Nevoia de viteză: 1,4 terabiţi pe secundă printr-o conexiune standard de fibră optică

Nevoia de viteză: 1,4 terabiţi pe secundă printr-o conexiune standard de fibră optică

De la sfârşitul toamnei trecute, o parte dintre utilizatorii de Internet din România se pot bucura şi ei de abonamente casnice care să le ofere viteze de 1000Mbps. Aceste abonamente pun însă o presiune mare pe infrastructura existentă a furnizorilor de servicii Internet, ceea ce afectează şi ratele de transfer obţinute de utilizatori, însă un grup de cercetători britanici a anunţat că a pus la punct o tehnologie nouă de transmisie prin fibră optică ce promite performanţe ameţitoare fără a necesita o infrastructură nouă.

Rolul colaborării dintre Alcatel-Lucent şi British Telecom, noua tehnologie permite obţinerea unor rate de transfer de 1,4 terabiţi pe secundă fără a necesita şi schimbarea actualei infrastructuri de fibră optică prin concatenarea mai multor canale separate de transmisie de câte 200 Gbps. Cele şapte canale de transmisie folosite au permis atingerea ratei de transfer de 1,4 Tbps pe o distanţă de 410 kilometri prin intermediul infrastructurii de fibră optică deja existente.

Cheia acestei reuşite o constituie tehnologia FlexiGrid de la Nokia Siemens Networks, aceasta permiţând utilizarea actualelor cabluri de fibră optică de 10 sau 40 Gbps pentru transmiterea unor cantităţi mult mai mari de date. Prin utilizarea unor metode software avansate de control, FlexiGrid permite ajustarea dinamică a lungimilor de undă folosite pentru transmisie în funcţie de rata de transmisie necesară şi utilizarea unui unic canal de fibră optică pentru transmiterea unor fluxuri multiple de date.

Deoarece permite reutilizarea actualelor reţele de fibră optică, reuşita cercetătorilor britanici este interesantă deoarece promite, în cazul în care va fi adoptată, rate mai stabile de transmisie. Mai mult, în primăvara anului trecut, Nokia Siemens Network a demonstrat că tehnologia FlexiGrid ar putea ajunge şi la rate de transfer de 400 Gbps prin intermediul unui singur cablu optic, ceea ce ar permite dublarea performanţelor obţinute în prezent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News