Arlo by Netgear: un sistem de supraveghere „la cheie” [REVIEW]

16.09.2016
Arlo by Netgear: un sistem de supraveghere „la cheie” [REVIEW]
Prezentarea echipamentului şi punerea în funcţiune

Sistemele de supraveghere pentru acasă nu sunt tocmai uşor de implementat şi nici nu vin cu un cost foarte mic. Acestea necesită de obicei echipamente video scumpe, un computer dedicat şi multă stocare pentru a putea înregistra imaginile de pe camerele video. De asemenea, utilizatorii de rând s-ar putea încurca în cabluri şi softuri dedicate, care nu sunt tocmai uşor de configurat. Netgear vine însă cu o soluţie integrată „la cheie” numită Arlo, care oferă funcţionalitate plug & play wireless la un preţ accesibil celor care doresc să aibă tot timpul acces la un flux video direct de acasă, indiferent de dispozitivul de pe care accesează internetul.

Prezentarea echipamentului

Sistemul Arlo de la Netgear este compus din mai multe componente. În cutie sunt incluse două camere video, o staţie principală care face conexiunea între camere, reţea şi internet, baterii pentru camere şi toate cablurile necesare pentru a pune sistemul în funcţiune în doar câteva minute.

Staţia oferă o mufă RJ-45 (ethernet), două USB-uri, butoane On/Off şi Sync, şi se conectează la priză folosind adaptorul din cutie. Camerele sunt alimentate cu patru baterii CR17345 (fiecare), care ar trebui să ofere o autonomie de câteva luni, conform producătorului. Fiind vorba despre un sistem wireless, camerele se conectează la staţie folosind tehnologia WiFi şi pot fi amplasate oriunde în casă, atât timp cât este asigurată o conexiune stabilă de măcar 5 Mbps.

În cutie se găsesc atât şuruburi care pot fi ataşate în perete, cât şi suporturi metalice în formă de dom pentru amplasarea camerelor. Camerele sunt echipate cu magneţi, iar suporturile sunt metalice, astfel încât acestea pot fi montate şi demontate cu uşurinţă şi fără folosirea de ustensile. Cei care doresc să folosească camerele pe suporturi standard cu şurub, au şi această opţiune, însă Netgear se aşteaptă să fie folosite suporturile magnetice. Netgear a inclus toate cele necesare în pachet, inclusiv cablul de reţea şi cele două seturi de baterii pentru alimentarea camerelor.

Punerea în funcţiune

Odată scoase toate componentele din pachet, instalarea sistemului este extrem de simplă. Staţia principală se conectează mai întâi la priză, apoi la un router sau switch folosind cablul Ethernet, iar camerele trebuie echipate cu bateriile CR17345 din dotare. Odată ce totul este conectat, nu trebuie decât apăsate butoanele Sync de pe fiecare dispozitiv în parte, iar sistemul este gata de a fi folosit.

Pentru utilizare şi configurare, Arlo necesită înregistrarea unui cont pe site-ul oficial Netgear (arlo.netgear.com) sau folosind aplicaţia dedicată pentru iOS sau Android. La prima instalare am ales aplicaţia pentru iOS, procesul de înregistrare fiind gata în doar câteva minute. Singura menţiune pentru configurare este ca PC-ul sau smartphone-ul folosit pentru acest proces să fie conectate la aceeaşi reţea ca şi staţia principală.

Interfaţa web este foarte similară cu cea din aplicaţie, oferind acces la aceleaşi opţiuni. Ecranul principal va oferi acces la un flux video în timp real pentru ambele camere, în timp ce tab-ul Library oferă acces la întreaga colecţie de clipuri video şi imagini captate de cele două camere. Există un tab dedicat modurilor de utilizare, iar în cele din urmă aplicaţia Arlo oferă acces la un meniu de setări. De aici, sistemul poate funcţiona fără probleme de unul singur, doar utilizatorii avansaţi necesitând configurare în plus.

 

Opţiuni, moduri de operare, performanţă şi concluzii

Opţiuni şi moduri de operare

Arlo nu este doar un sistem de supraveghere în timp real al unui flux video, ci poate funcţiona şi ca un sistem de alarmă. Netgear a preferat să nu folosească sistemul neîncetat, pentru a înregistra material video în gol, ci a echipat camerele video cu senzori de mişcare. Acestea vor înregistra doar atunci când detectează mişcare şi doar pentru un timp limitat. Desigur, utilizatorul poate să pornească cele două camere de la distanţă prin monitorizarea în timp real al fluxului video şi să înregistreze manual clipuri video şi fotografii de pe acestea, însă sistemul este gândit să funcţioneze şi să înregistreze totul automat.

Materialele video sunt stocate direct în cloud-ul Netgear, clipurile video putând fi descărcate local, în cazul în care utilizatorul doreşte acest lucru. Toate filmările se regăsesc în tabul Library din contul Arlo şi pot fi urmărite de pe orice dispozitiv cu acces la internet.

