Presat de competiţie, Intel livrează primele procesoare Core pe 10nm cu mult înaintea termenului de lansare oficial

14.05.2018
Presat de competiţie, Intel livrează primele procesoare Core pe 10nm cu mult înaintea termenului de lansare oficial

Element central în planurile Intel pentru revigorarea ofertei de procesoare, procesul de fabricaţie pe 10nm nu este gata pentru producţie de masă, însă asta nu împiedică livrarea unui număr limitat de procesoare din viitoarea familie Canon Lake, destinate echipării unei serii de laptopuri cu preţ accesibil.

Aşteptată pentru debutul oficial abia anul viitor, familia de procesoare Canon Lake are parte de un start timpuriu cu Ideapad 330, un portabil din categoria ultrabook pentru care eficienţa energetică şi folosirea optimă a unei carcase cu posibilităţi limitate pentru răcire sunt esenţiale.

Fără a risca prea mult cu un proces de fabricaţie imatur, Intel livrează către partenerul Lenovo doar modelul Core i3-8121, un procesor dual-core cu frecvenţă de 2.2GHz, capabil să atingă până la 3.1GHz în modul turbo.

În încercarea de a obţine cât mai multe chip-uri funcţionale cu noul proces de fabricaţie, Intel a lăsat inactivă interfaţa grafică integrată, preferând în schimb o soluţie AMD Radeon RX540 cu 2GB memorie video dedicată.

Cu preţ de 449 dolari în ofertele magazinelor asiatice, Lenovo Ideapad 330 este un portabil cât se poate de banal, echipat cu ecran TN de 15.6”, cu rezoluţie 1366×766 pixeli. Lista dotărilor este completată cu 4GB/8GB memorie RAM DDR4, respectiv HDD de 500GB/1TB (în funcţie de versiunea comandată).

Fără a dezvălui capacitatea bateriei, Lenovo menţionează pentru noul portabil o autonomie de 5 ore, destul de modestă după standardele actuale. Ideapad 330 este promovat ca soluţie entry-level pentru studenţi şi clienţi din mediul business, fapt ce nu inspiră prea multă încredere nici în performanţele oferite.

Nu neapărat reprezentativ pentru potenţialul familiei de procesoare Canon Lake, modelul Core i3-8121 este un pas important pentru Intel, oferind companiei posibilitatea să evalueze noul proces de fabricaţie într-un produs de serie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult