Laptopul peste care poţi trece cu maşina

Panasonic nu s-a numărat printre primii producători de calculatoare portabile şi atunci când au decis să intre pe piaţă, nu au făcut-o la fel ca toţi ceilalţi. În loc să ofere o gamă de laptopuri obişnuite, cu care să încerce să acapareze o cotă de piaţă cât mai mare, ei au ales un segment de nişă şi s-au concentrat exclusiv asupra lui. Astfel au apărut laptopurile Toughbook, cu certificări militare pentru rezistenţă la factori externi neprielnici. Ele sunt împărţite pe trei niveluri de robusteţe, Panasonic CF-19 făcând parte dintre cele mai solide.

Panasonic Toughbook CF-19 - unul din cele mai solide din lume

Carcasă aproape indestructibilă

Deşi rezistă la căzături de la aproape 2 m, laptopurile Panasonic Toughbook din seria Fully-rugged nu sunt făcute pentru utilizatorii neîndemânatici. Pe ele pot fi vărsate cantităţi mari de lichid, însă producătorul a avut în minte aici ploaia torenţială şi nu ceaşca de cafea sau paharul de suc. Toughbook-urile sunt portabile recomandate celor care lucrează în medii şi condiţii speciale, unde un laptop obişnuit nu va face faţă. Ele pot fi găsite mai repede într-o hală de producţie sau un atelier auto, decât pe masa unei săli de conferinţe. În plus, modelul CF-19 este un tablet PC, adică ecranul şi stilus-ul sunt mai utile în aplicaţiile sale decât tastatura.

Carcasa laptopului de faţă este construită în cea mai mare parte din aliaj de magneziu şi plastic foarte dur. Ecranul rabatabil are un sistem de fixare atunci când este închis sau cu faţa în sus. Portabilul nu ştim dacă rezistă prea mult la scufundare în apă, dar toate porturile sunt acoperite cu capace etanşe, iar ploaia n-ar trebui să se infiltreze pe nicăieri. Harddisk-ul şi bateria se găsesc în locaşe acoperite de capace mai mari, metalice, care se pot bloca. De acelaşi timp de capac are parte şi locaşul pentru plăcile Express Card şi cititorul de carduri SD.

Harddisk-ul se poate extrage rapid din carcasă

Diagonala ecranului şi tastatura

Ecranul de 10.4" are o rezoluţie de 1024x768 şi este sensibil la atingere. Pixelii sunt destul de mici, însă rezoluţia este utilizabilă. Din păcate, interfaţa grafică a sistemului de operare Windows XP nu este optimizată pentru ecranul sensibil la atingere şi dacă unele butoane pot fi uşor accesate cu degetul, alte zone sunt dificile chiar şi pentru un stilus. Aplicaţiile specializate care vor rula pe laptop probabil că vor fi special adaptate pentru stilus sau degete.

Tastatura nu este deloc comodă pentru adulţi

Datorită diagonalei şi aspectului ecranului, spaţiul pentru tastatură este mai limitat decât la multe netbook-uri. Butoanele sunt mici şi înguste, iar tastatea este dificilă pentru un adult. Lipseşte tasta Ctrl în partea dreaptă, iar pentru cursori a fost aleasă o configuraţie care necesită un timp de acomodare. În concluzie, se poate spune că tastatura lui Toughbook CF-19 este mai mult un accesoriu, decât un periferic indispensabil. Touchpad-ul ne-a dezamăgit puţin datorită sensibilităţii scăzute.

Carcasa este destul groasă pentru un ultra-portabil

Mai sunt necesare câteva precizări în legătură cu ecranul. Pentru nivelul de luminozitate există două butoane în partea din faţă. Producătorul se laudă cu o tehnologie care permite o vizibilitate bună chiar şi în lumina puternică a soarelui şi are motive întemeiate. Urmele lăsate de degete pe ecran vor fi ieşi în evidenţă în aceste condiţii. Un alt buton de pe acelaşi panou frontal permite rotirea cu 90 de grade a desktop-ului, o acţiune care se realizează destul de rapid. Matricea folosită pentru ecran pare să fie TN, însă cu unghiuri mai bune decât ale LCD-urilor obişnuite.