Profilele de utilizare  sunt patru la număr şi sunt deja configurate pentru a servi toate nevoile utilizatorilor. Prima se numeşte Schedule şi funcţionează după un program prestabilit. Asemeni unui ceas deşteptător, sistemul de supraveghere poate să pornească automat la o anumită oră şi să se dezactiveze la o altă oră, în anumite zile ale săptămânii. În intervalul orar setat, orice mişcare porneşte automat înregistrarea şi trimite o notificare către contul de e-mail al utilizatorului, cât şi o notificare de tip „push” pe smartphone-ul pe care este instalată aplicaţia.

Cel de-al doilea mod de funcţionare este Geofencing. Acesta foloseşte coordonatele GPS ale smartphone-ului pentru a activa şi dezactiva sistemul Arlo. Atunci când telefonul părăseşte zona stabilită, sistemul se porneşte şi înregistrează orice mişcare. Când utilizatorul se întoarce acasă, sistemul este dezactivat. Nu în ultimul rând, există modurile All Motion On şi All Motion Off. Modul „On” înregistrează absolut orice mişcare, indiferent de oră sau de locul în care se află utilizatorul, în timp ce All Motion Off nu înregistrează nimic, fiind util doar pentru monitorizare în timp real.

Fiecare dintre aceste moduri poate fi personalizat. Schedule poate funcţiona la orele şi în zilele dorite de utilizatori, ce toate profilele pot fi configurate să înregistreze de la 10 la 120 de secunde pentru fiecare mişcare înregistrată, în timp ce sensibilitatea la mişcare poate fi de asemenea modificată după bunul plac. Altertele prin notificări push şi e-mail pot fi activate sau dezactivate, iar alertele prin e-mail pot fi trimise către mai multe persoane

Performanţă

Cele două camere Arlo vin echipate cu obiective wide, cu deschidere aproximativ 110 grade în lateral şi cu lumină IR, care asigură funcţionarea pe timp de noapte. Acestea pot fi amplasate oriunde, fie în exterior, fie în interior şi beneficiază de senzori care filmează la rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli). Camerele Arlo sunt rezistente la apă şi praf, însă amplasarea lor în exterior nu pare să fie cea mai bună idee. Întrucât acestea sunt echipate cu sistemul de prindere pe magnet, camerelear fi foarte uşor de furat în cazul unui incident neplăcut.

Filmările nu vor uimi prin calitatea lor, acestea fiind realizate direct în cloud, deci la un bitrate mic, care duce la pierderea multor detalii. Din fericire, calitatea este destul de bună pentru a identifica cu uşurinţă trăsăturile persoanelor din imagini, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Camerele schimbă automat modul de funcţionare în funcţie de lumina disponibilă, deci nu trebuie configurate în niciun fel la acest capitol.

Fiind vorba despre un sistem cloud, serviciile Arlo sunt totuşi limitate. Sistemul de bază vine cu un abonament gratuit numit „Basic” la serviciile Netgear, care asigură stocarea a 1 GB de date pentru 7 zile de la înregistrare. Poţi conecta până la cinci camere Arlo, iar Netgear oferă pentru acest tip de utilizatori 3 luni de suport tehnic. Pentru majoritatea utilizatorilor este de ajuns, întrucât 30 de secunde de video pot ocupa mai puţin de 2 MB. Pentru cei care au nevoie de mai multă stocare, există abonamentele Premier (stocare de 10 GB pentru 30 de zile, 10 camere şi suport nelimitat) şi Elite (100 GB pentru 60 de zile, 15 camere şi suport nelimitat).

Preţurile pentru acestea sunt de 9 euro, respectiv 14 euro pe lună. În ciuda faptului că există două port-uri USB pe staţia principală, Netgear nu oferă încă opţiunea de înregistrare locală, totul fiind strâns legat de internet. Avantajul unui sistem conectat la internet este că poţi avea acces de oriunde la înregistrările din cloud şi poţi controla sistemul de la distanţă, în timp ce dezavantajul este că acesta nu poate înregistra în cazul în care internetul nu funcţionează.

Concluzii

Este destul de evident că Arlo nu este un sistem profesional de supraveghere, însă acesta poate să acopere cu succes nevoile utilizatorilor de rând, în special ale celor care nu sunt familiarizaţi cu tehnologia. Nu în ultimul rând, acest sistem poate fi perfect nu doar pentru monitorizarea activităţii din jurul casei, ci şi din interiorul său, putând fi folosit şi de către cei care doresc un sistem de supraveghere pentru copii sau animale de companie.

Conectarea la cloud-ul Netgear este însă atât un avantaj cât şi un dezavantaj. Acesta poate fi considerat limitat pentru cei cu pretenţii  din cauza costurilor mari pentru înregistrări mai lungi în cloud, cât şi din lipsa funcţiilor offline. Totuşi, pentru o soluţie la cheie, Arlo îşi face treaba cu brio şi este destul de versatil pentru a acoperi o plajă mai mare de nevoi decât te-ai aştepta la prima impresie.

Părţi pozitive

Design excelent
Totul este inclus în pachet
Poate fi pus în funcţiune foarte repede
Acces la servicii cloud de pe orice dispozitiv

Părţi negative

Nu funcţionează fără internet
Pentru înregistrări lungi este necesar un abonament
Camerele pot fi furate, fiind prinse doar cu magneţi