Procesoarele Intel „Cannon Lake” pe 10 nm vor întârzia mai mult decât estima compania iniţial

30.04.2018
Procesoarele Intel „Cannon Lake” pe 10 nm vor întârzia mai mult decât estima compania iniţial

Intel a promis iniţial că va lansa primele sale cipuri pe arhitectura „Cannon Lake” bazată pe un proces de fabricaţie pe 10 nm spre sfârşitul anului 2018, însă la primul raport de venituri al anului, acest plan a fost împins mai mult în viitor. Se pare că producţia acestor cipuri este mai complicată decât credea compania iniţial, modelele Canon Lake urmând să debuteze abia în 2019 la volum mare. Cu toate acestea Intel confirmă că aceste procesoare sunt deja în producţie.

Problema pare să fie legată de numărul de cipuri funcţionale pe care le poate produce pe o singură placă, însă cele funcţionale ar trebui să fie deja în drum spre companiile partenere. Probabil că acestea strâng destule cipuri pentru o lansare limitată în toamnă, moment în care de obicei sunt lansate noi laptop-uri. Anul trecut, compania a lansat generaţia Kaby Lake-R pentru computere mobile, iar abia în Aprilie a lansat generaţia Coffee Lake pentru acestea.

În acelaşi timp, alte companii precum TSMC şi Samsung au deja cipuri de 10 nanometri pe piaţă, acestea fiind folosite în special pe piaţa de dispozitive mobile. Până când Intel va ajunge să lanseze efectiv procesoarele pe 10 nm, Samsung va avea probabil disponibile, sau cel puţin în producţie, şi procesoare pe un proces de fabricaţie pe 8 nm. Intel susţine însă că va oferi mai multe capabilităţi în acelaşi spaţiu pe cipurile sale, acestea fiind construite pentru a folosi mult mai eficient spaţiul.

În acelaşi timp, AMD se bucură de un succes destul de mare cu seria de procesoare Ryzen, noile modele bazate pe nuclee Zen+ fiind foarte bine primite de către public. Toate aceste lupte pe mai multe fronturi nu pare să afecteze însă veniturile Intel. La sfârşitul primului trimestru din 2018, compania a înregistrat încasări de 16,1 miliarde de dolari, 4,5 miliarde reprezentând profitul. Aceasta este o creştere de 50% faţă de anul precedent.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult