LG 34UC97 review

LG 34UC97 review

Ne-am obişnuit să folosim monitoare widescreen în format 16:9, însă cei care au nevoie de mai mult spaţiu pe lăţime au acum şi opţiunea de a cumpăra monitoare 21:9. Acestea sunt perfecte pentru vizionarea de filme în format ultra-wide, cât şi pentru munca la birou, împărţind ecranul în două pentru multitasking. LG oferă atât rezoluţie înaltă şi un design atrăgător, cât şi o un display uşor curbat pe modelul 34UC97, acesta fiind potrivit în special celor care lucrează multe ore cu documente sau tabele şi un browser web, dar şi celor pasionaţi de entertainment.

LG 34UC97 - Design premium la un preţ pe măsură

Design, construcţie

LG 34UC97 este un produs premium, iar acest fapt nu este reflectat doar în preţul său. Designul pare să fi fost o prioritate pentru compania coreană, întrucât avem de a face cu unul dintre cele mai arătoase display-uri de pe piaţă. La prima vedere am putea spune că avem de a face cu un display edge-to-edge, rama din jurul panoului fiind invizibilă până în momentul în care display-ul este pus în funcţiune. Chiar dacă nu este cazul, panoul ISP de înaltă calitate reuşeşte să ofere nuanţe de negru foarte închise, fiind foarte greu de distins unde se termină imaginea de pe display şi unde începe rama atunci când avem de a face cu un fundal negru.

LG 34UC97 - Ecranul curbat oferă un spor de confort

A fost aleasă o combinaţie coloristică de negru cu argintiu pentru construcţia acestui monitor, care se îmbină perfect, iar piciorul metalic cromat întăreşte senzaţia pe care o oferă produsele din gama superioară. Singurul inconvenient în designul lui 34UC97 este faptul că suportul nu poate fi înclinat decât pe verticală. La acest capitol, ar fi fost de preferat un pivot vertical care să ridice sau să coboarde display-ul la înăţimea dorită.

Curbura display-ului este evidentă doar atunci când display-ul este privit dintr-o parte. În utilizare aceasta este imperceptibilă, însă oferă un plus de confort atunci când lucrezi la birou pe acest monitor. Fiind vorba despre un display cu o diagonală atât de mare şi cu o rezoluţie pe măsură, confortul în utilizare a primit o atenţie deosebită, iar protecţia semi-mată anti-glare a panoului asigură reflexii cât mai discrete. Aceasta este realizată dintr-un material semi-mat, foarte bine ales în acest caz, care va fi apreciat de către cei care lucrează multe ore pe zi la computer.

LG 34UC97 - Conectorii sunt protejaţi de un capac din plastic

Conectorii de pe spate sunt protejaţi de un capac din plastic uşor de montat şi de scos, care se prinde cu ajutorul unor cleme, în partea de jos fiind oferit un orificiu semi-circular care asigură o organizare rapidă a cablurilor conectate. Aici se găseşte şi butonul „power”, iar ascuns sub logo-ul LG se găseşte un al buton care oferă doar funcţie de stand-by.

Dotări

Panoul IPS oferă o rezoluţie Ultra Wide QHD, cu 3440 x 1440 pixeli. Aceasta asigură foarte mult spaţiu pe desktop, fiind posibilă afişarea a două aplicaţii în fereastră la dimensiune completă. Din păcate, conţinutul înregistrat la rezoluţie mai mică iese foarte uşor în evidenţă pe acest monitor. De asemenea, filmele înregistrate în format 16:9 sunt afişate doar pe centrul ecranului, fiind necesar conţinut ultra-wide pentru o experienţă de vizionare plăcută. În acest moment majoritatea serviciilor de streaming video oferă exclusiv materiale 16:9. LG a calibrat 34UC97 foarte bine din fabrică, pentru majoritatea utilizatorilor singurele setări necesare fiind pentru luminozitate şi contrast, pentru a asigura confortul. Cei mai pretenţioşi au însă la dispoziţie setări avansate pentru culori în meniul monitorului.

LG 34UC97 - Acest monitor oferă o plajă largă de conectori

La capitolul conectori, avem de a face cu unul dintre cele mai „dotate” monitoare de pe piaţă. Există posibilitatea de a conecta două surse prin HDMI, una prin intermediul Display Port, există şi două intrări Thunderbolt, o ieşire jack pentru redarea sunetului de pe HDMI sau Display Port, cât şi două mufe USB 3.0 Type-A, alături de un USB 3.0 Type-B pentru conectarea lor la un PC.

Monitorul oferă şi redare de sunet prin două difuzoare de 7W, ascunse foarte bine în carcasă, care oferă însă doar sunet de bază pentru cei fără prea multe pretenţii. Această metotă de redare a sunetului nu poate fi recomandată ca soluţie pe termen lung şi probabil că nici nu se potriveşte în cazul celor care vor folosi acest monitor într-un birou open space.

Meniuri şi funcţii speciale

LG a ales să integreze un singur buton pentru configurarea lui 34UC97, care poate porni şi opri monitorul, dar ajută şi la navigarea meniurilor. O apăsare lungă porneşte sau opreşte display-ul în timp ce o apăsare scurtă afişează meniul de configurare. Butonul poate fi apăsat în patru direcţii, pe lângă apăsarea directă, iar meniul rapid oferă acces la patru funcţii: meniul complet, MaxxAudio, PBP şi funcţia de oprire. Cele două meniuri pentru setări audio şi Picture-by-Picture se regăsesc şi în lista de setări principală.

