ThinkTiny: cel mai mic „laptop de gaming” din lume

01.08.2019
ThinkTiny: cel mai mic „laptop de gaming” din lume

Laptop-urile de gaming au devenit sinonime cu luminiţe RGB, specificaţii de top şi design „agresiv” în ultimii câţiva ani, iar multe dintre modele sunt mari şi grele, fiind mai degrabă desktop-replacement decât computere portabile. Utilizatorul de YouTube Paul Klinger a dorit însă să realizeze un laptop de gaming miniaturizat, bazat pe unul dintre cele mai iconice design-uri de pe piaţă: laptop-urile ThinkPad de la Lenovo.

Paul Klinger nu încearcă să ofere o alternativă la un laptop de gaming adevărat cu proiectul său numit ThinkTiny. Acesta foloseşte hardware şi sofwtware open source pentru a realiza un dispozitiv minuscul pentru rularea unor jocuri simple, care poate fi folosit şi ca breloc pentru chei, având în vedere dimensiunile.

Platforma hardware pe care Klinger a folosit-o este ATtiny1614, care beneficiază de un cip 8-bit, un ecran OLED foarte mic, o baterie de 300 mAh şi o carcasă inspirată de design-ul ThinkPad realizată folosind o imprimantă 3D. În centrul tastaturii există un joystick roşu, similar cu TrackPoint-ul caracteristic laptop-urilor ThinkPad, iar toate instrucţiunile pentru realizarea propriului TinkTiny sunt publicate de către Klinger pe pagina lui de GitHub.

Acesta nu vinde ThinkTiny, însă oferă oricui documentaţia necesară pentru a-şi crea propriul mini-laptop de gaming acasă. Aici poate fi găsit codul care trebuie instalat pe platforma hardware, fişierele necesare pentru imprimarea 3D a carcasei şi instrucţiunile de asamblare şi instalare.

ThinkTiny poate rula jocuri retro precum Snake, Lunar Lander şi Tetris şi poate fi un proiect de weekend interesant pentru cei care îşi cumpără în avans toate componentele necesare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult