Cât plătesc românii pentru Netflix în comparaţie cu alte ţări

28.12.2018
Cât plătesc românii pentru Netflix în comparaţie cu alte ţări

Netflix a fost lansat în urmă cu doar câţiva ani în România şi deja a devenit unul dintre cele mai populare servicii de streaming video din ţară. Preţul relativ scăzut şi faptul că poţi folosi un singur cont la mai mulţi utilizatori sau pe mai multe dispozitive este probabil principala atracţie, pe lângă selecţia de seriale originale foarte bune şi o colecţie de filme mai vechi şi mai noi care este în continuă expansiune. Se pare însă că alte ţări din lume primesc o ofertă mai bună, atunci când luăm în considerare conţinutul oferit la preţuri relativ apropiate.

Conform unui studiu realizat de Comparitech, un abonat Netflix din România plăteşte pe lună un preţ mediu de aproximativ 0,00224 dolari per titlu disponibil. Această valoare a fost obţinută împărţind preţul abonamentului de bază de 8 euro (9.01 dolari) la numărul de titluri disponibile pe Netflix la noi în ţară (1.163 de seriale şi 2.854 filme, pentru un total de 4.017 titluri diferite). Comparativ cu alte ţări, ne aflăm undeva pe la mijlocul clasamentului), însă am putea să primim o ofertă mult mai bună.

De exemplu, Canada este ţara în care Netflix costă cel mai puţin, raportat la costul per titlu. Cu un abonament de 9 dolari canadieni, adică 6,9 dolari americani, Canadienii au acces la 5.561 de titluri, costul per titlu fiind de numai 0,00124 dolari, adică aproape la jumătate faţă de abonamentul din România. Nici americanii nu stau rău la acest capitol, fiind însă abia pe locul al şaptelea. Cu 5.839 de titluri disponibile şi un abonament de 8 dolari pe lună, costul mediu per titlu este de 0,00137 dolari.

Desigur, se poate şi mult mai rău. La capătul celălalt avem Danemarca, cu un preţ de 12 dolari al abonamentului de bază şi doar 3.305 titluri disponibile, costul per titlu ajungând la 0,00361 dolari. În situaţii similare se află şi ţări precum Iran, Egipt şi Norvegia.

Când comparăm preţul abonamentului Netflix, România se află pe locul 5 mondial, la egalitate cu toate celelalte ţări europene în care preţul este exprimat în Euro, dar şi cu Rusia. Cele mai scumpe abonamente la Netflix sunt în Danemarca, Olanda şi Suedia (peste 10 dolari), în timp ce ţările din America de Sud precum Brazilia, Columbia şi Mexic au cele mai ieftine abonamente, la aproximativ 6 dolari pe lună.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult