Acer S277HK review

26.07.2015
Acer S277HK review
Prezentare

La început, adresate doar profesioniştilor dispuşi să accepte preţuri exorbitante, monitoarele UHD au intrat rapid în atenţia utilizatorilor de rând, dornici să încerce un ecran cu rezoluţie mare. Însă preţurile mult diminuate au venit şi cu o serie de compromisuri, oferta iniţială de monitoare UHD accesibile, bazate pe ecrane cu tehnologie TN, având mari lipsuri în ce priveşte acurateţea culorilor, contrastul şi unghiurile de vizibilitate oferite. Din fericire lucrurile nu au rămas aşa, producătorii reacţionând cu promptitudine în faţa cererii crescute pentru monitoare UHD performante, lansând noi modele capabile să ofere o experienţă la vizionare superioară calitativ.

Acer S277HK review

Prezentare                                         

Parte dintr-un nou val de monitoare UHD, Acer S277HK vine cu un ecran IPS de bună calitate, împachetat într-o carcasă cu aspect foarte atrăgător. Astfel, monitorul cu design ˝zero frame˝ se prezintă cu ecranul de 27˝ încadrat de o ramă subţire, din care singura porţiune vizibilă este banda argintie de aproximativ 2 cm lăţime, desfăşurată în partea de jos. Surprinzător de compactă, ţinând cont de mărimea ecranului, carcasa cu dimensiuni 40.64 X 61.47 X 11.18 cm se prezintă cu un design minimalist, dar foarte elegant, contrastând între suprafeţe cu aspect metalic şi albul imaculat al capacului aplicat peste spatele ecranului, întrerupt de banda centrală pe care este dispus panoul de conectori. Dacă pentru corpul ecranului Acer a preferat plasticul finisat la un nivel superior calitativ, suportul de susţinere cu design asimetric este integral metalic, conferind un plus de stabilitate ecranului.

Din păcate designul elegant vine cu ceva compromisul la partea de funcţionalitate, monitorul neoferind opţiuni pentru ajustarea ecranului pe înălţime, sau rotirea în mod portret. De asemenea, corpul îngust al monitorului nu include şi sursa de alimentare, iar panoul de conectori dispuşi în mod normal la partea de jos a fost mutat pe spatele ecranuluii. În schimb, Acer a inclus în pachetul cu accesorii un adaptor AC extern care poate fi ascuns în spatele mesei de birou. Cât despre conectorii dispuşi pe spatele ecranului, soluţia este mai puţin favorabilă din punct de vedere estetic şi exclude posibilitatea fixării ecranului într-un suport pentru perete.

Dacă spatele monitorului a primit finisaj lucios pentru un impact vizual deosebit, pentru suprafaţa ecranului Acer a ales un filtru mat de bună calitate, care maschează reflexiile cauzate de surse ambiante de lumină fără a afecta claritatea nativă a ecranului UHD.

Acer S277HK oferă conectivitate HDMI 2.0, DisplayPort, mini DisplayPort şi DVI-D, cu opţiuni pentru redarea simultană a două surse de semnal video în mod Picture-in-Picture. Trebuie ştiut că deşi toate variantele de conectori permit folosirea ecranului la rezoluţie nativă, conectorul DVI-D limitează rata de actualizare a imaginii la 30Hz, fapt ce ar putea pune probleme în unele configuraţii multi-monitor.

Completând lista dotărilor, monitorul oferă şi o pereche de difuzoare stereo, augmentate cu procesare DTS şi tehnologia proprietară TrueHarmony pentru o redare convingătoare a efectelor audio şi bass-ul din melodii. Chiar şi aşa, difuzoarele nu emit prea mari pretenţii în ce priveşte fidelitatea audio, impresionând doar prin volumul sonor ridicat pe care îl pot atinge fără distorsiuni notabile.

Pachetul de accesorii include cablu DVI-D, DisplayPort şi HDMI, alături de adaptorul AC şi manualul de utilziare în format tipărit.

 

 

Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Meniul de configurare este accesat cu ajutorul unor butoane tactile dispuse sub rama ecranului, în partea dreaptă. Din păcate în lipsa unei etichetări corespunzătoare pe banda argintie din josul ecranului, funcţia fiecărui buton este reprezentată direct pe ecran. În practică, butoanele prea apropiate şi cu formă identică sunt uşor de confundat, etichetele afişate pe ecran nefiind de prea mare ajutor în lămurirea situaţiei.

Acer S277HK

Trecând peste etapa iniţială de acomodare, butoanele fizice permit ajustarea rapidă a volumului sonor, activarea/dezactivarea funcţiei Picture-in-Picture, comutarea între profilurile de imagine predefinite şi selectarea sursei de semnal video.

Ataşat la PC folosind conexiune DisplayPort 1.2, Acer S277HK a fost detectat corect şi setat automat la rezoluţia optimă 3840×2160 pixeli, cu rată de actualizare la 60Hz. Venind ca o surpriză plăcută, ecranul este foarte bine calibrat direct din fabrică şi în afară de reducerea uşoară a luminozităţii nu impune alte corecţii asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Desigur, profesioniştii în editare foto încă nu trebuie să arunce colorimetrul la gunoi, mai ales Acer S277HK oferă opţiuni avansate pentru ajustare pe 6 canale a nivelului de saturaţie şi nuanţă.