Meniul complet este afişat în partea dreaptă a display-ului şi este bine structurat. Primul tab se numeşte Easy Control şi oferă setările de bază precum contrast, luminozitate, volum pentru redarea audio, setarea sursei, cât şi rata de aspect a imaginii afişate.

Următorul în listă este Function, unde sunt ascunse funcţiile MaxxAudio cu setări pentru volumul frecvenţelor înalte şi joase, pentru redarea vocii şi pentru poziţionare 3D a sunetului. Tot de aici poate fi activat Reader Mode, care aplică o tentă galbenă peste imagine, pentru confort sporit, reducând lumina albastră a LED-urilor. Function mai include şi stările pentru modul de afişare (Custom, Photo, Cinema, Game), cât şi modul economic de funcţionare.

Funcţia Picture-by-Picture are de asemenea un meniu întreg dedicat, oferind o funcţionalitate cel puţin interesantă. După cum descrie şi numele acesteia, 34UC97 poate afişa două imagini din două surse diferite în acelaşi timp. Având la dispoziţie o multitudine de intrări, poţi combina oricare două pentru a folosi două computere în acelaşi timp. Pot fi afişate imagini de pe două surse HDMI, un HDMI şi Display Port, HDMI şi Thunderbolt sau Display Port şi Thunderbolt. Din păcate, raportul de aspect înjumătăţit nu se încadrează în rezoluţii standardizate, imaginile fiind alungite pe verticală atât în 16:9, cât şi în 4:3 sau 5:4. Este o funcţie care poate fi folosită cu succes atunci când ai nevoie de a folosi rapid două sisteme simultan, însă nu pare a fi o soluţie de „cursă lungă”.

În cele din urmă, meniurile Screen şi Settings oferă exact ce ne-am aştepta. Din Screen pot fi setare opţiunile de afişare precum şarful, nivelul de negru sau timpul de răspuns, cât şi culorile fie folosind controlul clasic RGB, fie folosind setările RGB CMY fiecare cu opţiune de tentă şi saturaţie. Iar Settings oferă setările de limbă, setări pentru intrare automată în stand-by şi activarea capabilităţilor DisplayPort 1.2.

Experienţa de utilizare

Am folosit LG 34UC97 aproape exclusiv în regim de birou, împărţind ecranul în două părţi, una cu browser şi cealaltă cu Microsoft Word. Aceasta pare a fi cea mai bună metodă de utilizare a unui display ultrawide, oferind destul spaţiu pentru a rula două aplicaţii confortabil. Filmele în format ultra-wide sunt impresionante, însă majoritatea folosesc cadre mult mai largi, deci barele negre pot apărea chiar şi folosind un astfel de display.

La capitolul jocuri video, situaţia este altfel. Acestea pot fi setate pentru astfel de rezoluţii, fie nativ din meniul de setări în titlurile compatibile, fie modificând anumite fişiere din afara jocului.  Din păcate însă, rezoluţia 3440 x 1440 pixeli este pretenţioasă, iar jocurile mai recente vor necesita un hardware foarte puternic pentru a fi rulate în parametri optimi pe acest display. Cel mai mult au de câştigat jocurile de curse şi jocurile de tip shooter, care beneficiază enorm de pe urma unghiului larg pe orizontală. În alte jocuri care sunt bazate pe verticalitate, înăţimea mică a rezoluţiei ar putea crea probleme.

Timpul de răspuns pare să fie foarte mic, fiind potrivit chiar şi pentru jocuri rapide. Singurul dezavantaj în jocuri video ar putea fi efectul de „ghosting” destul de subtil, prezent atunci când timpul de răspuns din monitor este pe setare „High”. Acest inconvenient poate fi rezolvat folosind setări mai joase, însă gamerii pasionaţi vor opta probabil pentru acestea doar în sesiuni single player, unde timpul de răspuns nu este crucial.

Concluzii

LG 34UC97 este unul dintre cele mai impresionante display-uri pentru PC de pe piaţă, însă este clar orientat către o anumită categorie de utilizatori. Finisajele premium şi performanţele de top vin la pachet cu un preţ pe măsură, care de această dată asigură şi calitatea. Cert este că 34UC97 este un monitor bun la toate, de la lucru la birou, la consum de conţinut multimedia şi chiar gaming, ceea ce nu poate fi spus despre multe alte produse din categoria sa. Pretenţioşii au acum o soluţie pe gustul lor, însă ar trebui să se asigure că au loc pe birou pentru el. Deşi vorbim despre un monitor pentru PC, acesta ocupă cam la fel de mult spaţiu precum un televizor de dimensiuni medii.

Monitorul se găseşte în magazinele de specialitate la preţuri cuprinse între 4000 şi 5000 de lei.

Părţi pozitive

Design şi materiale premium
Dimensiuni şi performanţe impresionante
Meniu uşor de utilizat
Potrivit atât pentru lucru, cât şi pentru entertainment

Părţi negative

Preţ foarte ridicat
Nu poate fi ajustat decât pe verticală
Funcţia PBP nu recunoaşte rezoluţii standard

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult