Predator 17 X: vârful lanţului trofic [REVIEW]

17.01.2017
Predator 17 X: vârful lanţului trofic [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Am testat modelul Predator 17 de la Acer săptămânile trecute, un laptop de gaming de top, care va satisface pretenţiile oricărui gamer care preferă PC-ul, însă întotdeauna există ceva şi mai puternic. Astfel am făcut cunoştinţă cu fratele său mai mare, noul model Predator 17 X, anunţat recent la CES 2017, care vine echipat cu cel mai puternic GPU disponibil pe un computer portabil şi cel mai puternic procesor în acest format, un Core i7 pe arhitectură Kaby Lake, ambele capabile de fi supratactate.

Construcţie, design, ergonomie

Cei care au citit review-ul nostru pentru modelul Predator 17 ar putea spune că am pus fotografii cu acelaşi laptop de două ori, însă modelul 17 X are câteva diferenţe la exterior, cât şi la interior pentru a se deosebi de „fratele” său mai mic. În timp ce carcasa vine cu aceleaşi dimensiuni şi finisaje din plastic mat rezistent, cele mai evidente diferenţe sunt la sistemul de răcire. Fantele din spate sunt puţin mai mari, pentru a degaja aerul cald mai eficient, iar unitatea optică a fost eliminată complet.

Predator 17 venea cu o unitate optică detaşabilă, care putea fi înlocuită cu accesoriul FrostCore, pentru o mai bună ventilaţie în interiorul carcasei. Modelul 17 X vine cu un sistem de răcire mai performant decât FrostCore, deja integrat. Acesta ocupă spaţiul care era dedicat în trecut pentru unitatea optică. Fantele sale de aerisire sunt în partea din faţă a computerului, în spatele unei noi grile roşii. Desigur, această decizie a fost adoptată din nevoia de răcire suplimentară, întrucât procesorul folosit, i7-7820HK are multiplicator deblocat, care îi permite să ruleze la frecvenţe mult mai mari decât cele recomandate de Intel.

Întrucât designul este foarte similar între cele două laptop-uri, întâlnim aceleaşi neajunsuri. Trackpad-ul este în continuare cam mic, marginea de jos a laptop-ului este prea ascuţită, iar iluminarea cu LED-uri RGB a tastaturii este mult prea discretă în anumite situaţii. Totodată, sistemul de iluminare RGB pentru tastatură este limitat la personalizare doar pe patru zone din aplicaţia PredatorSense, iar toate LED-urile, inclusiv cele decorative de pe spate şi cea care luminează butonul power, se sting odată cu tastatura.

Specificaţii tehince

 • Nume: Acer Predator 17 X
 • Ecran: 17.3”, IPS, Full HD, anti-glare, G-SYNC
 • CPU: Intel Core i7-7820HK (4-core, 2.90-3.90 GHz, 8MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 GB GDDR5X
 • RAM: 32 GB (2x 16384MB) – DDR4, 2133MHz (încă două slot-uri disponibile)
 • SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
 • HDD: HGST 1TB HDD @ 7200rpm
 • Sunet: 4 difuzoare + subwoofer
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 4x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, DiplayPort, card reader, 3.5 mm jacks pentru căşti şi microfon
 • Alte dotări: 6 taste macro programabile, tastatura cu iluminare RGB programabilă pe 4 regiuni
 • Acumulator:  88.8Wh / 6000 mAh
 • Sistem de operare: Windows 10 (64 bit)

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

În utilizare, cele două laptop-uri se comportă aproape identic, fiind vorba despre o platformă hardware foarte similară. Într-adevăr, procesorul şi placa video de pe noul Predator 17 X sunt mai performante, însă în utilizare normală nu poate fi observată vreo diferenţă notabilă. Testele de performanţă pe care le-am realizat vor evidenţia diferenţele de pe hârtie, însă în practică numai în jocuri video am întâlnit un spor considerabil de performanţă.

Cu toate că avem de a face cu laptop-uri aproape identice, anumite aspecte ale lui Predator 17 X mi s-au părut puţin îmbunătăţite. Sistemul de sunet este la fel de puternic precum cel testat pe modelul Predator 17,  însă acesta nu a distorsionat nici la volum maxim. De asemenea, este greu să înţelegem de ce pentru un laptop cu placă video GTX 1070, Acer a ales să îl configureze cu ecran 4K (hardware-ul sistemului fiind nepotrivit pentru jocuri video la detalii înalte în această rezoluţie), însă pentru modelul cu cip grafic GTX 1080 a trimis unul cu ecran Full HD. Din fericire, la dimensiunea de 17” în diagonală, diferenţa dintre Full HD şi 4K de la o distanţă normală de utilizare nu este atât de mare încât să afecteze negativ experienţa de joc.