Lista opţiunilor pentru imagine mai include şi un mod Low Blue Light, util pentru reducerea oboselii ochilor la folosirea pe timp de noapte, mod Super Sharpness care promite îmbunătăţirea clarităţii imaginii la vizionarea de conţinut cu rezoluţie non-nativă pe ecranul UHD, respectiv mod sRGB pentru activităţile de editare video şi imagine.

Performanţe şi calitatea imaginii, Concluzie

Performanţe şi calitatea imaginii

Prevăzut cu funcţie de scalare a imaginii, Acer S277HK permite redarea rezoluţiilor non-native atât în modul maximizat (Auto Wide) cât şi cel 1:1, folosind doar porţiunea centrală a ecranului. În practică, claritatea imaginii la redarea surselor de semnal video cu rezoluţie mai mică decât cea nativă lasă de dorit. Rezultate mai bune pot fi însă obţinute bifând opţiunea Enable GPU up-scaling în setările plăcii video şi lăsând monitorul să funcţioneze la rezoluţia nativă. Astfel, jocurile PC mai pretenţioase vor putea fi rulate la un nivel de calitate acceptabil chiar dacă placa video nu poate reda un număr de cadre suficient la rezoluţie UHD.

Acer S277HK

Având în vedere rezoluţia uriaşă folosită pentru afişare, de departe cea mai mare piedică în calea unei experienţe optime în jocuri rămâne puterea PC-ului folosit. Pentru rezultate optime, recomand folosirea unui PC echipat în configuraţie dual-GPU, sau cu o placă video next-gen (Radeon R9 Fury, GeForce 980Ti, etc.).

Folosit în compania unui PC suficient de performant, Acer S277HK ne răsfaţă cu un nivel impresionant al detaliilor. Ecranul cu timp de răspuns estimat la 4 ms nu pune probleme în ce priveşte efectul de blur, apărut discret doar în scenele cu mişcări foarte rapide. Mai important, efectul de LAG practic insesizabil recomandă monitorul S277HK ca opţiune de luat în seamă pentru pasionaţii de jocuri FPS, unde timpul de reacţie este esenţial pentru obţinerea rezultatelor dorite.

Chiar dacă diagonala de afişare este cam mică pentru a savura pe deplin clipuri video 4K, Acer S277HK impresionează prin claritatea imaginii şi cursivitatea mişcărilor.

Având specificată o luminozitate maximă de 300 cd/m2, Acer S277HK poate fi utilizat fără probleme şi în încăperi cu lumină solară din belşug, dar pentru utilizare normală putem reduce luminozitatea la 30-50%, în funcţie de preferinţe. Nivelul de negrul este suficient de bun pentru a reda convingător scenele întunecoase din filme, dar pentru o experienţă optimă la vizionare recomand păstrarea unei distanţe de aproximativ 1 metru faţă de ecran, la care efectul cunoscut în termeni populari sub denumirea de IPS Glow, specific ecranelor cu tehnologie IPS, devine complet insesizabil.

Chiar şi folosind precalibrarea din fabrică, Acer S277HK redă o paletă de culori foarte plăcută privirii, calitatea superioară a ecranului IPS fiind imediat sesizabilă în faţa unui monitor UHD cu tehnologie TN. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, în utilizarea normală ecranul neprezentând variaţii perceptibile de gamut şi contrast, iar nuanţele de culoare rămân stabile indiferent dacă privim imaginea de deasupra sau din lateral. Singurul aspect mai puţin lăudabil este lipsa opţiunilor pentru ajustarea ecranului pe înălţime, înclinarea ecranului la unghi -5/+15° nefiind suficientă chiar pentru orice scenariu de instalare.

Preţ si disponibilitate

Monitorul Acer S277HK poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de aproximativ 2950 Lei

Concluzie

Oferit la un preţ simţitor peste nivelul monitoarelor UHD cu ecrane TN, dar nu complet inaccesibil, Acer S277HK plusează cu o calitate a imaginii de invidiat şi design foarte atrăgător.

Timpul de răspuns estimat la 4ms şi latenţa la afişare insesizabilă îl recomandă ca o bună alegere pentru un monitor de gaming 4K, iar calibrarea bine realizată din fabrică şi unghiurile de vizibilitate generoase sunt atributele unui bun monitor pentru editare foto.

Ca şi dezavantaje, poziţionarea neinspirată a conectorilor video face dificilă ascunderea cablurilor, iar suportul pentru ecran fără opţiune pentru ajustarea pe înălţime s-ar putea dovedi insuficient pentru obţinerea unei poziţii de lucru confortabilă.

Părţi pozitive

Calitatea imaginii
Design atrăgător
Difuzoare puternice
Funcţie Picture-in-Picture
Ecran UHD cu timp de răspuns 4ms şi refresh la 60Hz

Părţi negative

Nu poate fi ajustată înălţimea ecranului
Amplasare neinspirată a conectorilor video
Nu include Hub USB

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult