +15 / -5 grade
  • Picior cu rotire: Da
  • Reglaj pe înălţime: Da
  • Intrări video: HDMI 1.4, DVI-D, D-Sub
  • Consum: 65 W max
  • Dimensiuni: 643 x 460 x 220 mm
  • Greutate: 8.0 kg
  • Sistem VESA: Da
  • Boxe: Nu
  • Accesorii: cablu DVI-D şi VGA, Kit NVIDIA 3D Vision 2

Performanţe 2D şi calitatea imaginii

Asus VG278H impresionează încă de la prima utilizare prin două aspecte: luminozitatea extrem de ridicată la setările implicite şi dimensiunea apreciabilă a elementelor afişate pe ecranul de 27 inch. Dacă luminozitatea imaginii o putem reduce cu uşurinţă la o valoare confortabilă pentru utilizare prelungită, rezoluţia 1920×1080 s-ar putea dovedi insuficientă pentru un monitor de 27 inch, al cărui ecran va fi urmărit în cea mai mare parte a timpului de la o distanţă mai mică de un metru.

Asus VG278H

Calitatea imaginii este însă foarte bună, atât din punct de vedere al nivelului de contrast dar şi a reproducerii nuanţelor de culoare. Fidelitatea culorilor nu este perfectă, dar nuanţele redate provin dintr-o paletă bogată şi destul de plăcută pentru ochi.

Chiar şi la luminozitate maximă, nivelul de negru este suficient de bun încât să nu incomodeze vizionarea scenelor mai întunecate din filme, reproduse cu un bun nivel al detaliilor de panoul cu matrice TN.

Unghiurile de vizibilitate pe orizontală nu pun probleme, însă orice schimbare a poziţiei pe verticală duce la modificări perceptibile în luminozitatea imaginilor afişate pe ecran, motiv pentru care nu pot recomanda acest monitor pentru prelucrarea de imagini la un nivel profesional.

Tipul de răspuns nu a pus probleme în jocuri sau filme, dar pentru evitarea apariţiei artefactelor vizuale rezultate din supra-compensarea efectului de ghosting recomand ajustarea funcţiei Trace Free la valoarea 40.

Performanţe 3D

Ochelarii Nvidia 3D Vision 2 sunt o alegere bună pentru monitorul cu diagonală de 27 inch. Lentilele mai mari decât cele ale ochelarilor din prima generaţie permit obţinerea unui câmp de vizibilitate larg şi asigură trecerea unui volum crescut de lumină.

După activarea funcţiei Light Boost din meniul monitorului, luminozitatea imaginii şi funcţionarea ochelarilor 3D sunt adaptate automat pentru maximizarea luminozităţii percepute. Efectul resimţit este unul benefic şi îmbunătăţeşte sesizabil experienţa în jocuri şi filme 3D. Luminozitatea imaginii nu este chiar la nivelul unui monitor cu ochelari 3D pasivi, cum este modelul LG D2342P, însă experienţa vizionării în ansamblu este una plăcută.

Asus VG278H

Spre deosebire de ochelarii cu tehnologia 3D pasivă, care limitează rezoluţia percepută de fiecare ochi la 1920 x 540 pixeli, soluţia propusă de Nvidia oferă avantajul unei experienţe Full HD complete la vizionarea de conţinut 3D. Din păcate atât ochelarii cu tehnologie Active Shutter, cât şi monitorul cu rată de refresh 120 Hz sunt considerabil mai scumpe decât soluţia de buget implementată pentru monitorul LG. Putem spume astfel că implementarea aleasă de Asus pentru afişarea de conţinut 3D este una de calitate premium, capabilă să ofere o experienţă 3D la calitate superioară, dar cu un preţ pe măsură.

Chiar şi în mod 3D, ecranul de 27 inch nu pune probleme cu unghiurile de vizibilitate şi ne oferă suficientă libertate de mişcare fără a afecta negativ vizionarea conţinutului afişat.

Deşi oferă imagini mai clare şi unghiuri de vizibilitate superioare unui monitor 3D pasiv, Asus VG278H suferă totuşi de pe urma unor limitări specifice tehnologiei Active Shutter. Pentru condiţii optime de vizionare este recomandată îndepărtarea oricăror surse de lumină ambiantă, mai ales cele care provin de la becuri economice de tip fluorescent, acestea putând obosi foarte rapid vederea din cauza efectului de pâlpâire perceput prin ochelarii 3D.

Asus VG278H

Plusuri si minusuri

[+] luminozitate foarte bună, atât în 2D, dar şi la folosirea ochelarilor 3D
[+] paletă de culori calde, potrivite pentru un monitor multimedia
[+] reproducere bună a detaliilor şi un nivel de negru adecvat pentru vizionarea de filme
[+] consum de energie redus
[+] construcţie solidă şi materiale de bună calitate
[+] opţiuni pentru ajustarea ecranului pe înălţime şi înclinaţie
[+] kit Nvidia 3D Vision 2 şi receptorul IR integrat
[-] acurateţea redării culorilor putea fi mai bună
[-] unghiuri de vizibilitate pe verticală puţin restrictive
[-] funcţionalitatea 3D este disponibilă numai în prezenţa unui accelerator grafic Nvidia

Concluzie

Asus VG278H este o bună alegere pentru pasionaţii de jocuri PC cu pretenţii, modelul fiind capabil să ofere o experienţă convingătoare atât în mod 2D, cât şi la folosirea setului de ochelari 3D.

Ecranul de 27 inch oferă condiţii optime pentru vizionarea de filme, mai ales după selectarea profilului Theater Mode din meniul de configurare. Redarea colecţiei de poze nu pune probleme, însă pentru activităţi de prelucrare a imaginilor la nivel profesional este bine să ne orientăm către monitoare special adaptate acestui scop, cum este şi Asus ProArt PA246Q.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News