Asus N55 – o nouă dimensiune a sunetului pentru laptopuri

01.09.2011
Asus N55 - o nouă dimensiune a sunetului pentru laptopuri

Asus N55 este urmaşul direct al lui Asus N53. În cazul în care nu v-aţi dat seama până acum, asiaticilor nu le plac numerele pare. Nu ne-ar mira ca următorul model din seria de portabile de 15.6″ să fie numit N57. Până atunci, să aruncăm o privire ceva mai atentă la portabilul de faţă. Asus a venit cu un design complet nou şi două facilităţi interesante.

Asus N55 - dă clasă în segmentul multimedia

Design semnat David Lewis

Numele designerului de la Bang & Olufsen nu ar trebui să fie o noutate pentru cei care au urmărit laptopurile de la Asus până acum. El şi-a lăsat amprenta pe un superb Asus NX90. Se pare că taiwanezilor le-a plăcut atât de mult creaţia designerului încât l-au rugat să se ocupe şi de N55. Personal, mi-a plăcut mult NX90. Pentru un laptop exclusivist şi care urma să se vândă în volume mici, el era excepţional. Erau remarcate imediat boxele dispuse pe laturile ecranului şi prezenţa a două touchpad-uri. Pentru N55, un laptop cu o audienţă mult mai largă, David Lewis a schimbat strategia.

Puse unul lângă celălalt, Asus N53 şi N55 nu par să aibă în comun decât tastatura. Trebuie să recunosc că nu mi-a plăcut noul design, nici în pozele oficiale şi nici în realitate atunci când am făcut cunoştinţă cu el la Computex. După aproximativ două săptămâni de lucru cu N55, mi-am schimbat foarte puţin părerea. Aveţi mai jos poze cu cele două. Puteţi să vă daţi cu părerea în ceea ce priveşte designul în căsuţa de comentarii de la finalul articolului.

Asus N55 alături de modelul anterior, N53

Asus N55 are un design curat şi simplificat, însă ceva îmi spune că David Lewis nu a avut chiar mână liberă aici. Nu-mi explic folosirea unui plastic mat, cu o textură fină şi rezistentă la amprente, în zona restpad-ului şi prezenţa plasticului lucios pe carcasă. Ecranul este înconjurat de o bandă argintie lucioasă, care aduce mult cu cea întâlnită la seria Edge a lui Lenovo.

Asus N55 nu este un laptop subţire şi nici nu vrea să creeze această impresie. Portabilul are aproape aceeaşi grosime ca modelul anterior N53, însă nu se îngustează de-a lungul carcasei. În mod ciudat, Asus oferă două carcase cu o grosime diferită, în funcţie de sistemul de răcire. Cea pentru modelele cu procesoare quad core este mai groasă cu 2 mm.

Asus N55 - capacul ecranului, din plastic lucios

Simplitatea designului este uşor de observat atunci când deschizi Asus N55. Ai zona restpad-ului, în care a fost integrat perfect un touchpad generos. Mai departe, găsim zona tastaturii unde au fost integrate absolut toate butoanele portabilului. Butonul de pornire se află în colţul din dreapta sus, iar cele multimedia şi-au găsit loc pe latura stângă. Tastatura lui Asus N55 merită cel puţin un paragraf separat.

În primul rând, sunt dezamăgit pentru că a fost aleasă aceeaşi tastatură ca la N53, însă cu butoane argintii. Suprafaţa tastelor este mare şi aspectul unitar se potriveşte designului per ansamblu, însă nu este cea mai bună tastatură întâlnită pe portabilele Asus. Tastele direcţionale cu greu pot fi recunoscute tactil, fără a desprinde privirea de pe ecran. Trebuie apriciat însă faptul că nu toate tastele lui Asus N55 se apasă la fel de uşor. Butonul de pornire şi tastele multimedia se apasă vizibil mai greu, fapt ce previne de cele mai multe ori apăsarea accidentală.

Asus N55 - tastatura, cu bune şi cu rele

Sistemul audio – marele atu al lui N55

Deasupra tastaturii se găsim un capac argintiu din plastic perforat ce protejează difuzoarele lui Asus N55. Acestea au fost luate de la modelul NX90 şi se remarcă printr-o calitate şi un volum impresionante. Din păcate, amplasarea în aceeaşi incintă cu componentele a venit cu nişte limitări. Difuzoarele fiind puternice, frecveneţele joase prod vibraţii la volum mare. Astfel, plaja de frecvenţe ce ajunge la difuzoare a fost limitată.

Pentru a oferi totuşi un sunet de excepţie, soluţia aleasă de Asus şi Bang & Olufsen a fost un mini-subwoofer separat. Acesta nu este un opţional, ci se găseşte în fiecare pachet de N55. Cablul său are 30-40 cm lungime şi se conectează la o mufă jack subţire de pe latura dreaptă. Atunci când subwoofer-ul este detectat de placa de sunet, frecveneţele joase ce mai erau redate de difuzoare sunt direcţionate direct spre el.