În ciuda utilizării unui procesor care beneficiază de un proces de fabricaţie mai mic, care ar trebui să degaje mai puţină căldură, Predator 17 X nu scapă de zgomotul produs de sistemul de aerisire, acesta funcţionând la viteză mare aproape permanent. Aplicaţia PredatorSense oferă acces la trei moduri de funcţionare, numite Normal, Faster şi Turbo. În modul normal procesorul rulează la frecvenţa standard de 2,9 GHz şi poate să urce în boost până la 3,9 GHz. Acesta este singurul mod de utilizare disponibil pe baterie. Modul Faster permite urcarea frecvenţei până la 4,1 GHz, în timp ce modul Turbo poate atinge şi 4,3 GHz în full load. Desigur, temperaturile cresc odată cu frecvenţele, procesorul ajungând chiar şi la 96 de grade Celsius în full load, conform aplicaţiei. Această valoare ar putea fi însă incorectă, întrucât în asemenea situaţii, plasticul carcasei ar putea să se topească.

Autonomia pe acumulator este recomandată pentru trei ore de către Acer, însă în utilizare normală aceasta scade pe undeva pe la 2 ore, sau chiar mai puţin în jocuri video. Portabilitatea nu este punctul forte al lui Predator 17 X, acesta fiind mai degrabă un desktop replacement pentru gameri.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Pentru testele de performanţă am repetat procesul pe care l-am folosit pentru Predator 17, folosind aceleaşi jocuri şi aceleaşi setări, cât şi aceleaşi aplicaţii de benchmarking precum 3DMark, PCMark, HDTune, etc. Întrucât vorbim despre un computer care oferă acces rapid şi uşor la overclocking, testarea a fost făcută folosind profilul Turbo din Predator Sense. Acesta este primul model cu procesor Core i7 din gama Kaby Lake testat de noi, iar sporul de performanţă faţă de modelele cu Skylake nu sunt impresionante, însă cu overclocking, un i7-7820HK oferă un avantaj clar faţă de i7-6700HQ.

Pentru că laptop-ul beneficiază doar de un display Full HD, am repetat testele în rezoluţie 4K folosind funcţia Dynamic Super Resolution din driverii de la NVIDIA. Această funcţie simulează rezoluţia 4K pe orice display, performanţa fiind identică cu cea de pe un sistem echipat cu un monitor compatibil. În majoritatea jocurilor şi în ambele rezoluţii, sporul de performanţă al lui Predator 17 X faţă de Predator 17 s-a dovedit a fi considerabil, multe dintre titluri putând rula în 60 de cadre pe secundă chiar şi în rezoluţie 4K cu toate detaliile la maximum. Puteţi verifica rezultatele modelului testat anterior urmărind acest link, iar rezultatele noului Predator 17 X în tabelele de mai jos. Niciun test făcut în jocuri video nu a folosit antialiasing.

Gaming

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 59,20 FPS 42,90 FPS
Bioshock: Infinite 150,89 FPS 64,36 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 71,30 FPS 22,60 FPS
Dirt: Rally 103,55 FPS 91,59 FPS
Dragon Age: Inqusition 129 FPS 43,5 FPS
FarCry: Primal 91,00 FPS 42,00 FPS
Grand Theft Auto V 111,94 FPS 59,94 FPS
Hitman 110,28 FPS 50,66 FPS
Middle Earth: Shadow of Mordor 150,19 FPS 61,10 FPS
Rainbow Six: Siege 187,20 FPS 66 FPS
Rise of the Tomb Raider 129,58 FPS 44,91 FPS
The Division 94,9 FPS 37 FPS
Thief 107,8 FPS 52 FPS

Benchmarks

Test Scor
3DMark Fire Strike Ultra 4.949 puncte
3DMark Fire Strike 15.247 puncte
3DMark Sky Diver 31.420 scor
3DMark Time Spy 6.200 puncte
PCMark Creative 7.377 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 132,24 FPS, CPU: 679 cb
WinRar 10.466 KB/s
HDTune SSD (Read) 569 MB/s
HDTune HDD (Read) 111 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 2394 MB/s Write: 1203 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 589,3 MB/s Write 448,8 MB/s

În timp ce majoritatea rezultatelor sunt conform aşteptărilor, testul de SSD din HDTune pare să ofere un rezultat  considerabil mai slab decât în cazul lui Predator 17, în ciuda faptului că ambele sunt echipate cu acelaşi model. În utilizare nu am sesizat diferenţe, deci este posibil să fie o inconsistenţă datorată combinaţiei de driveri cu noua platformă Kaby Lake de la Intel.

Concluzii

Predator 17 X este unul dintre cele mai puternice laptop-uri single-GPU disponibile pe piaţă în acest moment şi probabil că va rămâne aşa până când Intel sau NVIDIA vor lansa noi generaţii de procesoare şi cipuri grafice. Desigur, în această categorie de preţ, cam toate produsele vor oferi hardware similar, indiferent de producător, deci alegerea va rămâne la latitudinea utilizatorilor, în funcţie de brandul preferat, software-ul proprietar, design şi posibilităţi de upgrade. Cu siguranţă însă, nu puteţi da greş cu un Predator 17 X la niciunul dintre aceste capitole. 

Părţi pozitive

Cel mai puternic laptop testat pe go4it
Overclocking simplu de folosit
Posibilităţi de upgrade
Multe port-uri de conectivitate

Părţi negative

Dimensiuni şi greutate
Sistem de răcire zgomotos
Trackpad prea mic
Marginea de jos a carcasei prea ascuţită