Philips 298P4 – monitorul ultra wide pentru profesionişti

28.05.2013
Philips 298P4 - monitorul ultra wide pentru profesionişti

Cei care au urmărit piaţa monitoarelor în ultimul timp au observat apariţia unor modele extrem de ciudate. Vorbim despre monitoarele ultra wide, cu raportul dimensiunilor de 21:9. Iniţial, acest raport ar fi trebuit să fie folosit pentru televizoarele LCD, create special pentru cinefili. Câţiva producători de monitoare s-au gândit să încerce acest aspect şi pe dimensiuni mai mici de 40”. După ce am testat întâi modelul construit de LG, vă prezentăm în continuare Philips 298P4, o implementare uşor diferită a matricei IPS de 29”.

Philips 298P4 - monitor ultra wide

Construcţie

Este clar faptul că monitorul Philips se adresează unor utilizatori ceva mai pretenţioşi. Carcasa nu mai este construită din plastic lucios, iar piciorul permite multe ajustări. Pe lângă pivotare, ecranul poate fi înălţat cu până la 15 cm. Această performanţă este necesară pentru a face posibilă o altă facilitate. Ecranul lui Philips 289P4 poate fi rotit cu 90 de grade, aşa încât latura îngustă să fie paralelă cu biroul. Exceptând vizualizarea unor pagini web foarte lungi, nu ştiu dacă mai există o altă aplicaţie pentru acestă opţiune. O singură problemă ar merita menţionată în cazul piciorului monitorului. Dacă ecranul este ţinut la o distanţă mică faţă de birou, piciorul este vizibil pe deasupra monitorului. În timp nu va deranja, dar nici nu este o imagine plăcută.

Monitorul de faţă vine la rândul său cu un hub USB 3.0. În comparaţie cu modelul de la LG, acesta are hub-ul amplasat într-o poziţie mai accesibilă, pe latura din stânga. Hub-ul are patru mufe şi se conectează la calculator cu un cablu USB 3.0 de tip B. Butoanele lui Philips 298P4 se află pe latura inferioară, în dreapta şi sunt îndreptate în jos. Simbolurile aferente sunt imprimate pe faţa monitorului. Conectorii sunt amplasaţi pe spatele monitorului şi sunt îndreptaţi în jos. La fel ca multe alte modele profesionale, Philips 298P4 vine cu un comutator pornit/oprit.

Philips 298P4 - ecranul ridicat la maxim

Specificaţii

  • Diagonală: 29”
  • Rezoluţie: 2560×1080
  • Suprafaţă de afişare: 673×284 mm
  • Matrice: AH-IPS
  • Dot pitch: 0,2628 mm
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 20.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178/178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 14 ms, 5 ms SmartResponse
  • Culori: 16,7 mil, 8 biţi
  • Conectori video: 2 x HDMI, DisplayPort, DVI DL
  • Alţi conectori: line in, line out
  • Difuzoare: 2 x 2 W
  • Consum: 38,5 W
  • Accesorii: cablu HDMI, cablu DP, cablu DVI DL
  • Dimensiuni: 700 x 538 x 273 mm (ecran ridicat)
  • Greutate: 8,46 kg

Calitatea imaginii

Cu o matrice AH-IPS în dotare, calitatea imaginii oferite de Philips 298P4 este foarte bună. O astfel de matrice era necesară în primul rând datorită raportului dimensiunilor ecranului. Unghiurile înguste ale unei matrice TN nu ar fi fost necesare pentru a întreaga suprafaţă a monitorului să se vadă bine fără ca utilizatorul să-şi mişte capul. Luminozitatea şi contrastul se află şi ele la niveluri foarte bune. Cu un colorimetru am obţinut o luminozitate de 254 cd/mp cu Brightness la nivelul maxim. Contrastul măsurat a fost de 1.256:1. Aşa cum se poate observa, luminozitatea este puţin mai redusă decât cea specificată, însă monitorul stă foarte bine la capitolul contrast.

Din punct de vedere al calităţii imaginii, Philips 298P4 se potriveşte chiar şi pentru prelucrarea imaginilor. Lucrul în mediul office este ajutat de dimensiunile ecranului, productivitatea fiind sporită. În practică, pe ecranul monitorului se poate afişa simultan informaţia de pe două monitoare cu rezoluţia de 1280×1024 pixeli. Ce am scris în legătură cu monitorul LG 29EA93 este valabil şi în cazul de faţă, matricele celor două fiind foarte asemănătoare. Bleeding-ul este aproape inexistent, iar iluminarea este uniformă. Timpul de răspuns nu-l recomandă pentru jocuri FPS, însă amatorii de filme îl vor aprecia.

Preţ şi disponibilitate

Oficial, monitorul Philips 298P4 ar trebui să fie disponibil pe piaţa românească la un preţ de aproximativ 2.500 lei.

Philips 298P4 - un monitor de nişă

Concluzie

Diferenţele între modelele 21:9 de la LG şi Philips sunt date mai mult de construcţia carcasei. Cei care nu au neapărată nevoie de un picior ajustabil, pot alege versiunea puţin mai ieftină de la LG. Personal, recomand modelul de faţă deoarece piciorul ajustabil îl ajută să se adapteze fiecărui mediu de lucru. În plus, monitorul de la Philips nu pare să sufere de problemele de lag observate la modelul de la LG. Din păcate, preţul mare nu îl face atractiv. Cu aceeaşi bani se pot cumpăra două monitoare de 24” cu matrice IPS ori un monitor profesional cu rezoluţie de 2560×1440 pixeli.

Părţi pozitive

calitate foarte bună a imaginii
picior ajustabil
conectivitate bună
hub USB 3.0

Părţi negative

preţ foarte mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News