Asus N55 - subwoofer-ul separat

Specificaţii

  • Ecran: 15.6″, 1600×900, iluminat cu LED, anti-glare
  • CPU: Intel Core i7-2630QM, 2 GHz, quad core, 6 MB cache, 2,9 GHz Turbo, 45 W TDP
  • Chipset: Intel HM65
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 650-1.100 MHz
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GT 555M, 2 GB RAM
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1.333 MHz
  • HDD: 640 GB, 5.400 RPM, 16 MB buffer
  • Unitate optică: Blu-ray RW
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0
  • Conectori: 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, LAN, HDMI, 2 x audio, jack subwoofer
  • Altele: difuzoare B&O, subwoofer separat, card reader SD, cameră web HD
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 5.200 mAh, 54 Wh
  • Dimensiuni: 379 x 261 x 37 mm
  • Greutate: 2,7 kg

Asus N55 - mufa pentru subwoofer

Performanţe

Lista de specificaţii de mai sus ar trebui să spună aproape totul despre felul în care se comportă Asus N55. Un procesor quad core face casă bună cu 4 GB RAM, însă n-ar fi stricat o cantitate dublă de memorie şi un HDD cu 7.200 RPM. Placa video, pe de altă parte, este destul de performantă pentru a rula titlurile actuale la rezoluţia nativă a ecranului, cu setări de calitate decente. Prezenţa tehnologiei Nvidia Optimus asigură şi o autonomie decentă atunci când este necesară utilizatorului. Mai jos găsiţi o listă cu performanţele lui Asus N55 în testele sintetice.

PCMark Vantage 64 Bit (Productivity) – 7.336 (6.267)
3DMark Vantage Performance – 6.397 (GPU 5.282 / CPU 17.441)
3DMark Vantage High – 4.185 (GPU 3.690)
3DMark 11 – P 1.399 / X 446
3DMark06 – 12.585
Cinebench R11.5 OpenGL – 35,13 fps
Cinebench R11.5 CPU – 4,46 pts

Asus N55 - restpad cu o textură fină

Performanţa în jocuri

Placa video Nvidia GeForce GT 555M este destul de potentă şi o ajută faptul că rezoluţia ecranului lui Asus N55 este 1600×900. Titlurile menţionate mai jos au fost rulate la această rezoluţie, cu setările indicate alături. Deşi nu este un laptop din segmentul de gaming, N55 se descurcă bine în sesiuni ocazionale de joacă. De asemenea, cei care prelucrează imagini şi clipuri video vor putea folosi puterea de procesare a plăcii grafice în anumite aplicaţii.

Crysis 2 – No AA, DX 11, High – 22 fps
CoD: Modern Warfare 2 – AA 2x, High – 60 fps
NFS Shift 2 – AF 2x, AA Normal, Medium – 32 fps

Autonomie

Deşi are o baterie decentă, Asus N55 nu a strălucit la capitolul autonomie. Lucrând în mediul office, bateria s-a descărcat în trei ore şi 20 minute. Am folosit profilul Power4Gear Quiet Office, cu luminozitatea ecranului setată la 30% şi am editat documente, am navigat pe Internet folosind placa de reţea integrată şi am ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Pentru testul multimedia am folosit un film 1080p, placa video dedicată fiind oprită în timpul testelor de autonomie. Folosind profilul Power4Gear Entertainment şi reducând luminozitatea ecranului la 80%, acumulatorul lui Asus N55 a oferit o autonomie de două ore şi 20 minute.

Asus N55 cântăreşte 2,7 kg

Alte aspecte

În timpul testelor de performanţă, sistemul de răcire al lui Asus N55 s-a descurcat destul de bine şi a fost relativ silenţios. Deşi nu este deranjant, restpad-ul se încălzeşte uşor în timpul utilizării uzuale. Cele patru porturi USB sunt amplasate în perechi pe două laturi ale portabilului, însă distanţa dintre ele este puţin cam mică. Un dispozitiv USB ceva mai voluminos va bloca portul alăturat.

Instant On

Acest portabil este primul dotat cu tehnologia Instant On pe care-l testăm de la producătorul asiatic. Ea ar trebui să-l ţină pe N55 într-o stare de stand-by timp de o lună şi să-l trezească în câteva secunde, atunci când este nevoie. Conform producătorului, Instant On ar trebui să fie mai eficientă decât modul Sleep sau Hibernate, iar pornirea laptopului să fie mai rapidă. Funcţia se activează cu ajutorul unui widget de pe desktop. În practică, diferenţele între timpul de pornire din modul Instant On şi Sleep nu sunt foarte mari, dacă portabilul a stat doar câteva ore în oricare din aceste stări. Nu am avut timpul necesar pentru a testa când se consumă bateria cu funcţia Instant On activată.

Concluzie

Dacă performanţele sunt de top, designul ar putea să fie punctul slab al lui Asus N55. Tind să cred că preferinţele vor varia de la persoană la persoană. Din perspectiva mea, designul lui N55 are o anumită logică, însă îl prefer oricând pe cel al lui N53. Pe de altă parte, sistemul de sunet este cu mult peste ce oferă orice al producător pe piaţă la aceste dimensiuni şi nivel de preţ. Dacă nu puteţi folosi la birou un sistem audio separat, Asus N55 va fi o alegere foarte inspirată.

Asus N55 negru va ajunge şi pe piaţa românească

La Computex am avut posibilitatea să văd şi versiunea albă a lui N55. Mi s-a părut mult mai atractivă, însă culoarea nu este pe placul tuturor. Mai mult, se pare că versiunea albă a portabilului nu va ajunge pe piaţa românească. Pentru cei interesaţi, configuraţia de mai sus, dar cu ecran full HD va costa aproximativ 3.600 lei când va intra în magazinele noastre. Pentru cei care preferă un procesor dual core Intel Core i5-2410M, preţul scade la aproximativ 3.300 lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] o configuraţie performantă
[+] placă video capabilă de la Nvidia
[+] sistem audio 2.1, excelent pentru un laptop
[+] rezoluţie potrivită pentru dimensiunile ecranului
[+] butoane multimedia cu apăsare diferenţiată
[-] designul este puţin controversat
[-] tastatura nu este cea mai bună din oferta Asus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News