În curând: ultrabook-uri convertibile în tablete

08.12.2011
În curând: ultrabook-uri convertibile în tablete

Intel depune eforturi considerabile pentru promovarea unei noi game de laptopuri ultraportabile, ehipate cu versiuni ultra-eficiente ale procesoarelor Core i5/i7, capabile să ofere un nivel de performanţă competitiv la un consum de energie foarte redus.

ultrabook-uri care pot fi convertite în tablete

Alături de partenerii săi, Intel plănuieşte să aducă la CES 2012 nu mai puţin de 50 modele noi de sisteme ultraportabile, dintre care unele sunt bazate pe un format convertibil, ce permite utilizatorilor să alegă între funcţionalitatea unui laptop şi comoditatea unei tablete, rotind pur şi simplu ecranul la 180°.

Formatul convertibil adaugă încă 2 mm la grosimea carcasei sistemelor ultrabook, ale căror dimensiuni sunt oricum constrânse în limite foarte stricte de către Intel. Conform definiţiei date de Intel, pentru a se califica în categoria ultrabook un laptop ultraportabil nu trebuie să aibă mai mult de 18 mm grosime dacă diagonala ecranului este de sub 14 inch, sau maxim 21 mm pentru modelele cu ecrane de dimensiuni mai mari.

Din moment ce formatul convertibil al unui ultrabook presupune componente suplimentare de miniaturizat, cum ar fi ecranul cu interfaţă touch şi balamaua rotativă, preţul final de achiziţie ar putea fi sensibil mai mare decât în cazul unui model obişnuit.

Gigabyte laptop cu ecran rotativ

Dacă utilitatea unui ultrabook convertibil este discutabilă în contextul actual, sosirea sistemului de operare Windows 8 împreună cu interfaţa Metro, optimizată pentru ecrane touch, va schimba cu siguranţă modul în care privim această categorie de ultraportabile.

Pentru moment, sistemele din categoria ultrabook sunt oricum prea costisitoare pentru a concura laptopurile obişnuite din piaţa mainstream, iar apariţia unor versiuni convertibile şi mai costisitoare nu poate schimba în bine situaţia. Din fericire odată cu diversificarea ofertei de modele ultrabook, concurenţa dintre producători îşi va spune cu siguranţă cuvântul, coborând preţurile la un nivel accesibil unui public mai larg.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News