iPad testat de go4it: tableta magică Apple ne-a vrăjit bine!

De obicei, produsele Apple ajung la go4it la mult timp după lansarea din Statele Unite şi chiar după sosirea lor în România. Cu iPad însă, lucrurile s-au mişcat foarte rapid, mulţumită reprezentanţilor eMAG care ne-au pus la dispoziţie un exemplar pentru teste. Astfel, putem să ne lăudăm că am reuşit să punem mâna pe iPad în aceeaşi lună cu americanii. Nu mai contează faptul că deja au curs râuri de cerneală despre ce face şi ce nu face iPad-ul, până la urmă nimic nu se compară cu experienţa proprie.

O să încep prin a spune că iPad-ul este într-adevăr spectaculos. Viteza cu care rulează aplicaţiile, accelerometrul ce răspunde aproape instantaneu la mişcări şi gesturile multitouch atât de naturale mi-au dat fiori de plăcere pe şira spinării. Aproape că am uitat neajunsurile sale: lipsa Webcam-ului şi porturilor USB, limitările impuse de Apple sau capacitatea de stocare modestă - am testat modelul de 16 GB, fără 3G. Nu că 32 GB ar fi prea mult. Personal, consider decent ca stocare doar iPad-ul de 64 GB.

Apple iPad

Accelerometrul l-am testat cu un joc de îndemânare în care trebuia să controlezi o biluţă şi să o duci către ţintă ocolind tot felul de obstacole. Ceva asemănător am încercat şi pe un telefon mobil, dar iPad-ul s-a dovedit incomparabil mai bun la acest capitol. Imaginează-ţi că plimbi acea bilă pe o masă, în realitate. La fel de natural se deplasează şi pe iPad.

Pe desktop, dar şi în anumite aplicaţii, imaginea se roteşte automat în funcţie de orientarea dispozitivului, în toate cele patru moduri de poziţionare ortogonale.

Gesturile multitouch le ştiam de la iPhone, dar să lucrezi astfel pe un ecran de 9.7 inch de top (practic dă clasă oricărui display la ora actuală) este o adevărată plăcere. Poate că unii ar spune dar oare chiar sunt atât de importante aceste gesturi. Da, sunt - când navighezi pe Google Maps, spre exemplu.

Următorul lucru pe care l-am avut în vedere a fost contactul cu tastatura virtuală. Tastele au dimensiuni generoase, iar cum ecranul este extrem de responsiv, nu am întâmpinat nicio problemă în a scrie cu rapiditate. Sigur, nu ca la o tastatură fizică, dar infinit mai rapid decât pe orice alt dispozitiv cu ecran touch. Nu mi-a plăcut însă modul de selecţie al textelor redactate, mod care se aplică de altfel peste tot (în browser, în aplicaţia iBooks şi în orice altceva ce include text selectabil). Concret, poţi selecta un cuvânt (două atingeri rapide în zona dorită) sau tot paragraful (patru atingeri rapide). Dacă ai un URL cu o porţiune scrisă eronat, trebuie să-l ştergi pe tot şi să-l rescrii sau să ştergi caracter cu caracter până ajunge la forma dorită.

Apple iPad Apple iPad

În cazul în care ai şters ceva din greşeală, nu te gândi la combinaţia CMD+Z pentru Undo. Nu există aşa ceva. Alege tastatura alfanumerică şi undeva jos vei observa un buton virtual dedicat pe care scrie "Undo". Pentru viteză de lucru şi comoditate, ar fi fost mai bine ca acesta să se găsească şi pe tastatura QWERTY.

iPad, după cum ştiţi, nu suportă Flash. În schimb, are suport pentru noul standard HTML5. Astfel, din acest punct de vedere, browser-ul este destul de problematic, cel puţin până la integrarea HTML5 în toate siteurile importante. Luăm drept exemplu YouTube, care nici măcar nu poate fi încărcat din Safari. Cu toate acestea, embed-urile de pe YouTube pot fi vizualizate în alte pagini.

Evident, Apple s-a gândit că YouTube este un site extrem de important, accesat zilnic de aproape toţi internauţii, astfel că a inclus o aplicaţie separată pentru accesarea clipurilor de pe YouTube, aşa cum întâlnim şi la numeroase telefoane mobile.

Apple iPad

Pe partea de browsing, iPad se descurcă excelent. Încadrarea paginilor se face după un algoritm foarte bine pus la punct, care aranjează textul şi imaginile ideal. Scroll-ul se face extrem de fin, cu ajutorul degetelor. La fel şi zoom-ul în pagină. Una peste alta, putem trece cu vederea lipsa suportului Flash şi să-l considerăm ceva de domeniul trecutului. Sigur, vom avea parte de mici frustrări până când Flash-ul va fi mort de-a binelea. Până la urmă, fiecare utilizator are o toleranţă diferită faţă de acest inconvenient.

La finalul testului, am decis să mai rulez câteva aplicaţii preinstalate. Dintre toate, mi-a atras atenţia iBooks, o aplicaţie destinată citirii cărţilor în format electronic. Este atât de bine pusă la punct încât cred cu tărie că va determina chiar şi utilizatorii certaţi cu acest tip de activitate să se apuce de citit. Aşa cum spuneam la început, accelerometrul şi interfaţa multitouch fac ca utilizarea produsului să fie una cât se poate de naturală. Şi când foloseşti iBooks se întâmplă la fel. E ca şi cum ai avea în faţă o carte deschisă, cu avantajul că poţi mări şi micşora caracterele, regla luminozitatea paginilor şi afla informaţii despre termenii necunoscuţi direct de pe Google sau Wikipedia prin simpla selectare a acestora. Clipul de mai jos sper să ilustreze mai bine descrierea mea.

Concluzia? iPad-ul te acaparează vrei nu vrei. Poate unii dintre voi ştiţi că am privit cu un ochi critic nebunia de la lansarea din Statele Unite. Ei bine, nu mi-am schimbat unghiul de vedere (în sensul că mi se pare aberant să te zbaţi pentru un produs doar ca să te lauzi că eşti printre primii care au aşa ceva), dar acum pot să adaug că iPad este într-adevăr un produs de calitate, în ciuda lacunelor şi limitărilor specifice Apple.

Preţul rămâne discutabil. La noi se vinde cu aproximativ 2500 de lei (versiunea de 16 GB), 3050 de lei (cea de 32 GB) şi 3549 de lei iPad-ul cu 64 GB. Este cam mult şi totuşi, conform celor de la vânzări, stocul iniţial (de aproape două sute de exemplare) s-a epuizat. Dar gândiţi-vă că americanii, care au salarii incomparabil mai mari, dau doar 500 de dolari pe cel mai ieftin iPad - adică 1500 de lei. Este logic atunci să se vândă în milioane de exemplare, chiar dacă nu are Webcam şi USB.

Galerie foto Apple iPad