Netflix adoptă un codec video cu 20% mai eficient. Cum poţi să reduci consumul de date pe serviciul de streaming

06.02.2020
Netflix adoptă un codec video cu 20% mai eficient. Cum poţi să reduci consumul de date pe serviciul de streaming

Pentru a asigura o experienţă de utilizare mai bună, dar şi pentru a limita nivelul de trafic pe care serverele sale îl fac, Netflix a anunţat că va adopta un nou codec numit AV1 pentru streaming-ul de conţinut video. Acesta va debuta pe dispozitivele cu Android şi probabil că se va extinde în viitor şi pe alte platforme. Scopul principal în acest moment este să ofere calitate mai bună şi streaming de calitate inclusiv pe reţelele 4G, nu doar pe Wi-Fi sau pe 5G atunci când va fi disponibil.

Noul codec AV1 promite să ofere un nivel de compresie cu 20% mai eficient faţă de VP9, pe care compania îl foloseşte în prezent pe celalalte platforme. Acesta este dezvoltat de Alliance for Open Media şi este deja folosit şi de către YouTube, însă doar în anumite situaţii. Pentru că necesită un dispozitiv cu un procesor mai puternic, capabil să decodeze în timp real eficient semnalul video transmis, YouTube recomandă AV1 doar pentru redare la maximum 480p, de exemplu.

Este posibil ca şi Netflix să folosească o strategie similară la început, însă această rezoluţie este oricum de ajuns pentru un ecran mic atunci când eşti în mişcare. Mai mult, anumite reţele (precum Telekom în România), limitează oricum streaming-ul video la rezoluţie 480p pentru conexiunile de date cu trafic nelimitat de internet.

Pentru a activa streaming-ul prin AV1, care ar trebui să consume mai puţin trafic de internet, este necesară activarea „Save Data” din aplicaţia Netflix de Android. Întrucât datele sunt o problemă în special pe mobil, este posibil ca acest codec să nu fie suportat pe alte platforme în acest moment, Netflix trebuind să discute cu producătorii de procesoare precum AMD, Intel, Qualcomm, Samsung, Huawei şi mulţi alţii să permită utilizarea acestui format în viitor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult