ASUS ZenBook UX305 review

27.02.2015
ASUS ZenBook UX305 review
Prezentare, construcţie, design, dotări, specificaţii

ASUS Zenbook UX305 a fost anunţat în cadrul expoziţiei IFA Berlin 2014, însă promisiunea lansării până la finalul anului nu a fost onorată iar interesantul Ultrabook a ajuns pe piaţă abia la începutul lunii februarie. Una dintre primele implementări Intel Core M de la ASUS, UX305 ne-a atras atenţia cu greutatea şi dimensiunile reduse, cu ecranul QHD+ şi cu sistemul pasiv de răcire, iar acum rămâne de văzut dacă acesta se va şi ridica la înălţimea aşteptărilor.

Prezentare, construcţie şi design

Designerii care se ocupă de linia de tablete ASUS au debutat în forţă cu modelele originale Transformer dar au devenit extrem de previzibil pe parcurs, însă cei care se ocupă de proiectarea laptopurilor ZenBook reuşesc să se achite mult mai bine de sarcini. Deşi cârcotaşii au afirmat iniţial că aspectul gamei se apropie cam mult de emblematicul MacBook, ASUS a reuşit să folosească tot felul de trucuri de design şi să menţină atractivitatea liniei sale de Ultrabook-uri.

ASUS ZenBook UX305: un laptop uşor şi elegant

Din punct de vedere constructiv şi estetic, noul ZenBook UX305 nu dezamăgeşte şi continuă în direcţia cu care ASUS ne-a obişnuit. Laptopul păstrează profilul lateral în formă de pană, însă acesta este mult mai discret iar carcasa are acum o grosime de numai 12,3 milimetri, ceea ce-i permite companiei să se laude cu cel mai subţire laptop de 13,3” cu ecran QHD.

ASUS ZenBook UX305: o carcasă cu o grosime de numai 12,3 milimetri

Carcasa este fabricată integral din aluminiu, iar ASUS a reuşit să îmbunătăţească aspectul general prin utilizarea unui număr mai mic de părţi componente şi reducerea numărului de îmbinări şi şuruburi vizibile. Corpul principal al laptopului este fabricat dintr-o singură bucată de aluminiu eloxat care oferă o suprafaţă netedă şi un finisaj semi-mat, partea inferioară a acestuia fiind şi ea confecţionată din acelaşi material. Acest capac inferior este prins cu zece şuruburi sigilate care împiedică accesul la componentele interne. 

ASUS ZenBook UX305: o carcasă fabricată integral din aluminiu

Capacul ecranului este fabricat tot din două bucăţi distincte din aluminiu. Partea exterioară a acestuia este decorată cu deja cunoscutul model radial ASUS, este drept, acesta fiind ceva mai discret ca de obicei, si este mai lucioasă decât restul carcasei. Marginile laterale ale acestui capac şi rama ecranului au însă acelaşi aspect mat ca restul carcasei. Faptul că ZenBook UX305 foloseşte un sistem de răcire pasiv contribuie pozitiv la impresia generală, liniile carcasei nefiind întrerupte de vreo fantă pentru răcire.

ASUS ZenBook UX305: o balama solidă, dar cu deschidere de numai 135 de grade

Nefiind un laptop multimedia convertibil, ASUS a utilizat o balama care are o deschidere de numai 135 de grade. Dacă lipsa unui sistem de deschidere de 360 de grade poate fi scuzată, este regretabil că ASUS nu a ales o balama cu deschidere de 180 de grade, care face mai confortabilă utilizarea în anumite condiţii şi este un sistem de protecţie eficient împotriva accidentelor. Balamaua este însă foarte solidă, ecranul stă ferm în orice poziţie l-am ancora, iar rama ecranului ascunde doi magneţi puternici care ţin ferm închis întregul ansamblu.

ASUS ZenBook UX305: suprafaţa de aluminiu reţine uşor amprentele

Subţire şi cu o greutate de numai 1,2 kilograme, ASUS ZenBook UX305 este foarte atractiv pentru cei care călătoresc des cu un laptop după ei. Acesta poate fi strecurat uşor în bagaje, poate fi manevrat fără nici o problemă cu o singură mână iar construcţia este foarte bună. În ciuda profilului subţire, carcasa metalică este foarte rigidă şi pare suficient de solidă pentru a rezista unui tratament mai puţin grijuliu, evident în măsura în care nu vă vor deranja inerentele zgârieturi care vor apărea pe pelicula eloxată subţire. Din păcate, suprafaţa ceva mai lucioasă a capacului reţine foarte uşor amprentele, iar acest comportament putând fi observat şi pe celelalte suprafeţe, este drept, într-o mai mică măsură.

Dotări şi specificaţii

Toate componentele laptopului Zenbook UX305 sunt înghesuite într-o corp cu o grosime de numai opt milimetri, însă ASUS a reuşit să implementeze o conectică surprinzător de bogată. Ultrabook-ul oferă trei porturi USB 3.0, toate cu o poziţionare bună, o ieşire video Micro HDMI, un card reader SD şi o ieşire audio jack de 3,5 milimetri. Deoarece inginerii ASUS abia au reuşit să găsească loc pentru conectorii USB, interfaţa Ethernet este oferită sub forma unui adaptor cu conector USB 3.0.

ASUS ZenBook UX305: adaptor Ethernet extern cu conectare USB 3.0

  • Ecran: 13,3”, IPS, 3200 x 1800 pixeli, strat protector mat
  • CPU: Intel Core M 5Y10 (800 MHz nominal, 2 GHz Turbo Boost), dual-core, Hyper-Threading
  • Chipset: Broadwell-Y PCH
  • GPU: Intel HD 5300
  • GPU dedicat:  nu
  • RAM: 8 GB DDR3 (nedetaşabil)
  • HDD: nu
  • SSD: 256 GB, SanDisk SD7SN3Q256G
  • Unitate optică: nu
  • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 3x USB 3.0, SD Card Reader, Micro HDMI
  • Sistem de operare: Windows 8.1
  • Baterie: 45 Wh
  • Dimensiuni: 324 x 226 x 12.3 mm
  • Greutate: 1,2 kilograme
  • Altele: adaptor Ethernet cu conectivitate USB 3.0, webcam HD 

Părţi pozitive

dimensiuni şi greutate
ecran IPS QHD+ mat de bună calitate
carcasă metalică solidă
conectivitate bună
design şi finisaje

Părţi negative

autonomie sub aşteptări
temperaturi ridicate
preţ mare pentru performanţele Core M
tastatură fără iluminare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News