Funcţii foarte utile atunci când laptopul se transformă în tablet PC

Specificaţii

 • LCD: 10.4", 1024x768, touchscreen
 • CPU: Intel Core Duo U2400, 1,06 GHz, 2 MB L2 cache
 • Chipset: Intel GM965 Express
 • GPU: Intel GMA X3100
 • RAM: 1 GB DDR2
 • HDD: 80 GB
 • Reţea: LAN, 802.11a/b/g
 • Conectori: 2 x USB, VGA, Serial, Firewire, RJ-11, 2 x audio
 • Altele: Bluetooth, Express Card, card reader
 • Dimensiuni: 271 x 216 x 48 mm
 • Greutate: 2,3 kg

Butonul de pornire şi sistemul de fixare al monitorului

Performanţe modeste

Se pare că punctul forte al lui Panasonic Toughbook CF-19 este doar rezistenţa carcasei. Performanţele, cel puţin ale configuraţiei testate, sunt modeste şi există o explicaţie destul de bună pentru acest fapt. Procesorul ULV are o frecvenţă redusă şi un TDP de 9 W deoarece nu este dotat cu un sistem de răcire activ. Căldura generată este preluată de carcasă, iar latura stângă a ei devine destul de caldă atunci când procesorul este încărcat. Pot fi rulate în paralel un browser, un editor de documente şi un player audio fără probleme. Deşi nu a fost creat pentru aceasta, am testat şi rularea unui film cu rezoluţie 720p, pentru a putea face o comparaţie cu alte sisteme. Redarea a fost fluentă, dar procesorul a avut o încărcare de aproximativ 65%.

Toughbook CF-19 pe post de tablet PC

Un procesor mai performant necesită un sistem de răcire cu ventilator şi fante de preluare şi evacuare a aerului. Toughbook CF-19 nu ar mai fi însă etanşat şi singura soluţie viabilă pentru păstrarea certificărilor sale este o răcire pasivă. Noi am testat un model ceva mai vechi. Noile iteraţii ale lui CF-19 sunt livrate cu Intel Core 2 Duo U7500 sau chiar SU9300. Odată cu schimbarea procesorului, creşte şi preţul şi vom vedea la final cât de mult.

Portul serial este perfect pentru aplicaţiile specializate, cum ar fi diagnosticarea autovehiculelor

Autonomie

Pentru că Panasonic CF-19 nu este un laptop multimedia, l-am testat doar în modul office, cu profilul de sistem Portable/laptop. Bateria a avut o autonomie de 4 ore şi jumătate. În acest timp luminozitatea ecranului a fost setată la un nivel mediu, placa de reţea wireless a fost folosită pentru navigarea pe Internet, au fost editate documente şi s-a ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Trebuie menţionat faptul că harddisk-ul a fost oprit destul de des şi nu a funcţionat instalaţia de încălzire a sa. Ea este necesară pentru funcţionarea la limita inferioară de temperatură, adică -28 de grade Celsius.

Mufa USB nu permite conectarea dispozitivelor mai late

Concluzie

Din cele două clipuri video de aici vă puteţi da singuri seama cât de rezistent poate fi Panasonic Toughbook CF-19. Maşina care a trecut peste el are o greutate de aproximativ 1.100 de kg. Apa cursă pe taste nu a influenţat în vreun fel funcţionarea lor. Pentru mediul office şi aplicaţiile specializate care vor rula pe el, portabilul de la Panasonic se descurcă bine. Versiunile noi, cu 2 GB de memorie RAM şi procesoarele mai performante, sunt totdeauna de preferat. Şi dacă vă întrebaţi cât costă toate facilităţile exotice oferite de Toughbook CF-19, răspunsul este mult.

Versiunea testată de noi are un preţ rotund de 10.000 de lei. Pentru procesorul Core 2 Duo U7500, cu acelaşi HDD de 80 GB şi 1 GB de memorie RAM, preţul ajunge la un un incredibil prag de 16.500 lei. Nu am găsit încă în magazinele noastre versiunea cu SU9300 şi HDD-ul de 160 GB. În aceste condiţii, este clar că acest laptop va fi cumpărat doar de cei care au neapărată nevoie de rezistenţa sa. Panasonic Toughbook CF-19 este un produs de nişă, dar este rege peste segmentul în care concurează.

10.000 de lei ca să treci cu maşina peste el

Plusuri şi minusuri:

+ am trecut cu maşina peste el şi n-a păţit nimic
+ poţi să-ţi scrii mailurile în ploaie torenţială, dacă trebuie
+ se transformă imediat într-un tablet PC
+ ecran vizibil în lumină naturală puternică
+ autonomie bună
- performanţe modeste în configuraţia testată
- tastatura este mai mică decât la netbook-uri
- îl cumperi doar dacă orice altceva mai ieftin s-a stricat în condiţiile în care lucrezi