iPad testat de go4it: tableta magică Apple ne-a vrăjit bine!

De obicei, produsele Apple ajung la go4it la mult timp dupălansarea din Statele Unite şi chiar după sosirea lor în România. CuiPad însă, lucrurile s-au mişcat foarte rapid, mulţumităreprezentanţilor eMAG care ne-au pus la dispoziţie unexemplar pentru teste. Astfel, putem să ne lăudăm că am reuşit săpunem mâna pe iPad în aceeaşi lună cu americanii. Nu mai conteazăfaptul că deja au curs râuri de cerneală despre ce face şice nu face iPad-ul, până la urmă nimic nu se compară cuexperienţa proprie.

O să încep prin a spune că iPad-ul este într-adevărspectaculos. Viteza cu care rulează aplicaţiile,accelerometrul ce răspunde aproape instantaneu la mişcări şigesturile multitouch atât de naturale mi-au dat fiori de plăcere peşira spinării. Aproape că am uitat neajunsurile sale: lipsaWebcam-ului şi porturilor USB, limitările impuse de Apple saucapacitatea de stocare modestă - am testat modelul de 16 GB, fără3G. Nu că 32 GB ar fi prea mult. Personal, consider decent castocare doar iPad-ul de 64 GB.

Apple iPad

Accelerometrul l-am testat cu un joc deîndemânare în care trebuia să controlezi o biluţă şi să o ducicătre ţintă ocolind tot felul de obstacole. Ceva asemănător amîncercat şi pe un telefon mobil, dar iPad-ul s-a doveditincomparabil mai bun la acest capitol. Imaginează-ţi că plimbi aceabilă pe o masă, în realitate. La fel de natural se deplasează şi peiPad.

Pe desktop, dar şi în anumite aplicaţii, imaginea seroteşte automat în funcţie de orientarea dispozitivului,în toate cele patru moduri de poziţionare ortogonale.

Gesturile multitouch le ştiam de la iPhone, darsă lucrezi astfel pe un ecran de 9.7 inch de top (practicdă clasă oricărui display la ora actuală) este oadevărată plăcere. Poate că unii ar spune dar oare chiar sunt atâtde importante aceste gesturi. Da, sunt - când navighezi peGoogle Maps, spre exemplu.

Următorul lucru pe care l-am avut în vedere a fost contactul cutastatura virtuală. Tastele au dimensiunigeneroase, iar cum ecranul este extrem de responsiv, nu amîntâmpinat nicio problemă în a scrie cu rapiditate. Sigur, nu ca lao tastatură fizică, dar infinit mai rapid decât pe orice altdispozitiv cu ecran touch. Nu mi-a plăcut însă modul deselecţie al textelor redactate, mod care se aplică dealtfel peste tot (în browser, în aplicaţia iBooks şi în oricealtceva ce include text selectabil). Concret, poţi selecta uncuvânt (două atingeri rapide în zona dorită) sau tot paragraful(patru atingeri rapide). Dacă ai un URL cu o porţiune scrisăeronat, trebuie să-l ştergi pe tot şi să-l rescrii sau să ştergicaracter cu caracter până ajunge la forma dorită.

Apple iPadApple iPad

În cazul în care ai şters ceva din greşeală, nu te gândi lacombinaţia CMD+Z pentru Undo. Nu există aşa ceva. Alege tastaturaalfanumerică şi undeva jos vei observa un buton virtualdedicat pe care scrie "Undo". Pentruviteză de lucru şi comoditate, ar fi fost mai bine ca acesta să segăsească şi pe tastatura QWERTY.

iPad, după cum ştiţi, nu suportă Flash. Înschimb, are suport pentru noul standard HTML5.Astfel, din acest punct de vedere, browser-ul este destul deproblematic, cel puţin până la integrarea HTML5 în toate siteurileimportante. Luăm drept exemplu YouTube, care nici măcar nu poate fiîncărcat din Safari. Cu toate acestea, embed-urile de pe YouTubepot fi vizualizate în alte pagini.

Evident, Apple s-a gândit că YouTube este un site extrem deimportant, accesat zilnic de aproape toţi internauţii, astfel că ainclus o aplicaţie separată pentru accesarea clipurilor depe YouTube, aşa cum întâlnim şi la numeroase telefoanemobile.

Apple iPad

Pe partea de browsing, iPad se descurcăexcelent. Încadrarea paginilor se face după un algoritmfoarte bine pus la punct, care aranjează textul şi imaginile ideal.Scroll-ul se face extrem de fin, cu ajutorul degetelor. La fel şizoom-ul în pagină. Una peste alta, putem trece cu vederea lipsasuportului Flash şi să-l considerăm ceva de domeniul trecutului.Sigur, vom avea parte de mici frustrări până când Flash-ul va fimort de-a binelea. Până la urmă, fiecare utilizator are o toleranţădiferită faţă de acest inconvenient.

La finalul testului, am decis să mai rulez câteva aplicaţiipreinstalate. Dintre toate, mi-a atras atenţiaiBooks, o aplicaţie destinată citirii cărţilor înformat electronic. Este atât de bine pusă la punct încât cred cutărie că va determina chiar şi utilizatorii certaţi cu acest tip deactivitate să se apuce de citit. Aşa cum spuneam la început,accelerometrul şi interfaţa multitouch fac ca utilizarea produsuluisă fie una cât se poate de naturală. Şi când foloseşti iBooks seîntâmplă la fel. E ca şi cum ai avea în faţă o cartedeschisă, cu avantajul că poţi mări şi micşoracaracterele, regla luminozitatea paginilor şi afla informaţiidespre termenii necunoscuţi direct de pe Google sau Wikipedia prinsimpla selectare a acestora. Clipul de mai jos sper să ilustrezemai bine descrierea mea.

Concluzia? iPad-ul te acaparează vrei nu vrei.Poate unii dintre voi ştiţi că am privit cu un ochi critic nebunia de la lansarea din StateleUnite. Ei bine, nu mi-am schimbat unghiul de vedere(în sensul că mi se pare aberant să te zbaţi pentru un produs doarca să te lauzi că eşti printre primii care au aşa ceva), dar acumpot să adaug că iPad este într-adevăr un produs decalitate, în ciuda lacunelor şi limitărilor specificeApple.

Preţul rămâne discutabil. La noi se vinde cuaproximativ 2500 de lei (versiunea de 16GB), 3050 de lei (cea de 32 GB) şi 3549 de lei iPad-ul cu 64 GB.Este cam mult şi totuşi, conform celor de la vânzări, stoculiniţial (de aproape două sute de exemplare) s-a epuizat. Dargândiţi-vă că americanii, care au salarii incomparabil mai mari,dau doar 500 de dolari pe cel mai ieftin iPad - adică 1500 de lei.Este logic atunci să se vândă în milioane de exemplare, chiar dacănu are Webcam şi USB.

Galeriefoto Apple iPad

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat